Selasa, 10 Mei 2011

MAMAMADE AISKRIM OREO

Skang ni musim panas kan? cuaca membahang x dapat dibayangkan
sana sini org duk kecoh bercerita tentang kepanasan yg melanda
kat rumah kami yg x berekon ni hah lagi ler..terpaksa ler tido kat ruang tamu
rasa nak jer gi tumpang umah jiran yg ada ekon...wakakah
nak beli econ sendiri lum mampu.  :(

So....sepanas2 terik itu kan..sampai pokok puding mama layu dah
layan eskrem masyuuuk jugak kan...
Apa ag mama pun memproses eskrem sendri..tu yg tajuk 'MAMAMADE' tu

Jom tengok resepi mama

Bahan2: 
coffee mate
susu
oreo

patah2kan oreo..letak dlm bekas
(krim tu diasingkan)

Pastu bahan2 berikut di blend:
2 cawan susu 
1 cawan coffe matte
cream kat tgh2 oreo tadi masuk skali
(jgn masuk banyak, cukup ler 5-8 kpg)
blender....pastu curah atas biskut

bekukan...

pastu dah beku, blend lagi skali
 supaya tekstur semakin lembut dan gebu

After 2nd blend...cantik..creamy jer...


Tadaaaa...dah siap

sedapnya.........lega skit tekak ini

Dalam peti tu sentiasa ada...almaklum ler senang jer nak buat
(papa kata: x takut gemuk ker)...arggggghh janji tekak nyaman
kalau rasa membahang tu ceduk jer depan tv..hehe
pasni nak buat yg ada buah2 plak...pastuh nak try cara MRS.K buat eskrem 


nota kaki:
panas terik ni, teringat kat cendul kat tepi sungai pahang kat pekan tu..sedapnyaaaaa..
eh, saper tau kat maner ABC paling sedap area, selangor nih hah

15 ulasan:

mamalieyna berkata...

WAAA TERGODA NIIIH...NNTI NK BUAT GAKKKKK! HEE~ ^_^

MrS. F!zA berkata...

hahahha kalo gini mcm mna nk kuwus eily wehhh..kekekeke

haitu ada gak bt eskrem sdri tp tk jd.. manis meleting!

puan nina berkata...

waa..nampak sedapnye..nak try jugaklah!

tq 4 sharing..best2 resepi akak..

MRS. K berkata...

menarikkkkkkkkkkk!!! nak try nanti..

tapi skang ni nak bagi hadif makan aiskrim pon takut2.. huhu..

kang ayah die bising.. takut batuk

Lelord berkata...

wahhh sedap2 nak cuba la...ritu ms wat eskem stoberi lela guna jek fresh milk stoberi..masak jap atas api...potong dadu stoberi, masuk sket jelly stoberi

Sidratul Muntaha berkata...

Ya Allah..
ngences dah aku kat sini!!
adeh,tgh gigih mengelap nih

Cikyan bini MrRuffey berkata...

mama...yu ni bikin ai terliur taw...nak sikittt...

ibuayahdamia berkata...

wahhhhh....tabik spring kat eily.....pandai buat ice-cream...kak ayu tak sangka bukan main senang lagi sebenarnya nak buat ice cream..nanti nak cuba lah..thanks dear kongsi resepi...

etiey.com© berkata...

wahh sedap!!! memanglah sedap sgt kan

mamaRIFQY berkata...

eh ehhh..best ni..nak try jugak laaaa eily!!!

♥MiZz-siHa♥ berkata...

nak try wat eskrem oreo nie la..nmpk cam best je..
amie dah br hari asyik ckp nak aitem,nakaitem...wat sndr lg berbaloi kan..hehe

.:Mama Dhia:. berkata...

dapnyer... nak kene try ni..
x payah beli dah kan?/ buat sendiri pun boleh..

amirah berkata...

rajinnya eily buat eskrim..kalo saya la...beli je la jawabnya..memng musim panas ni stok eskrim kena sentiasa ada kat dlm peti ais

mama rifQy berkata...

mmg hebat gileeee wehhhh!!adusssss

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

wah sedapnya nak try wat jugak la, balqis memang minat sangat ekrem ni