Khamis, 19 Mei 2011

ALL IN 1 - MUDAH KERJA

Dulu mama ada cerita pasal mama buat burger..
ngan daging2 tu skali mama buat sendiri...kalau x ingat leh jenguk resepinya
http://dapurdinda.blogspot.com/2011/02/eily-burger.html

Perapan daging cincang

Ni nak kongsi ngan u oll...perapan daging tu memang serbaguna
so memang u oll x menyesal kalau buat, then simpan dalam peti ais
Macam mama buat, sentiasa ada dalam peti tau....
selain digunakan sebagai daging burger, kalau u oll xnak buat burger
boleh guna utk buat menda2 berikut:

u oll bpleh guna sebagai prencah dalam telur dadar

x payah susah2...kepok telur ngan daging tu then trus goreng
memang mebeles..(kalau nak pedas just tambah lada potong jer)
Telur memang gebu dan padat..


boleh buat spring roll

tumis daging perapan tu sampai agak garing
masuk carrot, taugeh, kobis 
pastu balut jer..senang

boleh buat spagetti

buat sos spageti..jus tambah sos spageti dan chicken ball
dengan daging perapan tersebut..


boleh buat perencah nasi goreng

Perencah nasi goreng pun boleh..
sedap....


Buat begedil makan ngan mee soto pun sedap
cuma tambah daun bawang dengan sedikit kentang lenyek then goreng


memang memudahkan kerja tau...banyak lagi resepi yg u oll boleh guna
Asalkan berani mencuba dan berani modified..hehe
so silalah cuba..tapi tambah2 ler apa korang rasa patut dalam resepi yg korang buat tu
selamat mencuba...

nota kaki:
memasak itu adalah seni campak mencampak..hahaha..seni itu subjektif kan..
memasak itu jugak subjektif, ada org kata sedap ada org kata x sedap
jnji perut kenyang..hehe

14 ulasan:

Pn. Zana berkata...

boleh la nak cube nanti .:)

amirah berkata...

macam2 boleh buat kan...ermmm senang je

mamalieyna berkata...

waaa byk gunanya eh...janji kreatif n rajin n berani mencuba~ hee~ ^_^

Diyana berkata...

kreatif btul la eily ni..tabik spring.diyana copy eh recipe :D

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

wah memang marbelos betul, rajin sungguh la eily ni leh jadi chef tau

MysDear berkata...

Assalamualaikum eily,

kecur air liur melihat hidangan2 tersebut.Memang ringkas dan multifuction.Kreatif sungguh:)

MrS. F!zA berkata...

kreatif! mcm2 blh buat rupanya eh.. kita kalo buat gitu tkut ada org tk sbr nk mkan je.. hihihi

etiey.com© berkata...

saya sangat suka popia! aduhhhh

eB ezrin berkata...

campak campak pn nmpk sgt2 sedap... poerghhh :)

chichi berkata...

bagusnye..dan menyenangkan...

♥MiZz-siHa♥ berkata...

kt klau msk main campak2 je..tu yg xpandai nak wat resepi ke ape...hehe

wan nurul hezrina berkata...

tq infonie..sangat besh..

kayyana berkata...

wah.. sedapnye..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

dah try resepi eily ni, memang yummy...