Selasa, 28 Jun 2011

FISH CHIPS ala MELAYU

Fish Chips ni x sama ngan Fish n Chips yg selalu u oll makan tu
yg ni melayu punyer fish chips...susah nak cari kat maner2 kedai.
Kira macam secret resipe gitu.. (nyampah aiii)..hhaa

Mama ni kalau x tau nak buat aper utk makan tu
mulalah tangan ni sesuka hati jer buat....Ikut rasa, ikut suka..hehe
Petang kelmarin x tau nak buat aper...
Lama jugak mama duk depan peti, sambil menghirup udara sejuk peti
Last2 mata terpandang kat fish cake ada 2 bungkus.
Aper lagi, kerjakan ajer la...................




Memula potong fish cake senipis yg boleh..
lagi nipis lagi sedap dan rangup..

Pastu celup dalam tepung 
(tepung beras + garam+ kunyit+air kapur)


Pastu goreng..................


Jadilah fish chips yg rangup..
Sedap wo makan cicah sos depan tv..


Itulah cara mama....
Lantak ler orang pernah buat ker idok.
janji kami suka, papa leh kata "fish cake pun menjadi ek?" hahaha
Dhiya suka sangat..suka tengok dia makan lepas 1, 1.

X susah pun nak kenyangkan perut 2 org insan yg mama sayang tu.
janji rajin jer..kalau malas, xder maknanya ler kan?

Jom ler cuba, pastu mesti nak lagi..heheheh..
resepi ni murah dn senang


Nota kaki:
Kalau sedap bagitau kawan, kalau x sedap bagitau saya..hehehe

14 ulasan:

iduraz berkata...

kreatifnyer...jeles kamu sangat rajinn n suka masak!

zaidah berkata...

tak pernah buat lagi tapi rasa macam nak buat jugaklah....

MRS. K berkata...

tak penah pon kat dapor i ade air kapur.. huhu

amirah berkata...

ee...confirm nak cuba pasni..tapi kena guna tepung beras je ke eily

Pn. Zana berkata...

sama la kita mrs K. haha.

LYAfrina berkata...

bgusnyer...
jimat , simple & senang,,,
siyesss... teruja nk mencobanya:-)

mamalieyna berkata...

waaa resepi sempoi ni, leh try nnti..sedap sure kasitau kawan2..hee~

Salina@IbuAqil berkata...

Mama!! Oooo mama!! Nnt kalo ibu dtg umah mama.. Tlg wat kan bley?! Nak air tgn mama gak yg watkn {bunyi ala ngader2 ;p} baby cacing dlm pewut ibu ni nak!!! Ngeh3!!!!

mummysyafie berkata...

betul tu, yang penting kena rajin. eceh..tu kata2 galakan untuk diri saya sendiri :P

kayyana berkata...

eh eh... resepi baru nih.. tak pernah ade org buat lg nih... kreatif ye awak eily.. hehehe.. nnti bolehlah cube.. dr terbuang je baik kite buat sesuatu kan

kayyana berkata...

erm... klu saya nak belajar masak ngn awk boleh tak eily... hehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

mertua sy suka benor buat ni
dia beli kat tempat buat fish cake
so dptla murah sbb dah reject bentuk tak cantik..:-)

...sWeeT uMi... berkata...

wahhh...kreatif btul mama ni...leh umi try nie...

MamaRifqy berkata...

eily ni mmg sgt kreatip bab2 makan!! mmg tak leh lawann