Khamis, 22 April 2010

TERLEBIH KUNYIT KER?

Baru-baru ni, setelah hampir buntu untuk masak lauk ape, mama pun amik keputusan masak ayam percik. Dah lama x buat. Mama pun perap ayam dengan bawang2, serai, lengkuas, dan kunyit (semuanya blend)..hampir tengahari mama pun bakar ayam.(memang berkepul2 asap dalam rumah, tapi baunya..hmmmm sungguh wangi,terliur dibuatnya..)HEHE..masuk bakul a tu!!! :)
Then tiba masa buat kuah perciknya pula,setelah bahan2 tumis ditumis, santan dimasukkan, mama tengok dalam bekas perap ayam tadi ada sisa bahan2 pemerap, sayang plak nak buang, mama pun masuk dalam kuali...ALAMAK skali terlupa lah dalam bahan tadi banyak kunyit...nak tengok hasil ayam percik kuning mama?
Ni dia ayam percik kuning mama...tapi papa kata rasanya sedap..8/10 markah. hehe.
(kuning pun kuninglah asalkan suami dan mak mertua kata sedap...dan mama pun terasa hebat..kwang..kwang..kwang)

Tiada ulasan: