Sabtu, 14 Mei 2011

KUKUSAN OH KUKUSAN

Hari ni mama nak membebel pasal kukusan...
mesti u oll pun pernah jugak dapat masalah mcm mama ni.

Yg kukus mengukus guna oven tu lain cerita..
yg guna kukus yg advanced tu pun lain cerita..
Mama guna kukusan yg traditional jer..yg berlapis2 tuh.

Umah mama ni ade 2 kukusan berbeza size.
Memula dulu ada yg kecik jer....tapi balik kelantan rituh
beli ler kat RAntau Panjang kukusan yg lebih besar
Tapinya, walaupun baru tapi keluar2 ler asapnya...
yg kecik pun gitu, ngatkan yg kecik tu dah uzur sebab tu kuar asap
so bagi mengelakkan keluar asap dan tudung periuknya bergerak2
terpaksa ler mama buat macam ni.................................................



Dasyat x???????
abis kemik2 bahagian atas tu tau....

u oll ingat x mama pernah wat puding roti dulu....klik entry ni

sifunya ibudamia, pernah tanya mama naper menggerutu tepi puding tu??
jawapannya ialah kukusan yg kemik2, asap keluar, air menitis..huhu
Penting tau kukusan yg berkeadaan baik ni..



pasni nak beli yg camni plak ler...
kanda........masuk dalam list, kita gi Rantau panjang nnti ek.

x pun kanda a.k.a papa belikan ler mama microwave yg leh kukus skali tu..
beli la..belila..belila....nak makan kuih sedap2 kan???
(wah..men ugut gitu)


nota kaki:
Kekadang mood berkobar nak memasak tapi peralatan mengspoilkan niat dan keinginan.hahha.
alasan jer semua tu..

13 ulasan:

amirah berkata...

nak beli periuk kukus ni dah lama dah tapi tak beli2 pun lagi..punyala verangan nak masak macam2 kuih..hihi..bila la diriku ini nak rajin ni..??!!

MRS. K berkata...

sejak ada kukus tu, baru 2 kali kite pakai huhu

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

rajin tol la eily ni, sama cam mak kita la letak lesung batu kat atas kukus tu nak bagi rapat...

eB ezrin berkata...

ha ha ha.. comei la pulak letak lesong batu tuh... kretip ;p

su su berkata...

nak ikut g rantau panjang....shopping periuk belanga...he he he

Mama Hanim II berkata...

ada gak kt umah tp blom penah guna lg..hehe..

best tu nk gi rantau panjang, bleh soping sakan la eily..

♥MiZz-siHa♥ berkata...

lame siha xpkai kukus utk memasak...hahaha..alsan nye kukus tu kecik mals..padahal dh mmg malas..kahakah...

etiey.com© berkata...

sekarang kan macam dah mula gile penmyakit lama... suka beli perkakas dapur tapi gunanya sekali sekala je.. kadang ada yang langsung tersadai kehkeh

mama rifQy berkata...

oh sudah lama tak g rantau panjang!!!!

mummysyafie berkata...

sebenarnya kan..mak saya kat kampung pun buat camtu. letak lesung batu atas pengukus

ibuayahdamia berkata...

mak kak ayu letak kain sekeliling penutup tu..kain yg basah...lepas kukusan dah masak...tgk2 kain tu pun dah kering...hehe...

MamaRifqy berkata...

aaahh..biase letak kain kat keliling tuh la kan??

Lelord berkata...

yezza tepat skali my mum pun letak kain gak.

tapikan ritu kita bungkus jek penutup dia ngan kitchen towel

http://lelord-mamanajlaa.blogspot.com/2011/05/ehemmmni-la-penegukus-aku.html