Rabu, 15 Jun 2011

BANTAT ....JADINYA

Cerita ni lama dah....masa nak wat makan2 Annyversary ritu.
Ala, makan2 kami ber2 jer + sorang budak kecik ni hah..

Tengok kat dapur ada pisang, so teringin nak buat APAM COKLAT PISANG
Memula plan nak buat kek coklat, tapi last minute cancel..
sebab aper ek ritu, x ingat ler plak.....

Memang bersemangat giler ler mama...
tapi resepinya mama pepandai sendiri sajok...
buat cara mama buat apam pelangi dulu tapi tambah serbuk coklat + pisang
Masa tu  nak rujuk resepi pun xleh kan, intenet xleh connect langsung

Sebelum di kukus...
(siap hias ngan potongan pisang + choc cip)

keexcitedan mama itu tetiba jadi x berapa nak xcited bila hasilnya jadi camni


Bantat....
huhu..sedih tgk Apam coklat pisang ku yg bantat

Puas tu mama merenung dan termenung...
muhasabah diri tu mencari di mana silapnya..
mulalah pikir mungkin sebab x cukup kembang mama pukul tadi kot
mula pikir tepung masuk angin ler, mula pikir berat sangat kot pisang hiasan tu
wahhh...memacam pikir kan???

Dalam duk memikir tu, kukus tetap kukus..sampai ler adunan jadi skit..
Pastu tetiba plak otak ni ligat berputar..argggghhhh...mesti aku lupa letak..
Cer teka mama lupa letak aper..cer teka....



Tengok gambar sekali ag ek..mesti u oll tau mama lupa letak aper

Dengan x berapa yakin....
sebab rasa macam dah letak, tapi rasa macam x letak ag
mama pun tambah secubit baking powder 
bancuh semula adunan yg tinggal secoit tu..then kukus..
Nak tau aper jadi??????????????

Naik dengan ranumnya 

Apsal ler bila adunan dah tinggal secoit baru ler terpikir ek?
Lambat jugak otak mama ni bertindak..
Kena makan banyak DHA ni..hehehe


Dapat ler 5,6 ketul yg ranum..huhuhu
Segala hiasan dah xder maknanya..huhu

Naper ler kalau first time mesti selalu x jadi.....pelik bin heran


Nota kaki:
oppppsss...ada nak tau cerita pasal makan2 anny ker????? tunggguuuu
(wahhh..budget org nak ambik kisah jer kan)

9 ulasan:

MrS. F!zA berkata...

ekekeke.. yg bantat tu cantik berhias..yg kembang sampai pecah2 tu kurang cantik lak.. tp mesti lg gebu dan sedap kan.

Amy Syaquena berkata...

Amy lagi suka lihat yang bantat tue nampak comel je..

eima berkata...

mak sedara aku wat tak letak baking powder pun klu wat apam die letak ragi ....

MRS. K berkata...

bantat tu ape? huhuhu..

kalu refer resepi dulu, mesti menjadik dengan kembangnye..

Lelord berkata...

ekekkeekee xpe sila cuba lagi

Bionic women berkata...

Mrs.K:
Bantat tu x naik, x kembang..kita pun amik dalam internet istilah tu..hehe..
kalau kat kg kita panggil bentat..

Bionic women berkata...

Mrs.Fiza:
Sebab adunan dah skit jadi letak secubit baking powder tu dah over than adunan kot..tu yg over plak kembangnya

Bionic women berkata...

Mrs.Fiza:
Sebab adunan dah skit jadi letak secubit baking powder tu dah over than adunan kot..tu yg over plak kembangnya

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

rasanya sedap tak?kalo bantat tapi sedap dah kira lulus gak tu yang penting nak masuk perut tekak leh terima...rajin tol eily ni..