Isnin, 25 Oktober 2010

MASAKAN UDANG PALING SIMPLE

Dah jenuh (bahasa org pahang nih) makan udang masak lemak, sambal, goreng....
sampai kekadang ase buntu nak masak camner dah kan???
Mama ada 1 resepi best ni..
amat simple dan senang jer nak buat

Try ler ek...
x cuba maner tau..hehe
papa dulu first time try, pastu trus nak lagi dan lagi dan lagi..

bahan2 nya:



wajib ada mesti ler udang kan????




serai
bawang merah
bawang putih
lengkuas
daun kunyit
asam keping
garam


caranya:

didihkan air
(make sure air jangan banyak sangat, nnti hilang manis udang)

then masukkan semua bahan2 kat atas
bawang merah dan bawang putih tu kena mayang dulu ek..
then last skali masuk udang..

pastu ......masak ler..
dalam 5-10min dah masak
(kalau masak lama sangat isi udang jadi x sedap)

tadaaaaa....



best kalau dihidangkan bersama kangkung goreng belacan

Walllah..!!!! Terangkat


nota kaki:
kalau saper yg xder anak tu, atau anak layan pedas jer leh ler taruk cili padi skit..

10 ulasan:

MRS. K berkata...

ok jugak ni! sempoi jer kan.. masuk je semua.. senang keje! heehhe

MRS. K berkata...

eh jab, ape nama resepi ni?

BIONIC WOMEN berkata...

mrs.K:
ntah le ape ke namanya..men hentam jer masak.
tapi bab hirup kuah tu yg paling best..xder masalh minyak berlebihan yea..

nabilah_2908 berkata...

best juga ni..boleh try..

ni kalau beli udang..balik2 masak sambal..masak lemak...tk pun celup tepung...gitu je...huhu...

jom ke APA KATA HATI pulak,
IKAN BAKAR

Diyana Zulkifli berkata...

wah.sodap neh.kang ptg,kene g beli udang neh.hehe

BIONIC WOMEN berkata...

Nabilah:
try ler..pasti menghirup ke titisan terakhir..hehehe..

Diyana:
kena ada daun kunyit tau..xder x sedap

**sHiKinn** berkata...

nama resepi apa nih?nk kata singgam udang tak jugak kan sb ada serai tuh..ehee..boleh dicuba,sb hari2 ayik resepi sama..kalo udang mesti buat kari udang, gulai udang.tumis udang ngn petai..haih dah jemu dah ase..

BIONIC WOMEN berkata...

bagi nama udang rebus ler..aci x?? siyes x tau nama aper resepi nih..saya main hentam jer masak, tapi hubby suka plak. dia kata sedap

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

namanya udang masak singgang..hehe..selalu guna ikan ayo

BIONIC WOMEN berkata...

ibu damia:
singgang x guna serai ngan daun kunyit kak ayu..huhuhu..
xtau sesuai x guna singgang tuh..