Rabu, 18 Ogos 2010

HOORREEYYY..BALIK KAMPUNG

Kengkawan semua...
malam ni lepas berbuka mama akan balik kg...Kampung papa ler..kat Ketereh, Kelantan
X sabar nak menjelajah pasar ramadhan dan cari menu2 menarik kat sana
asyik buat sendiri jer kat sini, kan..sekali 2 kala nak jugak yg beli..hehehhee

Kat kampung papa, ada ag kuih RM1 dapat 5 biji tau. 
Tapi kena tempah kat rumah org tu. Tempah skit pun xper..asalkan bagitau awal2.
Contoh nak makan berbuka ni, pagi tadi ag gitau dia..

Bese yg akan papa gileer bila balik kelantan ialah kuih akok. U oll kenal x?
Dulu mama x suka kuih tu, sebab telur..tapi skang dah slow2 makan

 Ni kuih akok..
wat ngn telor dan dibakar


Ni akok bunga 
besenya ag mahal dari akok bese

Kuih bunga tanjung
Kuih ni slalunya ada time bulan Ramadhan jer..time lain susah nak cari
Mama still x pandai wat kuih ni, kena blajar lagi

Kuih jala mas
yg ni pun banyak bulan Ramadhan jer..
yg ni pun lum sempat blajar

 Kerabu saghe
Kalau bahasa luar panggil kerabu sarang
atau kerabu rumpailaut..
best tau


ketupat sotong

Last but not least mesti cari ketupat sotong..
yummy-yummy

yg lain2 tu...akan menyusul nanti..tunggu tauuuuuu

Well, semoga kami selamat sampai ke Klantan before sahur nnti
dan selamat ler menikmati juadah2 yg best2 tu


Nota kaki:
x tau ler sempat x mengapdet blog sepanjang cuti kat kampung ni..bersarang ler kot dalam 3,4 hr
*all pics kredit to mr.goog

5 ulasan:

Diyana Zulkifli berkata...

eily,nk request.eily tny mak metua eily recipe ketupat sotong yg yummeh.ada yg kasik recipe,soh letak gula melaka tu.sedap ke ye?

MRS. K berkata...

selamat balik kampung! hati2 di jalan raya

BIONIC WOMEN berkata...

Diyana;
akan diusahakan yer...nanti eily kasik resepi..kalau mak eily x ltak gula mlka, tapi kalau kat klantan ni ad yg isi gula, ad yg x isi

nabilah_2908 berkata...

my dad seka sngt dgn kuih akok tu evn dia org melaka...

kt sini..jual 5 keping 2 ringgit.. ;)

selamat balik kg..safe journey ya.. ;)


jom ke APA KATA HATI pulak,
OH SCARY..!!!

Mama Hanim berkata...

perhhh..best tu eily..