Selasa, 28 September 2010

MARI BELAJAR BAHASA KELANTAN :)

Sejak jadi salah seorang warga Kelantan ni kan..
banyak jugak bahasa Kelantan yg mama dah belajar
Masa mula2 papa bawak balik mama jumpa keluarga dia (lebih krg 4bln sblm kawin)
memang mama x paham ..kalau dowang ngumpat mama pun redha jer lah
(tapi masa kat MRSM dulu ada la belajar ciput2 ngan As comel dan kengkawan seangkatan) masa tu siap terkeluar ayat ni: 
"Aku x nak kawin ngan orang Kelantan, payah benar nak paham"
huhuhu..'As....ngko ingat x ayat ku itu???? sudah makan diri beb'

Bebaru ni mama ada post entry Teksi sini Teksi sana
Tu kitanya sesi pertama pembelajaran kita 
Sesi ke2 ni mama nak ajar perkataan yg sama tapi lain makna.
(wahh..terasa plak diri ini Pensyarah Pengajian Melayu UM....hikhik tinggi cita2)

Hokey...jom sambung sesi pembelajaran.........

Perkataan pertama:
SEGAN
Korang mesti kata SEGAN itu samalah macam malu kan???kan???kan???
Dulu mama pun macam tu. Sebab memang segan itu sama ngan malu pun

Tapi cuba dengar ayat ni
"Basuh kaki anak tu, kena cemar...segan dah budak tu"

U oll tahu x...dalam bahasa kelantan SEGAN itu ialah GELI
*segan itu disebut sege


Perkataan Ke2:
SEMALAM
Yang ni memang mama slalu konfius dan selalu silap bila bercakap
Di Kelantan SEMALAM membawa erti MALAM TADI
dan SEMALAM dalam bahasa biasa di sebut KELMARIN dalam Bahasa Kelantan

Biasanya KELMARIN tu membawa erti hari selepas semalam kan???


Perkataan ke3:
TEMBOK
Tahukah anda, TEMBOK itu bermaksud JALANRAYA
Ayatnya "Budak2, jangan main tepi tembok tu, bahaya!!Kereta laju2 nih"
tapi mama x tau ler plak perkataan aper yg menggantikan tembok
Kengkawan ada yg boleh tolong????

Konfius x?konfius x?
Masa memula jadi warga Kelantan mama memang sangat konfius
Tapi sekarang tidak lagi, ramai sedara mara yg kata 
mama dah expert kecek klate, bahasa2 kampung pun mama pandai
Kekadang ada ugek orang yg x percaya mama ni org luar
(istilah org kelantan bagi org yg bukan asal Kelantan)

Org dulu2 kata kalau nak seribu daya, x nak seribu dalih

walau setebal maner pun kamus..
tapi bahasa camni kena belajar ngan sepenuh hati
baru boleh kuasai, kena datang dari hati


*Orng Kelantan..kalau salah jangan marah tapi bagi ler teguran..mama just nak berkongsi ilmu



Nota kaki:
Kat Rompin, Pahang dialek dia biasa2 jer..pendek kata sama jer ngan bahasa harian org kat KL ni
*buat As...selamat pulang ke Malaysia...semoga perjalananmu selamat

13 ulasan:

MrS. F!zA berkata...

hahahaha tk thu plk segan tu geli..tk pnh dgr lg.. kalo kedah segan tu malas.. hahahaha

betol tang tembok tu jalanraya.. sebab mak naman kan rumah tepi jlnraya..tkpsl org pggl cikyah tembok..tergejut gak ritu..hehehe

kalo di kedah tembok tu mcm mulut banyak ke becok camtu tk silap..hehehe

mamaaerish@eb berkata...

tang smalam tuh mmg sama ngan perak tp lain2 tuh mmg lari abis... hik3

BIONIC WOMEN berkata...

mrs.fiza:
kelakar plak masa kita mula2 dengar kan???sebab x sama ngan bahasa negeri kita..tapi lama2 dah ok

Eb:
memang banyak lari eb..hahahha

wan nurul hezrina abd halim berkata...

hye..actually sayapun nikah dgn ore klate..memula tuh mmglah susah nak paham.
yang kelakarnya,mak mertua siap tegur masa kita ckp cenggini,ma nak mintak kopek bawangker?ayat kopek tuh bermaksud buah dada wanita.hehe
kan lari jauh bunyinya tuh..hehe
nanti kalau awak sudi follow blog saya k.blehlah kenal lagi rapat..tq

BIONIC WOMEN berkata...

wan:
salam kenal
time kasih sudi singgah sini..
saya pun macam awak jugak, banyak perkataan yg salah sebut..hehehe
kekadang cara masak pun lain.
tapi sesi belajar tu x kan habis kan..

Ibu Mifzal Arsyad berkata...

rsnya bukan segan tp se'e...sy org kelantan pure..tp x pernah tau pun segan tu ertinya geli..atau mungkin kitaorg x guna perkataan tuh...

kalau nak blajar bahasa kelantan intonasi sebutan kena betul..kalau x jd maksud lain..contoh cam ike make 'kucin..kalau x de sabdu tuh..lain plak jd maknanya..hehehe...

BIONIC WOMEN berkata...

ibu mifzal:
ibu kelantan kat maner? my hubby kata kekadang ada gak slang yg lain antara daerah...
banyak ag yg kena blajar bahasa klantan ni..yelah baru hampir 4 thun kawin

Mama Hanim berkata...

hehe..eily blk kelate hr tu x make 'mokte' ko? - rambutan la tu..hihi..

satu lg 'ko' itu means 'ke' di kelate.

eily kena sokmo make budu, bru cepat skit serap base kelate..kui3.. gurau je, jgn marah eily..

Anak sosilawati kecewa laporan media

wan nurul hezrina abd halim berkata...

cara masak memg byk kena belajo..hehe

BIONIC WOMEN berkata...

mama hanim:
mokte tok dan nak make, duku belanar..hahahah

buah setor warnanya putih star..
hahahaha.
*setor itu bukan stor simpanan barang yea..
lucu ler mama hanim..ore klate slalu oyat ayat ni kalu kecek luar.."gegar botol budu"

BIONIC WOMEN berkata...

wan:
masak singe aye, nasik kerabuhok tu ambo teror sngoti doh..

BIONIC WOMEN berkata...

mama hanim:
silap ler.."kocok botol budu"...huahuahua

aS_c0mei berkata...

sege tu aku tok guno pon.se'e tu jolo la.hahaha...

tembok tu lamo doh aku tok guno wei.hmmm,byk perkataan kelate mu keno blaja tuh.

aku pon kdg2 tok igt mana sbb aku plok kawen ngan ore luar.aku plok jd ore kl.akakakkaka...im sorryyyyy!

thanks babe.semoga perjalanan aku selamat.neveeessss!