Isnin, 16 Mei 2011

SEGAR DARI KAMPUNG

Weekend baru ni mak mama datang dari kampung.
Tujuan datang sebenarnya, nak say good bye kat Unty ilah..
Unty ilah kena praktikal kat Kangar, Perlis.. sempat ler antar kat KL Sentral aje

Seperti biasa kalau mak datang dari kampung, mesti bawak segala macam menda
Hehe..kali ni x banyak sangat yg mak bawak..sebab..
Puas mak tunggu kat jeti, tapi x ramai lagi nelayan yg dah balik..
Memandangkn mak ngan pakcik sama2 fail kalau drive memalam
maka mak bawak jer apa yg ada kat jeti tu...

So peti umah mama tu penuh ler dengan..........

Ikan kembong yg amat ler fresh..
memang nelayan tu tengah cabut dari pukat lagi
Petang semalam, ikan yg size x berapa besar tu buat ikan celup tepung.
sedapnyaaaa..bakar, goreng..best

Pastu sekarang ni musim sotong..
tapi sotong x berapa besar lagi kat sana...
Sotong2 ni, memang fresh tau...sedap sangat goreng 

Sebesen mak bawak sotong...
tapi nampak dah semakin layu sebab, 
duk terperam dalam kereta utk perjalanan jauh.


Memula mak kata, nak bwak ketam dan udang galah 
tapi pemukat2 ketam belum balik ke jeti, so xder ler ketam fresh..
Kalau ketam dah bermalam tu mak takut berbau pulak..
Agak kempunan ler mama nak makan udang galah dan ketam
Tapi mak kata xperlah, minggu depan adik mama nak datang sini
so dia bawak ler..hehehe..bestnya

Pastu mak ada bawak 




Buah mempelam yg baru kait dari pokok..
Manis sangat...................memang fresh dari pokok


So semalam aktibiti ketuk mengetuk rumah jiran tetangga..
Tapi jiran yg dekat2 ngan pintu rumah ler..
Rugi kan u oll x berjiran ngan mama..hehehehe

Nota kaki:
Besen dan pinggan mangkuk kat rumah mama ni semakin berkurangan, akibat tidak dipulangkan jiran. Aiii...kan pepatah ada menyebut 'org berbudi kita berbahasa'...ni dah tukar 
'org berbudi kita buat harta,,huh'

5 ulasan:

Pn. Zana berkata...

nakkirim jugak la ketam..dpt 2,3 ekor pun jadi.huhu

♥SyilaSyira♥ berkata...

byknya yg fresh...paling sedap ikan tu la...nak sedap try goreng ngan serbuk kari..ratah ngan sos jek..nyumm..nyum

amirah berkata...

memang fresh giler nampak nya ikan tu eily..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

wah bestnya tang pelam tu kita suka kalo dekat dengan rumah eily kita dah dok mintak sikit tau

kayyana berkata...

buah mempelam tu bikin sye tertelan air liur.. sedapnyerrrrrrrrrrrrrr