Khamis, 24 Jun 2010

LOT CHENG @ SATAY IKAN

Pernah dengar lotcheng?...Entah betul ntah tidak mama eja tu..HEHE..(Sorry kelantanis ek, kalau salah)
Bukan nama maner2 apek atau amoi Cina tau, tapi ianya sejenis satay ikan..HAAAA....saper pernah makan?
Haa..macam ni ler uper lot cheng..sejenis satay ikan

Tiap kali balik kelantan, bunyi jer loceng basikal tuan nyer lot cheng ni, mama mesti kerahkan askar2 kat umah tu beli....Satay ni hanya 10sen sebatang..Di ulangi 10sen (masih ada kan benda 10sen skang) sekarang dah agak kecik ler.dulu ada 5 ketul secucuk tu..sekarang dah jadi 3 @ 4 jer..HUHU..semua benda naik harga.

Penjual lot cheng ni jual atas basikal jer, and yang paling special kita nak beli baru dia bakar. Memang gerenti panas2 ler..Bessttt tau..cuma lama ler skit nak tunggu, macam mama hari tu order RM5 jenuh jugak nak tunggu siap.

Yg lagi best penjual tu akan tanya, nak kuah pedas ke manis? Huh, kalau kat kelantan x sah xder yg manis kan?..tapi kuah dia merah tau..X sempat plak nak snap gambar kuah aritu..

Well, lot cheng ini sangat sedap, mama amat menggemarinya. Memang x pernah miss makan klau balik Klantan.

Nota kaki:
*Pernah jugak bli kat area ni, ada pakcik jual ngan motor, tapi keras...x sama macam kelantan..harga pun lain. Kat sini 25sen sebatang..jauh beza tu..
*Kuih kat kampung papa pun masih 5 ketul RM1...

4 ulasan:

Mama Hanim berkata...

n3 ni sgt 'kejam'...sob sob..
tingat kg ku.. huhu..

seb baik blk kg last month dh belasah RM12 sate tu..hehe..

arrrr..sgt jeles di sini..

nabilah_2908 berkata...

weee...teringt zmn sekolah dulu...ada sorg pakcik ni jual sate ikan mcm ni la...tp sebtg 20 sen...sedap...balik sekolah lapar2 terus serbu..beli smpai 5 btg..huhu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
KEROPOK LEKOR

Ibu Mifzal Arsyad berkata...

hehe..my favorite tooo..sgt2 suka lokcing ni...balik kg 2 minggu lepas...pekena lokcing..beli kat pasar malam..mmg sgt2 puas..

BIONIC WOMEN berkata...

waa...sume pakat2 pekena lotcing..hahaha..kalau 10 orang macam kita ni, mesti kaya dah pakck jual tu kan?

mama hanim: rm12 ag banyak..hehe

ase nak klik klate ag aaa...