Khamis, 30 Jun 2011

DONUT PANDAN

PEtang semalam tengah syok2 tengok tv
tetiba perut berkriuk then tekak terasa nak makan donut
terus angkat punggung, ke dapur tengok bahan semua ada
aper lagi terus ler menguli doh....eyah..eyah..eyah...

Tengah2 uli tu, tetiba plak rasa boring jer ngan donut biasa tu
tangan gatal jer di letak esen pandan ngan warna ijau..
buat eksperimen baru....hehehe
(sejak pokok pandan ilang terpaksa ler guna esen jer)


Doh yg dah siap di uli....
cantik gitu hijau....i like


Doh dalam proses direhatkan

Setelah doh direhatkan 15-20 minit..
pastu boleh ler goreng dalam minyak...thennn..











*


*


*


*


*


*



Tadaaaaaaaaa


My snowy greeny Donut..
hehehe (cantik x warna dia)


Tengok gambar ni macam green apple plak gayanya.
terbayang iklan perfume Delicious DKNY kat tv tu..ewahhh

Mama xder acuan donut yg orang tekap2 tu
semua manual pakai tangan jer, tu yg x cantik sangat bentuknya
Alah rupa tu x kira dah, yg dikira ialah rasanya yg SEDAPPPPPPPP..
Kenyang ler perut petang semalam, dan tertunai ler hajat nak makan donut.




Oh..yg ni utk Dhiya
Dia memang makan donut ngan sos coklat..




Nota kaki:
Sooooo....saper nak jadi jiran mama angkat tangan????
 nak antar sepinggan ni.  :)

Nak resepi??? Amik kat DAPUR DINDA:


16 ulasan:

MRS. K berkata...

eh eh, besan pon tak merasa lagi

Diyana berkata...

nak3x!![nih dah angkat tangan tinggi2 ni]

MrS. F!zA berkata...

aduhai..awat lah eily ni rajin sgt masak..bila nak jadi mcm rajin mcm eily ni..

spesel dhiya punya..

*azni* berkata...

rajin nye...macam sedap je..anta la kat kite sikit.. ;)

Ibu Mifzal Arsyad berkata...

hehe..comel tul donut warna hijau..mmg tertarik...

eima berkata...

1st time tgk donut ijau .. aku dah nk kemaruk belajar wat kuih la ... heeee tak leh jd nih ...

skrg nih aku tgh mood memasak je .. pembawakan baby betui ....dulu kemain lagi liat ....nk pi cari resepi ...alalalala

MamaRifqy berkata...

Dahsyat la eily nii..mmg jaguh kampung!

Puanbee2 berkata...

aloo melelah lah ..brg tk de pulak..


untuk KSRS :
http://honeyvsbee.blogspot.com/2011/06/ksrs-2-kenangan-dulu-dulu.html

Salina@IbuAqil berkata...

Mama!! Nnt wat donut strawberry plak bleh.. Menantu awak ni suka bebenor ngan donut strawberry.. Hihihihi ;p leh ibu dia ni numpang mkn sama.. ;)

mamalieyna berkata...

nak berbesan terus la..hee~

ghajin betul tau elly ni, kak eina kurang masa kot nak berexperimen..see ada je alasan.huu~

kayyana berkata...

eeeee..sedapnye... donut utk dhiya sgt menyelerakan.. nak sikit boleh..??? eh eh ada ea sos coklat?

MEL HASLINA AMIR berkata...

angkat tangan ni,,dh kramp dh,,bila donut nk sampai ni,,iskkk,,pos laju yekk,,guna kurier,,wahhh,,enak banget(kata bibik ku),,makan pun sodap(kata ku),,heee

...sWeeT uMi... berkata...

adusss,terpikir lak mama nak wat donut pandan yeh, mesti wangi2 pandan kan...yum yum...bile la umi nk asah bakat wat kuih gak ni hiiihihih...

Chik Na berkata...

memang cantik warnanya... hijau epal..Chik Na tak pernah buat donut...

amirah berkata...

nakkkkk!!!..untungnya sape jadik jiran eily ek..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

nak2 saya nak jadik jiran(sambil angakt tangan & kaki semua)rajin tol la eily ni, bagus wat besan ni tapi kita tak de anak lelaki la