Sabtu, 25 Jun 2011

ULAT PUCUNG

Mama xtau ler kat kg u oll panggil apa ulat ni?
tapi kat kg mama kami panggil ulat pucung.
Mama try jugak google nama tu,
ada jugak jumpa kat forum nama tu tapi gambar xder ler plak.
Nak bandingkan sama x ulat pucung tu ngan mama punyer ni..hehe

Ulat ni bese duk bawah rumah, especially kalau tanah berpasir
Selalunya kalau tengok bawah rumah ada lubang2 tu
mesti ada ulat ni dalam lubang tu.



Lubang2 bawah rumah


Penghuni lubang tu. hehe
Ulat pucung

Balik kg ritu mama snap ler gambar ni.
Dhiya macam xcited main pasir kat kampung kan
mama teringat zaman kanak2 mama dulu..

Selalunya kami ikat kerengga ngan tali, then letak kat lubang tu
Then ulat ni akan gigit vontot kerengga tu, then bila kita tarik
akan keluar ler ulat tu...
Mcm memancing ler..heheh..memancing di darat. hahaha

Yg pastinya main tu tanpa diketahui oleh mak mama..
kalau dia tau mesti kena perambat ngan rotan.huhu
Comot betul masa kecik kan?

Masa mama tunjuk kat Dhiya teknik memancing pastu dapat ulat
Dhiya xcited sangat, macam x percaya ada ulat dalam tanah tu.
Tapi suh buat takut, geli dan sebagainya..hheehe


Nota kaki:
Dulu2 kalau bela ikan puyu, toman tangkap ulat ni bagi makan ikan...

6 ulasan:

-Nureen- berkata...

mcm x pernah tgk ja pon ulat ni.. ni 1st time tau hehehhe

MamaRifqy berkata...

Tak pernah lak tahu sal ulat ni..

****** na datang mengomen..baru berONLINE AFTER cuti duk umah mak!!

Amy Syaquena berkata...

Amy paling takut ulat nie , masa kecik2 abang2 amy suka nyakat amy dengan letakkan ulat nie pada baju amy..menangis tersedu2 nak buangkan takut..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

first time tau nama ulat ni, b4 this tak pernah dengar puin

kayyana berkata...

erm.. tak pernah lak nampak ulat nih.. erm.. me pun tak tau ape nama nye.. hehehe

...sWeeT uMi... berkata...

umi tak pernah lak jumpe ulat ni...opsss dah terjakun di ditu hehehe....kalu kt kg mesti igt kenangan2 masa kecik2 dulu kan mama (>_<)