Rabu, 7 Julai 2010

POTTY OH POTTY!!!

Entry ni memerlukan pandangan dan nasihat dari semua mummy2, ibu2, mama2 and ummi2...

Mama beli potty ni beberapa bulan yg lalu dari  


Comel kan...harganya pun murah berbanding kat luar..
Tapi bukan harga yg mama nak cerita tapi masalah ngan budak Dhiya ni

Mama memang lama dah nak ajar Dhiya guna potty...tapi slalu ambik mudah jer..hehe
then now baru nak ajar..mama bersungguh nak ajar ni sebab Dhiya skang salu bagitau mama nak 'uk uk' then g nyorok blakang langsir or blakang kerusi..masa tu semua orang x leh kacau dia.

Lepas dapat potty ni mama ajar Dhiya utk guna potty bila dia cakap 'mama nak uk uk tu'
pada minggu pertama dia amat2 teruja ngan potty baru tapi tiap kali duduk situ, x bleh uk uk plak..
but bila pakai jer pampers smula trus g cari langsir..then uk uk dalam pampers gak

sampai skang ni, Dhiya masih xleh uk uk kat potty ni...
Kawan2 semua...ajar ler mama camner nak ajarkan Dhiya guna potty dengan betul supaya dia selesa..
Sampai bila style nak nyorok blakang langsir..


Nota kaki:
Camner mak kita train kita masa kecik dulu ek..x ingat ler..
mak kita x kenal pun potty kot..hehe

7 ulasan:

MRS. K berkata...

hadif masih yak dalam pampes.. hehehe..so, takde pengalaman lagi..heheh

Nieza Ishak berkata...

cara akak pulak masa ajar 1st doter potty.

1. masa dia masih pakai pampers, bila dia nak uk uk ajar dia mencangkung. husband mmg prefer ajar anak2 yak yak cara natural zaman dulu2. memang takde la potty2 gadjet ni.

2. bila dah pandai uk uk cangkung dgn pampers, baru ajar uk uk tanpa pampers, cangkung kat lantai atau atas toilet. Lama jugak dia uk uk cangkung atas toilet ada 4-5bulan.

3. Skrg ni dah lebih 1tahun lebih potty, dia dah pandai uk uk duduk atas toilet dewasa jerk. Naik sendiri ..uk uk sendiri.

tue la experince akak ...

BIONIC WOMEN berkata...

mrs k: malu ugek ler bila housewife cam i ni anak masih yak dalam pampers..hehe

kaka nieza: time kasih atas tunjuk ajar...akan cuba praktikkan kat Dhiya

Mama Hanim berkata...

hanim dlu pn klu nk uk uk, mesti nyorok blkg pintu, langsir la, katil..

X penah bli potty, tp ajar hanim dlu klu nk uk uk je, buka pampers n gi toilet. Pastu tya dia prefer nk guna toilet yg mana, yg cangkung ke yg duduk.. Alhamdulillah ok.

nabilah_2908 berkata...

takde pengalamn..cz belum berkahwin..tp ttp nk menyibuk kt sini.. nk tau gk mcm mn cara2 nya.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
CARTOON & ME

MrS. F!zA@Mama Darwisy berkata...

shumell nye.. cam syg nak kasi yakk

BIONIC WOMEN berkata...

mama hanim: try jugak ler nanti style hanim plak..tapi umah kita ade toilet duduk jer...umah org ler katakan..

nabilah: xper belajar, kumpul ilmu banyak2 then pas kawin senang jer

Mrs.Fiza: comelkan? hehe...simple but nice..tapi naper le Dhiya ni xnak uk uk gak...ke dia sayang sebab comel sgt..