Jumaat, 6 Julai 2012

KISAH SAYA, KENGKAWAN DAN BREASTFEEDING

Kelmarin semasa meronda-ronda blog kengkawan
Me tertarik betul ngan blog mamalieyna
Entry dia memuri untuk anak keduanya...
Cayalah mamalieyna, sungguh cantik purian mu itu..
berwarna-warni, memikat selera..

pinjam gambor mamalieyna yea..(utk kebaikan xper kan?kan?)
cantikkan??? nampak menawan selera si kecil


Masa Dhiya baby dulu, me selalu jugak memuri ni
me belajar dari parenting books, parenting classes yg me hadiri
Alhamdulillah, Dhiya suka dan me sangat teruja
Cuma masa tu me tidak aktif lagi berblog
so xderler koleksi cerita n gambar purian me

Tapi me bukan nak cerita, cara atau teknik memuri bagai
tapi me nak cerita pasal mindsetting sesetengah orang
harap u oll, terutama kawan2 me yang baca blog ni yang bergelar ibu
dapat ler pengajaran, pengalaman dan dapat semangat dari entry ni

Ceritanya begini:

Last few weeks, 1 of my colleuge (Si A) nak stop breastfeeding
Then dia kata dia xtau nak wat camner, me pun bercerita panjang ngan dia
apa ilmu yg me dapat, dengar, baca dari geng2 breastfeeding mother
yg mostly me kenal melalui blog ni, me bagitau dia

me suggestkan kat Si A supaya pam susu tu, then bagi ngan bottle
slow2 bentikan direct bf...Ada la pulak Si B bagi suggestion
"Pamkan then buang susu tu"
me pun jawab " Kenapa nak buang, simpan susu tu,
nanti boleh masuk dalam purian anak tu, boleh buat pancake utk anak,
boleh buat macam2" me dgn semangat cerita..
tapi tau x apa respon beberapa orang ibu yg ada kat kantin masa tu???
Semua tanya me "Purian tu aper???"
me dengan lurus bendulnya xplain ler kat dowang
pastu u oll nak tau aper respon dowang????
"uweeekkkk, kau biar betul eily???? x lalu ler akak nak wat gitu, 
letak susu ibu dalam tu bagi anak makan?????"
Me pun terkedu..depan2 me ni bukan calang2 orang,
semua mereka berpendidikan tinggi, anak dah 2,3..
tapi terus me rasa, ceteknya pemikiran dowang...
susu ibu kan paling berkhasiat, kenapa ler nak geli.
Me dulu, susu yg x abis me masukkan dalam bubur Dhiya, dalam purian Dhiya,
dalam adunan pancake, bancuh ngan cereal.
Macam2 me buat.....nak geli aper susu tu lagi banyak khasiat dari susu tepung

Si A sebenarnya baru pas keguguran...
dan dia berpendapat dia keguguran sebab dia BF masa ngandung
Me sangkal habis-habisan kenyataan dia
Me pun duk citer tentang kengkawan me yang telah berjaya
dalam tandom nursing ni...tp me gitau jugak kena nasihat doc
Tau x???? Majoriti yang ada kat kantin tu x bersetuju ngan me
Kebanyakan mereka xtau pun leh tandom nursing
ada jgak yg kata "kalau tgh ngandung, yg keluar tu bukan susu,
kalau susu pun x berkhasiat"
tepuk dahi me dengar..hadoiiiiii...mengapa secetek itu pengetahuan mereka

Dan, ramai jugak yang tanya me,
purian tu aper??? macamaner nak buat???
Macam x pernah dengar langsung tau...
tu belum lagi me sebut EBM, tandom pumping,
mesti dowang ag terpinga-pinga

Then time tu kan, me rasa bangga, bersyukur, tapi sedikit sedih
bangga sebab me telah buat yg terbaik utk Dhiya,
bangga sebab x sia2 me berhabis duit beli macam2 buku pemakanan baby
bangga sebab me berhabisan masa pergi semua kelas pemakanan baby
me rasa bersyukur sebab me ada kengkawan macam
mamalyna, mommamia, nad, wanhezrina, dan ramai lagi
kalau nak list semua x terlist punyer..
(tengok betapa ramai kengkwan yg hebat me ada)
kawan2 yang me kenal dalam blog ni semuanya banyak ilmu BF
semuanya berlumba-lumba nak bagi yang terbaik untuk anak
ALhamdulillah, kawan2 me dalam ni banyak ilmu untuk dikongsi
atleast xder orang nak "uweeeekkkkk" kalau me kongsi pasal BF


mommamia..pinjam gambar yea..
me sangat suka tengok stok ebm mommamia
banyak ilmu breastfeeding me dapat dari mommamia
sangat berbangga ada sahabat macam ni tau
tapi me sedih ler, sekarang ni me dikelilingi oleh mereka2 yang macam ni
yang melunturkan semangat me, xder kawan yg bersungguh2 nak bf
xder orang me nak cerita2 pasal beli breatpump,
pasal stok susu dalam peti beku..huhuhu
sebab tu ler me aktifkan semula blog ni,
me takut ler kehilangan kengkwan dalam ni yg banyak ilmu
takut hilang tempat nak sharing n caring  :)

so tahniah pada kita semua yg boleh breastfeed selama mungkin
yang bersungguh2 mencari ilmu demi yang terbaik untuk anak2
tabik spring untuk kita semua...
jom tepuk tangan ramai-ramai


nota kaki:
Me jeles sungguh tengok kengkwan sekarang ramai yang memuri ler, 
ramai yang berlumba kumpul stok susu....bila ek turn me ni???


