Selasa, 19 Oktober 2010

CERITA RAYA YG MASIH BERSISA

Syawal dah abis lama dah pun tapi x abis ag ker citer raya???
Jangan banyak tanya....
layan ajer citer kat bawah..hahahah

memula nak citer bab kuih raya yg masih bersisa
Masih agak banyak walaupun raya dah lama abis
tengok ler...

Banyak x?banyak x?
saper nak skit???bawak mai tupperware..hahaha
This 2 adalah antara kuih feberet mama...
Masa mak datang aritu (seminggu selepas raya), dia bawak kuih ni
makcik mama yg kirim..
Makcik mama ni, dari zaman mama sek ag, dia slalu buat kuih ni utk mama bawak g asrama
katanya, kat asrama slalu wat jamuan raya..ada ler kuih (maklum ler, asrama jauh)
Dia slalu buat pas raya, sebab katanya kalau wat sebelum raya kompom abis
same goes to this 1, pas raya baru dia wat then kirim ngan mak mama
Memula dulu mama sayang ler nak hidangkan...my peberet katakan..
kalau letak dalam balang kuih tuh, skit2 jer
sudahnya..x termakan jugak


Yg ni ramai orang panggil semperit tapi mama panggil kuih Dahlia
Mama suka sangat..terutama yg makcik buat nih
kismis yg dia guna tu spesel skit..rasanya pahit2 skit..
so rasanya pahit2 manis la


Yang ni jarang org kenal kot
kami panggil kuih buah kana
Then setakat ni rumah makcik jer mama jumpa, rumah org lain x pernah ad
special resepi kot...
tengah2 tu jem nenas yg dibuat sendiri..yummy2 tau
gigih kan makcik mama tu, sagat nenas, kacau sampai kering..fuhhhh
kalau mama, kompom beli..ngan kuih skali mama beli..haha
Rasanya x sama ngan tart nenas tau...

Then selepas susun, ni ler antara kuih raya yg bersisa


Pastu cerita tentang baju raya plak
What????? Baju raya???
Haaa..mama dah prepare for raya tahun depan tau..
jangan jeles..
x caya tengok bawah ler..


Untuk raya tahun 2011, Dhiya dah ada 2 helai jeans
Jeans ni ayahchik dhiya beli tapi besorrr yg amat..so leh simpan tahun depan
dah jimat disitu..so budget tahun depan boleh lebihkan utk mama ye..

Kebaya ni plak unty ilah yg beli untuk Dhiya
pun besar ag..
raya baru ni x sempat nak alter so, x payah alter..pakai tahun depan sajok


Baju ni plak tok Dhiya yg beli...
ada satu cerita lucu tentang baju nih...
Tok ngan Aki Dhiya kengkonon nak wat surprise raya kat Dhiya
sehari sebelum raya baru dowang hadiahkan kat Dhiya baju nih
bila mama buka...dan try fitting kat Dhiya..
mama tengok bajunyer ngam2 jer tapi kainnya labuh
bila tengok size...
nak tahu aper jadi????
tengok pic bawah nih



Ade ke patut jadi camnih???
Bila we oll g kedai yg jual ni, dowang dah tutup for raya..
hahahahhaha...gelak guling2 ler mama.
Tok Dhiya frust tahap gaban..
Nak wat camner, xder rezeki Dhiya nak pakai baju ni sebab sendat giler..
So next year mama beli kain buat baju jer...kainnya dah ad..

Seronokkan jadi Dhiya, macam2 orang belikan utk dia..
Mama nak jugak.......jeles tau


Nota kaki:
Papa, baju raya Dhiya tahun depan banyak yg dh beres..bleh ler mama yg berlebih2 glamor...kuikuikui

6 ulasan:

MrS. F!zA berkata...

hahahahaha lawaklah cita eily ni.. rjin nau mkcik bt kuih.. kita bab kuih malas la tggu smpai seru bru belajar kot..hehe

wah dhiya dh ada bju raya.. sian tok dhiya slh bli baju.. aduila trgt kita pon pnh slh beli kt jln tar..dh try bagai semua..blk rumah tgk kain saiz m baju saiz s..pttla tang kain tu besar yg amat.. hehe

MRS. K berkata...

kuih buah kana tu kite selalu tengok.. tapi taon ni tak nampak pulak coz tak pegi beraya umah orang pon.. huhuhu..

BIONIC WOMEN berkata...

fiza:
makcik eily tu, ntah naper syang benor kat eily nih..hehehe
fiza pun ada pengalaman size x super ni ker..kalau size x supe tapi leh pakai xper ugek. ni xleh pakai najunya. ngam2 jer, dhiya x selesa ler nak moving..

mrs.k:
kuih buah kana 2,me suka sangat. tapi jarang2 bnor jumpa kat rumah org. pendek kata kalau raya tahun tu, makcik ni x sihat,,x dapet ler den merasa

nabilah_2908 berkata...

nk tk nk kena la habiskn kuih2 tu juga...hehehe...

Dhiya cucu sulung ke...?

jom ke APA KATA HATI pulak,
JOM MASAK NASI

::Mamalyna:: berkata...

suka sangat2 kuih dahlia tue dan first time tengok kuih buah kana tue...rasa cam tart nenasler yer...

BIONIC WOMEN berkata...

nabilah:
Dhiya cucu sulung belah me..and cucu first girls blah papa dia

Mamalyna:
rasa dia x sama....lain skit ler..
saya lagi suka buah kana dari tart nenas..