Rabu, 13 Oktober 2010

ALAHAI....... KEBUN MAMA

Selalu baca entry Mrs.K@ibu hadif tentang hobi en.hubbynya yg suka berkebun.(ENTRY Mrs.K)
sangat jeles melihat kebun mereka itu..
lagi jeles lihat bonda(T.C.B) bersama segala macam pokok disekeliling rumahnya  (ENTRY bonda)

Mama ni dah berkali2 try untuk mengebunkan segala pokok yg mama import dari rumah nenek.
Tapi ntah berapa kali ler pokok2 itu mampus di tangan mama nih.
Panas sungguh tangan ku ini, memang ler xder bakat.

Selepas berlaku beberapa sesi eksport import pokok2 itu
ini sajo yg idup segan mati x mau..huhu

 Ni antara yg ada di dapur..
daun kunyit
pandan
daun selasih (basil)


 Sian kan tengok daun pandan tu..halus2 dan kecik2 jer
kalau skali wat nasi lemak dah kena pakai 4 atau 5 daun
terus gondol pokok ku..huhu
ni pun ntah import kali ke braper baru idup paras2 idung gini

 yang daun selasih tu plak..
batangnya tinggi bukan men ag, tapi daunnya boleh bilang..huh
guna skali jer kompom x berdaun ag

 Lengkuas ini jer yg nampak gagah berdiri
itupun sebab org lain yg tanam
(yg tepi2 tu daun2 yg dah kena trim)

 Meh tengok pokok hiasan @ pokok bunga pulak
Xder makna kot hiasan itu


 Seb bek ler kaktus..kalau yg lain dah lama mampus kot

 Yg ni nampak segar bugar sebab baru beli
apa nasib dia lepas ni..blum dapat dipastikan
harap dia terus segar seperti ini..
hanya dialah penyeri

yang ni lagi sadis

masa beli sama size jer..tapi yg satu semakin besar dan tinggi
yg satu ag besar skit jer dari time beli tu..
terbantut camtu jer tumbesaran dia
apa sebabnya..belum dapat dipastikan

(konon2 kalau pokok ni besar dan tinggi dapat ler cover pandangan umah sebelah, 
sebab mama jemur kain kat sini)


Tolong ler jangan gelak guling2 tengok gambar last nih

itu antara pokok yg tidak menjadi dan mampus begitu sajer
termasuklah pokok keladi, pokok lada, dan....
kaktus pun leh mampus sebab tangan mama nih

Apa sebenarnya yg terjadi?
betul ker wujud tangan panas x panas nih?
atau kurang skill dan bakat?




♥Nota kaki♥
Kan mama dan kata tangan mama ni, tangan batu..hahaha
*En suami x minat dgn pokok2 ni yea

6 ulasan:

MrS. F!zA berkata...

tu sbb nama bionic women ye.. hehehe

rjin gak tu kita ni naman yg tanam, siram bagai..haha

nabilah_2908 berkata...

hehehe...dh try letak baja tk pada pokok2 tu..

xpe..kalau mati..tanam lagi..lagi n lagi..jgn putus asa...nnti lama2 pokok itu akan hidup juga... :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
CERMIN KU RETAK SERIBU

BIONIC WOMEN berkata...

mrs.fiza:
Rajin naman berkebun, cam Mr.K gak...papa Dhiya x pandai. Seb bek ler bini bertangan batu ni, walaupun x pandai mencuba juga..hehe


Nabilah:
baja dah letak..
xkan kujemu..huhuhu

Diyana Zulkifli berkata...

huhu..pokok rumah diyana suma mampos!yg tggl,ubi kayu belkg rumah aje.itupun sbb pokok tu pandai hidup sndirik.hehe

BIONIC WOMEN berkata...

Diyana:
tangan kita ni jenis tangan org kaya kot...semua kena beli jer..hahahha..
konon nak jimat kan????

Momma Mia berkata...

jumpa dah... hihi hokey la yg penting ada niat nak berkebun. Me alhamdulillah cik B rajin gak me-maintenancekan pokok2 tuh... most of the time my mum yg rajin kasi baja...