Rabu, 11 Ogos 2010

BERBUKA KALI PERTAMA, RAMADHAN 1431H

Hai semua...mesti tengak kekenyangan kan?kan?kan?..
Sudah selamat berbuka puasa.
Well, berbuka aper u oll sumer?
Arini mama berbuka ngan.....

*


*


*



Nasi kerabu +ikan celup tepung+telur asin+solok lada+ keropok
Memang sesangat kekenyangan

Skang mama dah fasih dah wat nasi kerabu..uih, boleh er guna fasih? 
Kalau dulu kelam klabut nak siap full set nyer hidangan camni..tapi skang menten jer.hikhik
papa kata dah bleh bg full marks..wahhh..suka2
Tapi nasi tu warnanyer biru begitu sebab guna pewarna yer...
maner nak cari bunga nasi kerabu kat Subang Jaya ni
pastu warna biru tu jer yg ad dalam simpanan..so hentam sajer la labu

Gambar ni nak fokus tang solok lada tu yer..
Kalau kat kelantan, ada sejenis lada yg khusus digunakan utk solok lada.
lada tu x ler rapuh sangat cam lada hijau ni

Di temani air bandung...fuhhhh..mebeles
(abaikan gambar lauk yg hmpir licin kat blakang tu)

Then mama wat kuih ni..
u oll panggil aper ek kuih ni?
Mama x ingat ler kat kg panggil aper, tapi mama panggil sagu kelapa jer.
Lembik skit sagu mama arini, so x dapat nak potong cantik2..

U oll berbuka ngan aper arini? buat ker beli ek?



Nota kaki:
X dapat bertarawih tahun ni walaupun surau sekankang jer ngan umah..huhu...ada tanggungjawab kata umah ni...biar papa jer lah yg pergi.

8 ulasan:

mama_umar_maryam berkata...

wahh nasik kerabu,hebat2..kitorg td beli aje,hik3

firahadifa berkata...

wahhh .. nasik kerabu.. sedap tue..

Lelord berkata...

bestnya....nak buat tak pandai...kat doha ni x nmpak lak ade kelapa

MrS. F!zA berkata...

kita lagi suka berbuka simple cam gini.. dr beli mcm2 ..hahaha last tak tahu mana yg nk makan..

i suka kuih sagu tu!!!

MRS. K berkata...

terer betui la mak dhiya masak!

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

ayu pun makan nasi kerabu gak berbuka semalam...semalam tak sempat masak...menu kita sama ader solok lada...cuma ayu amik ikan percik...hehe

nabilah_2908 berkata...

semalam...my mom buat mee kari....

wah....best sngt..(^_^)





jom ke APA KATA HATI pulak,
AYAH..I'M SORRY

BIONIC WOMEN berkata...

mama umar maryam:
x hebat pun, dah berapa kali percubaan baru dapat full marks.hahah

firahadifa:
Nasik kerabu memang sedap fira, tapi mamanyer ni lum tentu sedap..hehe

lelord:
Laaaa...xder kelapa ker doha? mesti kat supermarket ada kelapa kering dalam pek kot..

Mrs.Fiza:
Kami memang jarang membeli di pasar ramadhan..tahun lepas 2x jer tu pun sebab Dhiya x sihat then asyik ngamuk jer.so i xder time nak memasak..tahun ni kami tekad ag x membeli..tapi kalau balik klatan x dikira.haha.memang simpan hajat nak mmbeli kat klantan..kuikui..minggu depan balik klantan..sonoknyer..

mrs.K:
Xder ler terer maner pun, main cmpk jer dalam piuk kuali tuh..kalau best suh husband puji, kalau x sedap suh diam.haha

kak ayu:
ikan percik telah direquest oleh husband..tp xtau biler nak buat