Khamis, 30 Disember 2010

RESEPI ORANG LAMA, SENTUHAN ORANG MUDA

Kalau musim tengkujuh, kat Pantai Timur memang agak femes ler ikan jeruk.
Almaklum ler..ikan memang mahal or payah nak dapat. Nelayan x turun ke laut kan???

Kalau kat rumah mak mama kat Pahang, besenya ikan jeruk ni goreng garing2
perah asam limau pastu hiris lada...sedap makan ngan nasi panas2.

Balik Kelantan bebaru ni, mama belajar 1 ag resepi menggunakan ikan jeruk.
Mak mertua yg ajar..

Jom belajar bersama2? Ada ker yg suka ikan jeruk????

Nama resepi ni.....
(nak bagi nama aper ek?????..... Telur ikan jeruk kot?)











Memula MIL kata perisi ikan jeruk tuh..

(amik isi, then cincang halus2)

Masukkan isi ikan dalam telur (3 biji..mama guna)
then masukkan bawang+halia+bawang putih)
bawang besar
kalau nak pedas letak cili padi
(tapi disebabkan anak kanak2, then org kat rumah mak mertua semua x mkn pedas kecuali mama..so cili padi xleh letak)
x perlu garam ek..ikan jeruk dah masin



Itu resepi dari mak mertua..
tapi menantu dia ni boleh pulak menambah2...

("ma kalau kita letak tomato, daun bawang..lagi sedap kot..lagipun barang ada dalam peti"
kata si menantu..

("ikutmu la.." kata si mertua)

("ala ma, zmn skang ni kena ler buat perubahan skit..hahaha")
si menantu menambah utk mengambil hati..

so jadiler bancuhan itu seperti ini















Nampak lagi cantik dan menyelerakan...
betul x kengkawan????

mama tambah tomato yg di potong dadu
daun bawang
dan lada besar hiris nipis2

pastu goreng macam goreng telur dadar



tapi................disebabkan telur itu terlalu berat..
then lekat plak tu kat kuali
ditambah umah tokma xder kuali leper macam kat umah mama nih
jadiler telur itu macam ni haaa....














sebelum tu..jangan ler gelak guling2 tau...




























































hancussssssss!!!!!!!!!
Tapi sedappppp sangat makan ngan nasi putih panas2 time ujan tengah lebat giler
fuhhhh...mebeles
(telur tu kena gaul ngan nasi,)
ini dinamakan lauk banjir...u oll pernah makan?



Pastuh kan, MIL kata
"nape eily x goreng kecik? buat 2 atau 3 bancuhan, xderla hancur"
(dgn longat Kelate)

opppppsssss........kenapa x terpikir?????
Ma pun naper x cakap sebelum goreng tadi..huhuhuhuhu





Nota kaki:

time banjir sardin femes kan?????

u oll ada resepi banjir ker?? selain sardin?? jom ler share

6 ulasan:

amirah berkata...

hehehe..tkpe..janji boleh masuk perut..ikan jeruk ni rendam macamana?tak pernah dengar pun. kalau kat perak ada ikan pekasam. kita perap dengan beras goreng yg ditumbuk dgn garam

ibuayahdamia berkata...

selalu goreng garing2, pastu perah asam limau jer...tu jer resepi yg kak ayu tau..huhu

tapi memang kak ayu dah gelak2 guling pun ni tgkkan telur dadar itu...ekekke..alah..JANJI SODAPPP!!!

Lelord berkata...

eily ikan pekasam ke? huhuhu banyak kat doha ni chewaahhhh member la bg

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ berkata...

wah tertelan air liur tengok menu ni, semua dah rajin masak tayang kat blog kan nanti leh kongsi ide & resepi kan

aS_c0mei berkata...

aku tau ikan tuuu!!aku pon selalu makan dulu2.musim hujan mmg best makan tu weiii....alaaa,rinduuuu la kat kampung.uhuk uhukkkk

wan nurul hezrina abd halim berkata...

takpernah plak mil nurul ore klate gak wat masakan gni..nnt nak tanya dier pernah tak wat telur cenggituh..nampak sedap=)