Rabu, 29 Disember 2010

BAGAIKAN TERDENGAR DERUAN OMBAK ITU

Semalam mama chating ngan kawan lama masa sekolah2 dulu
Tetiba dia wat kluar topik "pantai" kat umah mama kat kampung.
Katanya rindu dengan ketenangan pantai itu...
Yelah dah lebih 10 tahun pun berlalu
Dulu masa zaman mama sekolah asrama,
selalu bawak kengkawan balik kampung mama.
Biasanya dowang xcited ngan sungai, pantai dan sawah padi kat kampung mama..

Dah alang2, kawan mama tuh keluarkan isu 'Pantai kat kampung' tu kan..
Jom layan xtiviti mama ngan Dhiya kat Kg. Merchong, Pekan, Pahang..hehe



Bagi gambar suasana kmpung dulu utk hint..hahaha
gambar2 di amik dari tingkap umah ajer



Jeng..jeng..jeng
gambar pantainya...naik basikal pun sampai..hahahah
dekat ajer dari rumah..nak naik bot dari sungai pun boleh sebab kampung mama ni
letaknya kat muara sungai..so dari sungai tuh, boleh nampak pantai..

Tapi waktu kami pegi ni xleh mandi sebab musim tengkujuh
air laut pun keruh penuh pasir..lagipun air dari hulu sungai turun.



Main pasir di pantai yg sunyi..hehe


Bukan sajer anak xcited men pasir
mak pak dia pun sama ajer xcited
terutama mak budak tu ler...heheheh



Sesi bermain air pun bermula






Memula Dhiya takut jugak nak main air sebab ombak agak kuat
Tok ngan aki Dhiya pun jenuh pesan tadi
"jaga anak tuh, jgn bagi main air...ombak besar nih"
hehehe..

Tapi pastuh, Dhiya xcited.....n..hepi


tapi main d gigi air aje


Mak Dhiya pun nak tunjuk skill jugak..
kalau ikutkan hati mama nak gedebus ajer dalam air tuh..x tahan godaan
tapi tengok warna air yg kurang biru, n airnya berpasir
trus simpan niat dalam hati



hasil tangkapan kami hari itu..


Kepada kengkawan yg indu ngan Pantai Merchong tuh, Harap terubat indu anda. hehe
Kalau senang datang ler.





Nota kaki:
Indu ngan ketenangan kampung ku itu....
Skang kat kampung mama ni dah ada chalet....pastuh skang terkenal ngan port memancing kat laut...abah mama pun kekadang ada jugak antar pemancing luar g memancing..


8 ulasan:

juMie berkata...

Comang n damainyer kg nie.. bilerlah koi boleh mjejakkan diri ke sana???

ibuayahdamia berkata...

ekekek..hasil tangakapan tu buat masak cili pon sodappp...

tu lah eily...kita yg biasa hidup dengan jam ngan suasana bising ni..kalau sekali sekala gi pantai..memang nyaman...

amirah berkata...

pantai memang menenangkan jiwa..

K-Baby berkata...

Salam Mommy,
Nak invite Mommy untuk join contest dan menang cute slogan tees for your kids sempena pelancaran blog kami!
Thanks ya.
mykedaibaby.blogspot.com

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ berkata...

saje je tau eily ni bagi kita kepingin nak ke laut, cantik la suar dhiya tu...

BIONIC WOMEN berkata...

kak jumie:
bila2 masa pun boleh, kedatangan anada di alu2kan...

ibudamia:
masak lomak...memang mebeles
memang kalau balik kampung eily, lega sangat rasa..umh plak jauh kit dari jalan besar..memang best ler
tido malam bunyi cengkerik n ombak

amirah:
setujuuuuuuuuuuuuuuu

k-baby:
thanks...

anje:
suar Dhiya tuh beli kat kelantan..ada warna biru 1 ag..
len kali kita balik klantan, kita beli 1 kat balqish ek..
RM5 jer selai

Ummi Izzah berkata...

mmg best...
tgk pantai tenang dan damai jerr..

http://ummiizah.blogspot.com/2010/12/cute-baby-2011-by-mamarifqy.html

wan nurul hezrina abd halim berkata...

terasa angin kampung kat muka nieh bila nengok entrynih=)erm suka ngan pantai tapi masa ngandungkan merah dulu kena langgar ngan obor2..sakit taw mcm kena karen..so sampai skang takut n fobia ngan laut..

ingat masa tuh kena gigit ular sampai abah kata kena obor2..takutt