Ahad, 8 Ogos 2010

PERMATA YG HILANG

Saper pernah baca buku PERMATA YG HILANG?..Ada orng kata sesaper yg dah kawin ni kena baca buku tu..Mama x pernah ag baca. Kalau terjumpa nak jugak beli kot...HEHE. Menambah ilmu x salah kan..

Xceli bukan nak citer bab buku kali ni...Mama ad 1 problem ni, nak mintak pandangan dan nasihat ngan kengkawan ler kan. Hopefully ada ler yg pakar atau tahu tentang ni. Yelah, wanita dan permata x dapat dipisahkan..ewahhh.

Ni cincin kahwin mama..(Designed by Tomei)
U oll nampak x mama bulatkan something tu
(xnak ler bulat besar2, nanti org ramai tau cincin tu cacat)..hahaha
Sila abaikan jariku yg montok itu..kuikuikui..dah lari size cincin..huhu

Xceli satu berlian cincin tu tercabut dan menghilang ntah kemana..hadusss..
Walaupun sizenyer kecik jer tapi ia tetap mencacatkan cincin itu..Dah ler nak raya ni kan..
Mama dah g kedai emas Wah Chan, tanya berapa RM nak baiki@letak balik berlian tu
Mereka kata kalau letak semula berlian original dalam RM100-150 
tapi kalau ganti ngan zirkon hanya dalam RM20..banyak gilosss bezanya.
Mama tanya ler..nampak beza ker kalau ganti ngan zirkon?.promoter tu gitau, nampak sama tapi lama2 akan pasan ler yg berlian tu akan lebih bersinar, zirkon tu makin kusam
Memula ase x berbaloi gak nak bayar RM150 utk sekecil habuk punyer barangkan???
(Tapi x g tanya kat Tomei ag..asenya lebih kurang jer)

Ada x sesaper yg tahu tentang ni? Klau promoter beselah kan, mesti nak suggest yg ag mahal.
Kalau letak zirkon ad effect x kat berlian ori ek? sebab yg tercabut tu kat tengah2.
Pada pendapat u oll, maner yg ag baik ek?
(kecik sangat tau berlian yg ilang tu..ad ler seperti sebutir pasir)


Nota kaki:
*Cuma batu kecil2 tu berlian ori yer kengkawan, yg besar tu batu Aquamarine...
 10 tahun kumpul duit pun asenya masih x mampu nak pakai berlian besor tu..hahaha
*Susah upernya nak amik gambar cincin ngan henset...hahaha

7 ulasan:

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

eh eh..sama kes ngan ayu...cincin kawen ayu hilang 4 biji berlian kecik2 tu..tapi dah lama dah...bukan hilang sekali gus...hilang lain tahun...

ari tu ayu ader tanya habib (sebab designed by habib)....lebih kurang tu gak harga RM150-RM300 sebutir....tapi yg ayu tension tu, kena gi kat KL, cawangan ampang lah pulak...dah tu take time 1 bulan utk siap...aduss....tak sanggup jari manis ku tak bersalut cicncin kawen tu...hehe

Lelord berkata...

ekekekek mahap la yek tatau la...cincin ade satu jek berlian...tu yg takut ade byk2 takut ilang hehhehe

MrS. F!zA berkata...

sbb tu kita tak suka beli benda ber'diamond' ni.. kalo hlg sebutir mmg cacat terus rupa.. hahaha kita pnh hlg diamond kat kasut.. hbis kita bebel2 marah..tk pasal je tnjuk fiil buruk kt naman masa blind date.. hahahaha

BIONIC WOMEN berkata...

ibu Damia:
Cacat kan tengok diamond tu xder...sayango sebab cincin kawin..huhu..kat sini boleh wat terus, klau ganti berlian ori, dalam 3hr tapi kalau zirkon setengah jam siap..pening ni..takut plak nnti rosak @buruk kelihatan..huhu

LEla:
Kalau ku tahu semudah itu dis boleh hilang, akan ku beli berlian yg besorrr..sebutir jer

Mrs. Fiza:
Sesaper yg nak kawin tu, jom kita suggest jgn beli berlian kecik2.hak.
HUduh tau rupanya..walaupun kecik tapi bila yg lain berkilau, part lubang tu nampak benor malapnya..haha

nabilah_2908 berkata...

erm...sy xde penglaman lk pasal ni...tp kalau sy lak kan..

sy g tmbh jer belian tu...tk payah la guna zirkon bagai..:)

akk tk bincang dgn hubby ke pasal ni..?

jom ke APA KATA HATI pulak,
FIGHTING SPIDERS

Diyana Zulkifli berkata...

cincin kawin?err.mana ntah diyana letak.lama tk pakai..hoho

BIONIC WOMEN berkata...

Nabilah:
hubby kata up to u...wahahahhaa

Diyana:
Diyana ni x abis2 wat lucu...