Selasa, 11 Mei 2010

AKIBAT CUACA PANAS

Lately ni cuaca teramat panas. Tido malam pun x lena. Dhiya apatah lagi. Budak kecik tu memang xleh panas. mesti xlena tido. Hari2 mama memasang angan2 utk pasang aircond. HUHU. Hari2 jugak mama menyuarakan hasrat kat papa. Papa kata nanti dulu...tapi semalam papa survey aircond kat Onking..Mama dah xcited..hehe.

Hari ni mama nak citer tentang Dhiya. Kesian tau, dah naik rashes tubuh dia. Huhu. Dah kasar macam kulit biawak tau belakang dia. ..

 Tengok belakang anak mama tu..siannya
semua ni panas punyer pasal...


Kasi lagi clear..close up skit..

Mama nak tanya ler kat mama2 lain, apa cara terbaik nak handle keruaman Dhiya nih?

Mama dah try macam2 krim tau..econazine, candacort..terbaru hydrocort
Bedak agnesia tu x payah cakap ler..
semalam g farmasi mintak suggest mandian lak...tapi farmasist tu kata sebenarnya mandian tetap ada chemical yg merengsakan (SLS and so on) so time rashes tengah banyak ni dia suh mama guna herbal based formula for mandi...

Please mama2 yg pernah lalui situasi ini..tolong mama ek..




Nota kaki:
Papa...mama ase penyelesaian terbaik ialah..kita aircondkan si Dhiya ni..hehe..

9 ulasan:

Mama Hanim berkata...

kesian tgk kulit dhiya tu.. mesti gatal n x selesa..

xpe2 dhiya, sabar ye, jap lagi mama papa dhiya dh nk pasang a-cond tu.. hehe..

mmg panas sgt skang ni, kami dlu ok lg on a-cond 4-5jam, tp lately dh on start 6ptg smp kul 7pg. x tahan panas membahang kt kedah ni..

Diyana Zulkifli berkata...

yerp.samala kite mama hanim..kedah panas ya amat.huhu

eily, solution utk anak yg ruam ni selain lotion2 tu..mmg adalah dgn memasang aircond.saya pun ,baru thn lps psg ekon sbb anak yg sulung ruam teruk.ni tmbh lg satu pun ..sbb sian kat sedara mara yg dtg tido rumah,kepanasan..huhu.

MRS. K berkata...

tak tau la yang.. hadif tak penah kena rashes ni

BIONIC WOMEN berkata...

mama hanim: buke Kedah jah panas..subang jaya ni pun bkn men ag membahang. Skali klik kg sedap jah tido..alik subuh buke main ag sejuk..huhu

diyana: HUHU...aircond jugak penyelesaiannya..kan?

Mrs.k: mesti kat umah hadif x hangat macam umah Dhiya...

Momma Mia berkata...

Cuba bawak g klinik pakar kulit. Damia pun ada kene gak.. ubat doktor hospital biasa & farmasi tak jalan, teruk lagi ada... So far tak mahal sgt. Now kami just simpan stok krim yg doktor pakar kulit bg utk pagi & mlm. Biler habis bleh beli kat kaunter jer. 1 Rm 20.

Doktor kata kene kasi moist kulit dia so taht tak kering. kalo kering senang kene rashes. lagi satu jgn kasi mandi air panas just biasa2 jer sbb contibute to kulit kering gak

nurulazham berkata...

cube ubat sapu Combiderm 3..
anak2 nurul krim2 lain x jalan..krim ni ok, 1 hari je dah nampak perubahan...

BIONIC WOMEN berkata...

momma mia: memang ingat nak g pakar gak..cuma kami kurang arif lg area subang jaya ni, xtau klinik pakar yg elok...momma leh bagi nama ubat tu?
time kasih for your concern

Nurul: nnti nak try g farmasi tnya ubat tuh..time kasih yer

Lelord berkata...

najlaa pun mmg xleh kalau cuaca panas, since dia bb lagi klinik ade bagi sabun tuk mandi "Mentar Shampoo" pastu pas andi boh cream "Momate Oitment" nidah nak masuk 3 tahun mmg serasi

mencemar duli berkata...

"tokey,kasi 1 ekon itu rumah dhiya.manyak kesian a sama saya punya anak",kata papa dhiya kepada jurujual kedai elektrik itu.hehe