Khamis, 28 Oktober 2010

HILANGKAN LEMAK DI BADAN

Baca Majalah Harmoni - muka depan gambar Jimmy Shanley kawin
jumpa plak petua ni..
eiiii...mama memang suka bab ni.hahaha

HILANGKAN LEMAK DI BADAN
Ambil 5 biji buah delima dan keluarkan isinya.
tumbuk isi delima sehingga hancur
Masukkan kedalam 2 gelas besar air dan campurkan sedikit garam

Amalkan selama 2 minggu utk melihat hasilnya



Maka, mama pun amik henpon telepon Tok Dhiya (mak mama)........


Mama: Asalamualaikum mak...mak, kat rumah nenek ada kan pokok delima, ada buah x, mak??

Mak : W'salam. hujan xder, ribut x. pepagi tanya buah delima??naper? mengidam ker? (sambil gelak)

Mama: Bukan mengidam, tapi ada petua nak kurus ni. suh minum air delima.. (dengan bersungguh)

Mak: (Sambil gelak ngekeh2) Ye ke boleh minum???? Air rebusan inai pun xleh minum, nak minum air delima pulak.

Mama: Nape pulak, mak?? Bukan ke delima tu sedap.

Mak : Kalau utk kurus, kena tumbuk dengan biji2 dia skali. Ingat manis jugak ker biji dia tu?

Mama: (sambil telan air liur) oooo..pahit sangat ker???

Mak : Try ler dulu, tapi kat rumah nenek, pokok delima tu xder buah. Beli jer lah, kat kedai buah, pasaraya pun ada jual skang nih

Mama: Xper la gitu mak..nnti cari ler kat pasaraya (dalam hati dah berbelah bagi)..hahahaha

Mak : semoga berjaya..Assalamualaikum.....(macam ayat perlikan)

Mama: W'salam..tengok ler. Raya aji ni kurusnyer...

(SEmpat ag berlagak tu....buah delima blum tentu kemana...kurus pun belum tentu) :)



U oll boleh telan x ubat2 traditional yg pahit tu?
Masa mama dalam pantang banyak ler petua traditional mak mama praktikkan
Ada yg boleh telan, ada yg tidak
Air inai tu, berkerut kening nak abis segelas..
Kena minum 2x sari, yg pagi tu,...lepas mak g kerja buang separuh
yg petang tu, xleh nak wat aper le..kena jugak telan.

(air inai: rebus daun inai bersama 3 gelas air..sehingga air jadi segelas)


Nota kaki:
ase nak try shaklee ler....macam menarik jer, tapi kalau kita tengah planning nak preggy leh makan ker shaklee tuh??? saper tau??

4 ulasan:

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ berkata...

wah sangat berguna petua ni...TQ2

mamaaerish@eb berkata...

wah, cam best jer... chio 2

[-suziey-] berkata...

ooooo btl ke ni..hehe..cam nk try..nk buat sume lemak yg lebih2 ni..ekekek:D

BIONIC WOMEN berkata...

suziey:
jom reramai kita menerai..hahaha..hapuskan semua lemak yg ada