Khamis, 6 September 2012

HASIL KERJA KERAS TANGAN

 *AMARAN: Entry ini banyak gambar, kalau x suka tengok..tekan X.

xceli ini cerita pasal hasil kerja keras tanganku ini
sebenarnya bakatnya xder, ni semua kerja bidan terjun semata

Bebaru ni, xderla baru sangat
adik lelaki me bertunang, so dia mintak me buat hantaran
me bukan pandai pun, tapi bila dengar suara mak bonda
mintak tolong...dengan paksarela me mencurahkan bakti.

Bebarang semua me beli kat kedai bunga bese2 jer
bakul me beli RM3.90 jer kat Mydin..
total perbelanjaan 5 dulang hantaran tu dalam RM100 jer.

sirih junjung...
time ni kamera rosak, amik pakai enset jer

Buah sempir jer...
nama pun bertunang jer

kain pasang

Secara keseluruhan adik me kata cantik..
tapi bagi me banyak ler cacat celanya
maklumler me pernah wat hantaran sendiri jer dulu
pastu maner pernah wat hantaran dah...
gi kursus ker aper ker jauh sekali..

Pastu yg lagi terkejutnya...
Adip ipar me nak kawin ritu, dia mintak me buat jugak
adoiiii...me ni nak tolak kang x sampai hati
nak terima kang, me x pandai...
bila adik ipar kata "Buat jer la kak eily, asal ada jer"
so me sahut jugak ler cabaran itu...

Kat kelantan ni lain skit caranya
Masa gi angkat nikah tu kita kena bawak jugak dulang
yg kena bawak, cincin, mas kahwin ngn makanan 1 dulang
hantaran ni x termasuk dulang yg kena bawak masa bersanding
*orang kelantan panggil BERLARAK..(ntah betuk idok ejaan)

Bekas cincin...
Semua ni me buat sendiri, 
beli polisterin, kertas pembalut reben, lilin, bunga
potong tampal, potong tampal..jadi ler macam kat atas

Duit hantaran
Duit hantaran ni memang idea me..
adik ipar me dah ketandusan idea nak wat camner
sampai nak beli album jer..
tapi me rasa koman sangat letak dalam album
*orang kg ni kureng percaya ngan cek, takut tipu
Bayangkan dia serahkan kat me cash RM8k
suh me wat ikut suka hati me...pening me mikir tau
last2 me dapat idea cash box ni...
Paling me suka, semua orang suka ngan gubahan ni
semua kata unik...padahal me hentam sajalah labu..

Seterusnya hantaran pada hari persandingan
ada 9 dulang semuanya.....
bayangkanlah, 9 dulang me kena wat
last minit adik ipar me mintak tolong
sebelum ni dia nak tempah kedai jer, tapi x puas hati
ngan servis kedai tu, terus kansel...

Coklat patchi

buah epal...dalam taman khas buat Snow White
Set makeup..
set makeup ni memang dah wrap..so me letak bunga jer

perfum

Alquran dan Telekung sembahyang
ni orang kelantan panggil pulut semangat
Macamaner nak buat ni????
senang jer..me blajar ngan nenek hubby
Tapi ni belum digubah lagi..yg dah gubah x der lak gambarnya
Me sajer letak gambar ni...
nak tunjuk hanataran hasil kerjakerastangan me tersusun rapi
di pelamin..hehe..vangga sekejap..
Maunya x vangga, me buat sendirian berhad, tanpa bantuan lak tu
2hari x tido malam tau...
dah ler last minit dapat task

Tapikan me terkilan jugak ler,
sebab xder orang amik gambar bilik pengantin
bilik masa sambut menantu....
sebab kan bilik tu, me buat sendiri tau...
gi cari langsir umah orang tu, umah orang ni..
sebab memula adik ipar me kata x payah hias2
sebab memang xder majlis sambut menantu pun,
sebab wat kat dewan for both pihak

tapi sebagai kakak ipar yg prihatin, me rasa macam x best jer
so me pun bertungkuslumus sampai ke pagi
x tido x aper pun, aasyik menembak ngan stapler gun..hahaha

Tapi me berpuas hati bila..
kelluarga mertua me, adik iparnya, mak mertuanya
peluk me, ucap terima kasih..
dan mereka menggelarkan me tulang belakang majlis
me terharu....mak mertua me peluk me nangis2..lepas majlis tu
terharu..terharu....

Cerita macam dah lari dari tajuk jer kan
kalau karangan ni kira terpesong dah ni..
hahahhahaha


Nota kaki:
Setiap yg kita lakukan dengan ikhlas, insyallah membawa seribu satu makna

* Tempahan x diterima yea..hahahha..

4 ulasan:

Salina@IbuAqil berkata...

Cantik dear..
Berseni tgnnya.. ;D

amirah berkata...

pandainya eily buat...kita pun aritu ada buat untuk adik ipar jugak. tp salah timing da. time tu dlm pantang. mana nak layan anak kecik lagi, anak besor lagi...tapi puas hati jugakla sebb husben bnyk tolong..hehe

azurazimi berkata...

my adik lelaki pun nak mintak i buat gubahan hantaran. die kahwin bulan 2 ni, CNY. tgk gubahan u ni, meme cantik. leh i cilok idea.. heheheee..

Nurul Safa berkata...

Me,sy nk tau mcm mana buat pulut bentuk mcm tu,pleaseee