*geng2 kat sini x pernah tau psal blog me, so x kisah ler me bercerita pasal dowang..hahah

11 ulasan:

Nad @ MamaZN berkata...

ya Allah!
1 perasaan sedih menusuk kalbu
bila bace entry eily ni
:(
nape la cetek sungguh pengetahuan depa psl susu ibu?

cer tnye sket, mak2 depa dulu bg depa minum susu apa?susu ibu ka susu formula?

ada ke nak di uweekk2 kannya..?
mmg malang golongan cam depa ni
sedih bagi pihak depa :(

**emo tetibe,hukhuk!**

azurazimi berkata...

Maafkanlah mereka2 yg cetek ilmu tu Eily. dan sebagai orang yg berilmu jgn kedekut berkongsi ilmu sbb ilmu itu takkan habis lagi bertambah adalah. i pun bangga sebab walaupun taufiq dah nak masuk setahun i masih lg BF. Nanti i shared pengalaman i BF, event my closed fmly pun xsokong i BF. Sedihkan? Kita nak bg yg terbaik utk anak kita.

*azni* berkata...

sy selalu jd silent reader je kat blog ni..hehe..ni br nak komen..susah kan nak ubah mentaliti org yang camtu..walaupun dorang berpendidikan tinggi tp takde pendedahan psl bf dan home made food for baby..

insyaallah..akan tiba masa nnt,yg penting sabar dan usaha...

ch@ berkata...

payah kalau dikelilingi org mcm ni. pemikiran limit tahap tu je. kita tau boleh frozen puri pun start EBM. itu pun anak 2nd. blaja-blaja-blaja. EBM boleh frozen, why not puri. sebab kadang2 kita pun mkn mknn yg smlm kan?

akak [eh akak ke?] kena kuatkan hati. kita suka berblog sebab byk idea boleh dipinjam, diubahsuai utk bersama-sama. seronokkan.

KhaiRin : anies berkata...

sy x de pengalaman..tp sy suka bc pengalaman2 ttg BF ni..

dyea irdina berkata...

BAB BF MMG RAMAI ORNG CAM TAU TAK TAU WALAUPUN DORNG BELAJAR TINGGI2...MCM DYEA PUN SBB BERKAWAN LA TAU PASAL NI SEMUA WLUPUN ADAKALA RASA LG MUDAH BG ANK SUSU BOTOL...TP BILA TERINGAT BTP BGSNYA BF MAKA TRUS BG..TAK PE BG YG EWEKKKKKKKKKK TU...BIO LA DIA ...COMEILNYA DHIYA (GMBR BESDAY ENTRY BWH)TIME BESDAY LEH PKAI CANTIK2 KAT SEKOLAH EK/....HEEHEHE DYEA TAK PNH LAK TRPK NAK BG HERO PKAI SMART2 TIME CELEB BESDAY KAT SEKOLAH...HAHAHAHA

Bionic women berkata...

@dyea:
Dhiya pakai baju cantik tu time potong kek jer tapi pastu kena tukar semula..dah nak buat camner..mak dia kakitangan kat situ..hahaha

nn lylyn berkata...

info bru utk sy yg bkal brkahwin =)

::NureeN:: berkata...

yg ckp 'uwweekkk' tue sure drg tak BF kan anak2 drg.. klau tak sure la drg tau khasiat susu ibu kan.. nureen mmg BF kan anak 1st smpi 2thn, 2nd ni kalu bleh pon nk g smpi la klau ada rezqi 3rd bb :)
sape x bangga bila org tanya 'anak minum susu apa??' :)

Imaan09 berkata...

selalu baca je cerita org y dikelilingi oleh org2 y xsupport bf..berdoa, jgn laa diri sendiri kena cabaran mcm tu.. jauh disudut hati kesian kan kt org cetek pengetahuan dan perception mcm tu, cumanya, jgn kita y dah berkesedaran ngaku kalah atau terpengaruh sudah..

wan nurul hezrina berkata...

tulahkan..sebenarnya banyak ilmu bf yang sangat unik yang boleh dipelajari.mereka tuh mungkin tak tahulah2..alhamdulillah nurul dibuka minda untuk bf merah n sofia sampai sekarang...

insyaallah eily nurul dr kenal eily dlm blg nurul akan doakan cepat2 dapat num2..Allah maha berkuasa..percaturan dia memang kita tak tahu..ada hikmah semuanya..buat tak pedulijer kalau ada mulu2 sumbing bercakap.tapi kalau diaorg bercakap,pahala jatuh kat kita..kira mendoakan jugak..semoga dapat bby nnt k..dah2 jgn sedey2