Selasa, 26 Oktober 2010

PETUA SIMPAN LENGKUAS

Dulu mama memang ada masalah simpan lengkuas.
x sampai seminggu dah kering.
Kat bandar ni plak sumer benda kena beli kan?
Kalau kat kampung lain ler, gali jer blakang umah
(tapi skang mama dah tanam lengkuas nih)

Tapi mak mama ada ajarkan 1 petua cara nak bagi lengkuas kekal lama..
dan bila mama praktis...amat ler mengkagumkan
boleh kekal segar berbulan2 ler beb..

nak tau?????

buat camnih..





Rendam lengkuas salam air dalam tupperware bertutup
kemudian simpan dalam peti

Setiap minggu tukar airnya..

insyallah kekal berbulan2



Nota kaki:
Pastikan tukar air tau, kalau x kang berlendir plak jadinya

12 ulasan:

MRS. K berkata...

kite jarang masak pakai lengkuas.. halia pon tak sebab hubby tak suke bau die.. huhuhu

BIONIC WOMEN berkata...

ooo gitu plak....kita memang slalu simpan lengkuas..asam pedas ker, singgang ker..wat laksa..percik, guna lengkuas..lengkuas sedap dari halia..kalau lengkuas saya boleh wat ulam gitu jer, halia xtahan.

Momma Mia berkata...

huhu.. mekaceh sharing
masih gagal tuk tanam ini lengkuas daaa

wan nurul hezrina abd halim berkata...

bgusnya selalu gak guna lengkuasnie.masak singgang ikan..tq for info nie

BIONIC WOMEN berkata...

momma:
lengkuas kan senang idup..hehehe..mungkin tanah x serasi kot..x per momma..cuba ag. umah momma kan semuanya ada, x lengkap ler tanpa lengkuas kan???

BIONIC WOMEN berkata...

wan nurul hezrina:
sama2..sharing is caring kan??? lagipun ilmu yg ada dikongsi lagi berkat..try ler..insyallah memang tahan berbulan2..

nabilah_2908 berkata...

hrumm...mcm tu yer....

tul la...biasanya kalau lengkuas di biarkan lama dlm fridge..mesti kering..

jom ke APA KATA HATI pulak,
JUS CICAK

mamaaerish@eb berkata...

yer ker?... tq 4 d tips...

MysDear berkata...

Assalamualaikum...

thx for the tips.Selalunya guna lengkuas time nak raya jer.Wat rendang.Jarang praktik hari2..
tp tips ni elok sangat.Sbb selalu lengkuas jd tak elok je bile letak dlm fridge.

BIONIC WOMEN berkata...

eb:
u r welcome dear...

mysdear:
dulu selalu jer kering dalam fridge sebab guna jarang2 kan??? tapi skang x lagi..kakak2 ipar pun dah ikut cara ni..

aS_c0mei berkata...

aku beli lengkuas sebelum balik m'sia aritu,konon nak wat rendang la.tp aku malas...hahaha...

skali,masa sampai marin dulu tu,aku cek lengkuas dalam peti...molek je lagiiii...sukanyeerrrr.dah la lengkuas mahal sini kan,syukur sgt..

lengkuas tu hanya balut ngan plastic wrapper tu,mmg beli gitu,tak bukak2 pon...kira salah satu cara nak simpan lengkuas gak la kot kan sebab sebulan dia bertahan tu....

BIONIC WOMEN berkata...

as:
balut ngan plastik tu x masuk angin sebab tu dia tahan. Kat malaysia ni, maner ader ore jual lengkuas balut beb..kalu ade pun jare2 jupo.
Pahtu, mung rajin ko tiap kali nak masak bukok balut, pah balut mula..hahahhaa..mahal etek plastik balut weh..huhuhu