Jumaat, 29 Oktober 2010

LEPAS OPERATE, SILA KUNYAH GULA GETAH BANYAK2..

Masih ag membelek majalah Harmoni
Majalah yg senipis ni pon masuk hari ke-3 baca
Dhiya x boleh tengok mama baca magazine, dia sibuk bawak buku kartun dia suh mama bacakan.

Hari ni, mama tertarik nak kongsi ngan u oll tentang fakta ni:

GULA GULA GETAH CEPATKAN PENYEMBUHAN
baca ek:

Kajian HOspital Gelderse Vallei dan Universiti Wageningen di Belanda meyakini gula2 getah dapat membantu pemulihan peasakit usai menjalani pembedahan perut dan pinggul
Menerusi kajian itu, pesakit yg baru selesai menjalani pembedahan
diminta
menguyah gula2 getah sebanyak enam kali sehar
untuk proses penyembuhan yg lebih cepat.

Hasilnya rasa mual yg dialami pesakit akan berkurangan selain meransang kembali fungsi perut.
Selain itu, menguyah gula2 getah jugak mengaktifkan kelenjar ludah
se
hingga dapat melancarkan pemisahan ormon perut dan usus.



Bebaru ni, pakcik mama ada menjalani pembedahan usus kat Hospital Pakar Kuantan..
Then Doc yg merawat dia tu, pakar usus dari luar (foreigner)..
Lepas operate tu, pakcik mama mintak kluar wad awal..
then doc tu ada pesan supaya selalu kunyah gula getah..

Marah betul pakcik mama tuh, dia kata ' betul ke doc ni, ade ke suruh aku makan gula getah'
Sepanjang minggu pakcik mama tu mengepek pasal doc tu.

Bila mama baca fakta kat atas tu, mama pun teringat kat pakcik mama tuh.
rupa2nya dah buat kajian ler tentang gula2 getah ni..huhuhu..


Buat kengkwn yg akan terpaksa bersalin ceaser macam mama ni kunyah ler gula2 getah bebanyak pastuh....heehe (Eh, boleh apply ker fakta ni utk ibu bersalin ek??????) Tanya doc pakar anda ok......

2 ulasan:

Diyana Zulkifli berkata...

peminat harmoni jg ek eily?samala.tp diyana tk beli slalo.kdg2 je.chewing gum?ala..tak minat.tp btul ek bley cptkan luka?hmm.kena cuba neh

Mama Hanim berkata...

ada info yg bagus lg ye.. tq eily.. dpt tmbah ilmu hari ni..

Gambar Lelaki Mati Lps 10 HAri Dipaksa Minum Racun Ahli Keluarga Kekasih