Jumaat, 23 Julai 2010

PLANNING FOR A NEW FAMILY MEMBER :)

Semalam tetiba boleh plak papa ngan mama cerita pasal nak menambah cahaya mata..hehe. Sebenarnya kitaorang rancang dari awal tahun ag nak tambah zuriat ni..tapi mama dapat satu offer yg xleh ngandung utk 6 bulan pertama, sebab kena attend kursus. So kitaorang cancelled planning tu. But mama dah tolak offer tu coz ada masalah keluarga yg x dapat dielakkan..tiba2 malam tadi tercerita plak tentang plan A aritu..hehe

Dhiya nak dapat adik ker? HEHE..belum dipastikan lagi ye..tapi mama memang nak sangat pregnant..suka kalau ingat time pregnant. Dimanjakan oleh papa...lupa segala penangan morning sickness dulu. Masa ngandungkan Dhiya dulu Papa yg wat sume kerja umah.

  • Papa yg lipat kain sebab takut mama sakit pinggang duk lama2...
  • papa yg basuh pinggan mangkuk, takut mama diri lama2 nanti sembab kaki
  • Hari2 papa picit kaki mama, sapu losyen dan sebagainya
  • Papa ikut jer karenah mama yg suka soping time pregnant dulu..kalau u oll nak tahu, sepanjang 9bulan ngandung Dhiya tu. boleh dikatakan hari2 kami g soping walaupun x beli paper..hehe..kalau x kuar, mulalah muka mama sebek jer. 
  • 6 bulan pertama mama xleh makan nasi, hari2 makan BigMac. Masa ngandung 3bulan, masa tu bulan pose, sahur tu mama nak makan bigmac...dgn mata yg kelat2 tu papa start jugak kete. Masa tu umah kami xleh delivery
  • Yg penting papa sangat2 prihatin kat mama tau, papa akan wat susu, bagi ubat..huhu
  • Papa x pernah miss teman mama g checkup tau, walaupun sekali sampai ler Dhiya lahir
Bila sebut pregnant tingat sumer tu...bila dah ada anak ni, masa papa nak manjakan mama dah kurang...
tambahan lagi Dhiya dah besar ni, kuat benor jeles..Papa tu dia yg punya, mama sentuh sikit pun xleh..

Berbalik pada kisah nak anak tu kan, papa kata kalau ada rezeki nak lelaki. Dapat sepasang...
Mama pun try ler riki2 fakta camner nak anak lelaki..then mama tingat kalendar cina kuno dalam buku
40 minggu yg indah koleksi Pa&Ma..

  Carta Kuno berasal dari Peking, China ni berusia hampir lebih 700 tahun . Ia dijumpai setelah lama tertanam dikawasan makam raja cina. Carta ini menjadi rujukan ribuan ibubapa seluruh dunia dan dikatakan 99% tepat..(betul ker..)

Kalendar ni based on umur ibu masa melahirkan dan bulan kelahiran...so let say mama akan bersalin masa umur 29 tahun depan, mama kena pilih bulan May, June, July, August, September untuk lahirkan baby..that's mean kena awalkan 9 bulan...OMG..kena start next month..HAHA

Tapikan, semua ni sekadar ikhtiar, jangan ler terlalu obses percaya..kena redha dengan rezeki dan ketentuan Illahi. Anak lelaki ker pompuan ker mama terima jer..yang penting sihat.

Nota kaki:
Kalau dapat anak pompuan best aper, x payah kluar banja besar2 beli barang..baju2 Dhiya kan banyak..hehe

3 ulasan:

Wife Mr.Em ~ Ibu Mr.Aqil berkata...

semoga berjaya ye mama.. ;o)

Diyana Zulkifli berkata...

diyana n suami takde planning.ali adalah kejadian accident.hihi.tp bab kalendar cina ni..mmg penah tengok dah ritu.dua2 kelahiran anak diyana tepat ikut kiraan kalendar.mia lahir bln 10,masa umur diyana 26.ali lahir bln feb baru2 ni masa umur diyana masih lg 27.

cuba tgk.btul kan.;)

BIONIC WOMEN berkata...

ibu mr.Aqil: time kasih ye..doakanlah Allah murahkan rezeki mama ni

Diyana: bertuahnya Diyana...dah ad sepasang. Bukan senang tau..