Selasa, 28 Disember 2010

BILA SIFU AJAR, KITA IKUT JER..

Sebelum balik kampung ritu, pernah buat puding roti + jagung
pastuh kak ayu a.k.a ibu damia ada pulak wat puding roti ala ibudamia ler..
terliur betoi tengok, cantik jer...x macam yg mama buat..hehe

So balik kampung, kat umah tokma kat kelate tu ramai penduduk..hehe
Anak2 kakak ipar ada kat situ, so nak try ler resepi ibudamia ni
Nak jamu anak2 sedara makan..
Dowang dengar nak buat puding, bersorak kan main ag..haha

Dan yg paling bestnya, puding itu menjadi dan rasanya amat lah mebeles..
memang mama ikut step by step arahan sifu kak ayu nih..hehe.

TQ kak ayu kerana share resepi puding roti yg amat best ituh...
Mama ni, kalau ibudamia post entry resepi, memang komfom mama ikut
sebab setakat ni menjadi dengan jayanya
dan yg penting rasanya amat mebeles..hahaha

Kalau u oll nak resepi puding roti nih
silalah terjah

http://ibuayahdamia.blogspot.com/2010/12/puding-roti-karamel-bersos-coklat.html

copy ler resepi ibudamia itu step by step kompem jadi..hehe

Mama hanya sempat snap separuh jalan jer
malu ler asyik nak menyenap depan mak mertuadan ipar duai..hehe


ni tengah kukus
Budak2 x sabar nak tunggu masak


Dah siap...
Memula ingatkan nak masuk fridge dulu
nak makan time sejuk..
tapi sorang anak sedara masuk dapur tanya bila leh makan
selang seminit sorang ag tanya bila leh makan

last2, mama potong jugak
kesian lak dowang dah xcited kan??


u oll x terliur ker????
mama tengah wat entry ni pun, ase nak buat sekali ag..hehe
tapi yg mama buat nih, bahagian hijau tu dah nak bercampur..hehe
xpelah..janji sodap..boleh diimprovekan lagi


Mengikut sifu, last skali kena sudahi ngan toping sos coklat
tapi kat umah mak mertua ni xder sos coklat
makan camni pun sodap tau....

tapi.....last2 minit..
puding ini bertukar jadi camnih...


*





*






*







Mama jumpa coklat rice dalam peti
so hentam sajer lah...jnji coklat kan??
hahaha

rasanya masih ada umppppppphhhhhh!!!

So kengkawan silalah copy resepi dari ibudamia..
kompem korang x nyesal
My bigboss (papa dhiya) give me 9/10
1 point ag katanya, tunggu wat kat rumah guna sos coklat..hehe





Nota kaki:
sekelip mata saja licin tau...
pasni nak try resepi mi celup ibudamia lah..

10 ulasan:

MrS. F!zA berkata...

rajin eily buat..ank dh besar sng tk ngis2 bila mama masuk dapur..haihh fza ni jd mls bila msk dpur je ank ngis, bila ank tido plk nk msk pon tkut2x sbbnya bila tum tam kt dapur dia msti sedar..haihh dhla mamanya malas lg lah bertambah malas..hahaha

byk tu boss bg markah..kira sedap la tu kan..

BIONIC WOMEN berkata...

hahaha...Dhiya ni dia anak papa..kalau papa dia ada, eily memang x dipedulikan lagi..buat ler aperpun dia x heran, sejak kecik dia gitu...dia xkan kacau keje eily tapi kalau keje papa dia kompem dia kacau..haha..
Banyakkan markah eily dapat, bila bigboss suh buat lagi tuh, bermakna best ler..
tapi markah tu kena dedicated kat kak ayu..bukan utk eily..hehe

ibuayahdamia berkata...

wahhhhh...alhamdulillah....menjadi gak eliy buat yer...walaupun tepi2 puding tu nampak cam kasar2 sikit...tak pe2...first time try pun dah sedap bangatt ni..

kak ayu paling suka kalau apa yg kita share2 resepi tu, pastu kawan2 cuba try buat, menjadik..fuhh...rasa sangat lah lega sebab itu bermakna resepi oiginal kak ayu tu menjadi heheh..

wahhhh...banya tul bigboss bai markah...ayah damia pun takkan bagi markah 9/10 tau...sebab dia kureng bab2 puding ni..

apa2pun...tima kasih yer eily sebab buat puding versi kak ayu tu...hehe..

p/s: Ni yg MIL makin sayang ni...hehe

Aimi Razman berkata...

kena buat petang ni jugak. terliukkk

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ berkata...

wah bagus ni saling bertukar resepi...nampak sedap je tu meh pos sini sikit eily

mama rifQy berkata...

bile na nak buat gak nih..sume org da buat! na nak buat gk laaaaaa

Mata Hati berkata...

arrrr...sedapnya. 1st time tgk puding roti keramel ni tapi dah rasa terliur sangat nak rasa...

nieda berkata...

rajinnya..sedap tu

Amy Syaquena berkata...

Tengok gambar pun dah tahu sedap. apa lagi yang merasainya pasti bertambah2kan..kena buat jugak hujung minggu nie...

wan nurul hezrina abd halim berkata...

nampak sedapnyer..bilalah nak masuk dapar buat puding tuh...memang fav mummy puding muding nih..nnt try watlah