Rabu, 14 Julai 2010

TOMPOK-TOMPOK TAHI UNTA

Kali ni mama nak mintak advise ag dari semua kaum ibu di luar sana. Mungkin ada yg pernah mengalaminya dan tahu solution terbaik dialu-alukan memberikan komen..atau ada yg nak bagi pendapat dan petua2 berguna juga dialu-alukan

Mama nak tanya u oll semua, aper ubat atau cara terbaik nak ilangkan parut kat kaki anak kita? 
Dhiya allergy ngan nyamuk sejak lahir lagi..selalunya kalau kena gigit nyamuk akan meninggalkan parut terutama kat kaki..ada antara parut2 itu berusia sejak Dhiya baby ag..parut tu makin lama makin itam..


Gambar2 ni mama ambik masa Dhiya tido, kalau x dia memang x kasi kita amik gambar kaki dia...
Maybe Dhiya pun dah tahu malu agaknya..mama ngan papa pulak slalu jugak kata kaki Dhiya x cantik..hehe

Macam truk kan? Xceli parut tu parut terkumpul sejak baby tau. 
mama xtau ler nak guna aper ag..minyak zaitun, losyen semua dah try

So sesiapa yg ada cara, tolong ler kongsi ngan mama...sian anak dara mama, nanti kurang plak duit hantarannya, hehe



Nota kaki:
Ada ker patut papa kata ada bagusnya juga kaki berparut, nanti dah dewasa xder ler gatal2 nak pakai seksi2.

6 ulasan:

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

cuba guna kulit kayu manis....gesel2kan kulit kayu manis kat lesung, pastu amik serbuk kayu manis tu, then letak air sikit, jangan cair sangat, pastu sapu kat tempat parut...

ayu buat cam tu masa ayu naik chickenpox dulu...alhamdulillah...bersih jer parut tu...

itulah rahsia kejelitaan saya...ekekeke..poyo jer bunyi kan..

BIONIC WOMEN berkata...

x panas ker kulit kayu manis tu sapu kat baby ek?

nabilah_2908 berkata...

tak tahu pula...dulu masa kecik kaki sy mcm ni juga..tp bila meningkat dewasa..kesan tu akan hilang dgn sendiri.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
KERJA & BLOGGING

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ berkata...

hye, salam kenal..
btw, my doter pn camtu tp x de la sapai lekat parut cam Dhiya.. mayb Dhiya garu2 tu.. hihihi, ye la ekk.. ntti kureng la regenye yep.. :P.
so far, sy letak losyen n kalo de parut baru cam parut luka tersadung ke saya sapu bio-oil n palmers scar serum.. tp ye la, kulit budak lama2 ilang gak parut tu nnti.. =)

BIONIC WOMEN berkata...

Nabilah: akan hilang ker? lega la skit dengar...harap2 parutnya ilang ler...

leily: hai salam kenal gak.....
nnti nak try ler letak palmers scar serum tu..
harap2 hilang ler, sian gak tengok kaki dia bila pakai skit..mesti orang tanya kena aper..huhu..jenuh mamanya nak menjawab

nurulazham berkata...

ada sesetengah budak, kulit dia mmg akan tinggalkan parut bila kena gigit nyamuk..sian dhiya..huhuhu...
utk kulit kayu manis, nurul xsuggest sgt..coz dulu nurul penah buat, takut kulit dhiya sensitif, akan jadik merah2 n memburukkan lagi keadaan parut tu..
try beli MaDERMA' kalo xsilap la ejaan dia..cari kat farmasi..
bio oil pun boleh..dulu adik excident kat muka dia setompon parut..mmg xcantik giler..dia guna bio oil, alhamdulilah..hilang!
trylah eily... ;)