Khamis, 13 Mei 2010

PENTING KER SOOTHER?


Nak tanya semua mama2 ni..bagi u olls sume aper sebenarnya kegunaan soother @ puting  untuk baby kiter? Mama x pernah guna benda alah tu tapi ada cousin mama, anak dia sampai x leh berenggang ngan puting. Kalau xder puting xleh tido..hado..susah jugak kalau dah addict gitu kan?

Mama ada dengar kalau guna puting tu gigi leh jadi jongang, betul ker? Pastu kalau pkai puting tu anak akan selalu kembung, betul ker?
Mama nak dengar ler pendapat ibu2 semua, pada pandangan peribadi korang aper gunanya soother ni?
Betul ker ia satu keperluan? 
 Boleh la mama tambah ilmu..sudi2lah tinggal komen ek..

3 ulasan:

Diyana Zulkifli berkata...

bab gigi jadik mancung ke depan tu,ada jugak kebenarannya klu baby terlalu bergantung dgn puting.gusi baby kan lembut lg,klu dah hari2 diasak dgn puting,itu yg jadi ke depan sikit tu.

diyana ada beli,tp anak2 tak mo pun.saja beli buat habuan derang main2

BIONIC WOMEN berkata...

Diyana...
Dulu conpius gak masa mula2 dpt baby, nak bagi ker x?tapi mak eily x bagi guna..so sampai skrang xtau function sebenar menda alah tu..tapi bila balik kg baru ni tengok anak cousin addict ngan soother ni..teringin sangat nak tahu funsinya

Momma Mia berkata...

ikut pakar laktasi, kalo nk ekslusif BF tak bleh bagi soother. one of the reason akan buat bb confius puting ibu dgn tiruan.

Ada baby if bg soother dia akan rasa tenang... yg ni tak sure kebenaran nya but my SIL baby dia asyik nangis jer pastu bg soother terus ok, so melekat ler soother sampai 2 tahun. tapi gigi dia tak le jongang... tgk budak kot. My lil Damia ada gak belikan tp dia tolak2 takmo.

to me its not satu keperluan