Ahad, 24 Oktober 2010

NASI LEMAK DI PAGI AHAD

Arini heavy breakfast
nasi lemak dengan ayam goreng berempah..
Semalam papa cakap 'macam lama jer x makan nasi lemak'..
berkias2 plak kan??? so sebagai isteri yg memahami
maka pagi ni terhidang ler nasi lemak special buat kanda tercinta

Yang paling special ialah .."ayam goreng berempah" yg mama reka sendiri resepinya




Ni ler ayam goreng berempah mama
cuma warnanya agak hitam
(tadi letak ayam dalam kuali..then jemur kain)
belum dampai hangit ag tau, cuma warna kurang menawan sajo

Nak tau cara mama buat:



tumbuh bawang putih, serai dan lengkuas




goreng ketumbar, jintan manis dan jintan pedas
(also known as jintan hitam n jintan putih)
bila dah garing...tumbuh halus..

(mama memang buat banyak2 then simpan dalam peti sejuk
nnti nak wat sup tulang or kari daging sedap bubuh nih)



perap ayam ngan mayonis dan bahan2 ditumbuk tadi
serta sedikit garam dan gula

biarkan semalaman

masa goreng tuh, mama letak daun kunyit yg di carik2
*nak amik daun kari kat bakang umah malas ler plak..kalau ada ag best


then....tadaaaaaaa

*


*


*







Nasi lemak mama pagi ni..
dinikmati bersama teh o panas....
sangat mebeles..

Makan sampai licin
papa kata pasni leh bukak gerai nasi kukus..
wahahahahah



Nota kaki:
* keropok harus ada yea...dan keropok kali ni dari Mersing..time kasih Ustaz Abdullah

*habuk2 ayam tu..gaul2 ngan nasi panas.....sedappppppnyaaaaa

4 ulasan:

Lelord berkata...

uitttt sedap2...lela pun slalu kalau ayam rempah boh ketumbar jintan gak. pehhh lagi lama perap lagi best kan

BIONIC WOMEN berkata...

tu laaaa...sedapnya rasa rempah2 tuh..

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

memang sedap pun nampak ni...kalau weekend, memang kena breakfast berat2...

BIONIC WOMEN berkata...

ibu damia:
weekend slalu kami jarang lunch..breakfast berat2 pastu minum petang pastu makan malam dalam kul 6 lebih...huhuhu