Isnin, 27 September 2010

IT'S SOURCY, CREAMY, SPICY..YET YUMMYYYYYY...

Wahhh....tengok tajuk kan macam nak meleleh dah air liur kan???

Tajuk entry ni kan dah macam masuk bakul angkat sendiri..Gasak ler...
nak cerita tentang lauk lunch semalam. Apa yg yummy sangat tuh????


















ini jerr hah....

Daging masak black pepper

Sajer wat gempak lebih kasi korang terliur dulu 
Cara mama masak ni senang ajo..mama wat cara sendiri ...

memula daging yg dah di hiris tu goreng dalam kuali tanpa minyak..
biar air daging tu kering
(orng kata wat camtu daging lagi senang empuk)

Then ketepikan daging tu
masukkan minyak, tumis bawang putih yg dicincang halus
Pastu masukkan kicap pekat (skit ajer ek)
Masukan sos tiram
Lada itam yg dah ditumbuk halus
Then sedikit ketumbar+jintan yg dah digoreng dan tumbuk halus
(mama memang slalu goreng dan tumbuk banyak2 simpan dalam peti)
Masukkan sedikit air
Sedikit gula
dan garam
Kemudian gaul ngn daging2 tadi sampai hampir kering

Dah hampir kering masukkan bawang besar dan halia yg dihiris nipis
Pastu tabur skit ag lada hitam (kasi lagi ngam)
Siap...

*kami sekuarga menghabiskan sepinggan itu dengan jayanya..
sekali hadap jer beb
(teringat iklan M.H.Mohd kat radio kelantan tuh
*skali liko jah puak dio
(ore klate..kalu ejaan silap, jange maroh deh!)


Nota kaki:
Dah lama xder entry masak memasak, tu yg gian nak wat entry tuh

10 ulasan:

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

kak ayu pun suka buat daging black pepper ni...selalu kak ayu tambah tomato bagi dia masam2 sikit...memang best makan ngan nasi panas2...

BIONIC WOMEN berkata...

tambah tomato ek..mesti dicuba nih..
bestkan...xder lauk lain pun xper..

MRS. K berkata...

kalau buat daging blackpaper, slalu beli paste instant tu.. huhuhu

BIONIC WOMEN berkata...

x pernah guna yg instant..
tapi klau guna sos black pepper tu pernah jugak, tapi papa kata kurang ummmppph

Mama Hanim berkata...

best tu eily..

BIONIC WOMEN berkata...

mama hanim:
mano tau best?????
tapi meme ngadap lauk tu jah..hok lain kure nk sentuh..hahaha

n@m@n berkata...

HPA pun ada tau sos black pepper..hehe..

aS_c0mei berkata...

aku tak pernah guna ketumbar/jintan.taktau pon apa kegunaan diorg.hahahahha.

sekali liko jah puok dio.haha.aku tak penah pon guna perkataan liko tu okeh.kelate moden.akakkakkaa

Diyana Zulkifli berkata...

uh,nampak sungguh melazatkan neh.perlu dicuba..hehe

BIONIC WOMEN berkata...

Naman:
ni x sabar join HPA nih

As:
ketumbar/jintan tu kasi lagi umppp la..bau pun lagi wangi..kalau kari daging x isi menda alah ni x sedap weh...dia rasa macam berempah skit

aku pun x guna beb..tapi slalu dengar dale radio kalu kelik klate..hahaha

Diyana:
cubalah....pasti terangkat..