Ahad, 8 Ogos 2010

MENU MEBELES DI PAGI AHAD

Ni first time mama try buat. Before ni x beraper yakin nak buat, takut x jadi. Tapi pagi tadi dengan penuh keyakinan di dada mama mengetest power....dan terhidanglah hidangan ini di pagi ahad yg indah...huahuahua

Haaaa..mama wat nasi dagang pagi nih...cayalah mama..menjadi jugak akhirnya..
Resepi dari tangan sendiri..hasil menelepon mak semalam
Ni first time buat, kali ni punyer mungkin terlebih pulut skit..tapi masih ok utk ditelan..

Kuah ikan tongkol yg pekat..bestsssss
Papa  bagi markah 8/10..
Mama wat skali ngan acar mentah.


Nak resepi?
3 cawan beras + 1 cawan pulut
(rendam semalaman..kemudian kukus selama 20min..pastu gaulkan ngan santan yg telah dicampur ngan garam..gaul bersama halia + bawang merah di mayang halus + halba.......kukus semula selama 1jam)

Kuahnya?
Ala senang jer..mama beli rempah kuah nasi dagang Puteri ayu..

Acar ala mama
Timun + carrot + bawang besar + lada besar+nenas
Di hiris halus2
(disebabkan tokma ni ada masalah penghadaman..hehhe..so timun dan carrot mama rebus dulu)
Kemudian masukkan cili sos + air asam jawa+gula+garam
Lasr skali masuk nenas..
Ok siap
(itu acar stail mama sebab umah ni xder cuka, then kena paham tokma yg xleh makan benda2 keras)

Di samping nasi dagang..sarapan pagi tadi diserikan lagi dengan Roti goreng (intinya kacang merah) 
dan 
Cakui bersama sos kaya jagung

Xtaulah naper dalam gambar nampak buruk ngat..zahirnya xler buruk gini..hahah
mungkin sebab kamera henset cikai jer..


Nota kaki:
Bila ler bleh bli DSLR ni? huhu..raya dah dekat..kamera punah ranah dah..

4 ulasan:

Nia berkata...

teringat nasi dagang yang mak mertua buat..uii,..sedap! sama macam ni jugak kuahnya..hehe

Entri Terkini: Birthday Dia Esok!

armouris berkata...

info tentang keracunan makanan di SIHAT SELALU - Keracunan Makanan

MrS. F!zA berkata...

wow!!hidang dh mcm rupa kt kedai. igt beli td..kekeke

BIONIC WOMEN berkata...

Nia:
Ni sebab tingat nasi dagang mak ler..sanggup membuat di pagi2 hari..hahaha..resepi pun amik ngan mak

Mrs.fiza:
Bese ler...kalau nasi x sedap pun tgk hidangan nampak berselera..hahaha
amik mood nak makan.haha