Selasa, 24 Ogos 2010

REMPAH EMPAT BERADIK

Saper tau rempah 4 beradik angkat tangan?...tolong senaraikan yeaaa....hihik.
Mungkin ada yg kenal, mungkin jugak ramai yg x kenal.
X pelik pun, even my kakak ipar pun xtau aper itu rempah 4 beradik, kengkawan pun ramai x tau.
Mama dah biasa dengar rempah 4 beradik ni dari zaman remaja ag. My mom selalu sebut time masak. kekadang ader gak orng panggil rempah tumis

Nak tau aper itu rempah 4 beradik?? (pada yg xtau ler, yg dah tau, baca jer la ekkkk)



kulit kayu manis + bunga lawang + cengkih + buah pelaga
 
ini semua di panggil rempah 4 beradik 
Kalau satu persatu mesti semua orang kenal kan? bila bersama, orang jd konfius..hehe
Kenapa begitu namanya? my mom kata sebab mereka sentiasa bersama dalam kebanyakan masakan

Rempah 4 beradik a.k.a rempah tumis di banyak digunakan sebagai bahan tumis dalam masakan seperti sup dan kari...pendek kata masakan melayu banyak guna rempah ni.

Then u oll rempah 3 serangkai..
yg ni jarang orang tau, my mom guna nama ni sebab senang nak ingat..orang lain panggil aper xtau ler


Ketumbar + jintan manis + jintan pedas (ada org panggil jintan manis kecik)

Rempah tiga serangkai ni mewangikan lagi masakan then bagi lagi umpppphhh..
Biasanya goreng ketiga2nya tanpa minyak then tumbuk sampai hancur..
Mama suka sangat bau masa di goreng tu...wangiiiiiii..

Mama slalu guna rempah 3 serangkai ni masa wat sup daging atau ayam atau wat kari daging. atau kerutup.
sekarang banyak jual yg serbuk, tapi mama x suka ler. Mama suka yg mentah ni then goreng sendiri.

Haaa...umah u oll ader x sumer rempah ni?
Ramai yg xder kan? x pelik pun sebab skang banyak jual yg instant..mama jer masih ag traditional.hehe

Citer tentang rempah ratus ni kan...selit skit ler lauk berbuka tadi...masih ada kaitan ngan rempah yg kat atas tu tau, sebab semua rempah yg ada diatas digunakan...

mama wat sup tulang...
 
 
makan ngan bihun..jadi ler bihun sup..hehe
 
yummy2
 
dan

popiah.
kalau banyak tu, braper agaknya harganya di Param?
hahhaa
Ni bukan popiah sayur yg ada taugeh ngan carrot tu jer
yg ni popiah ayam.
intinya minced chicken, carrrot, bawang besar, halia, bawang putih ang kobis..



Nota kaki:
Tau aper yg best tentang menu berbuka ni?............sahur nanti mama x payah masak ag. hehe. Panaskan sup tulang tu then goreng telur....wahhhh, senang kerja den.

3 ulasan:

Lelord berkata...

huhuhuhu sumer rempah tu ade kat dapo doha....pehhhh harum semerbak kalau masak

Nieza Ishak berkata...

uwaaaaaaaaaaaaaa ...... sedapnya sup tulang tp kalo pose2 gini nieza nak gak sambal ..huhuhu

BIONIC WOMEN berkata...

lelord:
kat dapur najla ader x?hehehe....
best kan bau dia...i likeeee

nieza:
sup tulang feberet my hubby...