Jumaat, 8 Julai 2011

KISAH SEBUTIR NASI



Mama masih ingat lagi, dulu mak mama pernah kata..
"Kena habiskan sepinggan nasi tu..x baik tinggal walau sebutir pun.
Dalam sepinggan nasi, ada sebutir jer nasi yg Allah bagi rahmat..
Kalau x abis, kalau tercicir..alamatnya x dapat ler kita rahmat"

Wahhh..dengar mak kata macam tu kan,
walau jatuh sebutir pun kutip balik makan, takutnya x dapat rahmat.
Siap duk ngejek adik adik lain yg makan bersepah
"ngko x dapat rahmat ler, maner tau nasi jatuh tu yg ada rahmat"
hahahhaa..tu cerita dulu, teringat cara mak kita dulu2 mendidik kita.

Sebenarnya, masa tu xtau pun rahmat tu aper..
(seb baik time tu x kenal lagi Rahmat Mega, kalau x mesti ingat dia).*pengsan*
Masa kecik2 maner paham pun, tapi sebab perkataan tu keluar dari mulut mak
semuanya betul, semuanya benar, semuanya sahih..
takut kita nak pertikaikan apa yg mak kita cakap kan?
Memang macam tu kita dulu, percayakan mak kita lebih dari segalanya

Tapi cuba kita cakap kat anak kita macam tu sekrang ni..
Maunya fenin kepala nak jawab soalan bertubi2
'Mama, rahmat tu aper?" "Mama, rahmat tu macamaner?"
"Mama rahmat tu kat maner?""Kenapa panggil rahmat?"
"Siapa bagi rahmat?""Kenapa rahmat dalam nasi?"
Macam2 lagi ler..sudahnya mama yg fingsan....

Kalau kita nak cakap something ngan anak sekarang
aper pun yg bakal keluar dari mulut kita hendaklah disediakan jawapannya skali
Macam tu penerimaan anak2 zaman sekrang
x tau ler samada mereka semakin pandai, atau semakin sempit sebenarnya
sebab kalau pikir, kenapa dulu kita boleh paham hanya dengan sebaris ayat???
Kenapa kita boleh terima, dan paham segala macam filosofi dan istilah berbunga2
org tua kita dulu...semua ayat mesti ada kiasan serta maksud tersirat

mama terjumpa phrase ni...tapi best sangat, nak kongsi ngan u oll..
mesti u oll pun angguk2 kepala kata..betul, betul, betul (macam mama buat ler)


When I was a kid, I didn't have a laptop, iPod, Blackberry, PS3, Wifi or iPads.
I played outside with friends, bruised my knees, 
made up stories and played hide and seek. 
I ate what my mom made. I would think twice before I said "no" to my parents! 
Life wasn't hard, it was good & I survived. 
Re-post this if you appreciate the way you were raised. ♥

Saya sayang mak saya..
dan saya bangga dengan cara saya dibesarkan
walaupun serba kekurangan, tapi penuh kasih sayang, 
ilmu dan ketatasusilaan



Nota kaki:
tugas seorang ibu semakin mencabar...
agaknya macamaner plak nnti kalau anak2 kita jadi ibu..
mesti lebih advance n mencabar dari kita..

15 ulasan:

LYAfrina berkata...

btul tu..ank2 skarang makin bijak kan..kdg2 kina nk gtau sesuatu kat ank tu..kita msti fikir dulu..bg la jwapan y sebaiknya...

ckp psl nasi ni kan.. sbb tu baik ambik sikit2 drp ltk menimbun byk..last2 x hbis mkn..

missbby berkata...

memang betul la..setuju sangat..jadik ibu bapa zaman sekarang memang mencabar..tu la kan, kenapa anak2 zaman sekarang ni banyak sangat tanya..dulu2 kalau parents kita marah, senyap je, tak berani menjawab, anak sekarang macam tak takut langsung..

...sWeeT uMi... berkata...

sokong ngan mama...ank2 skrg lg advance dr kiter, kalu ada soklan tu kalu bleh kena jwb gan detail kalu tak cam ketapi je soklan yg dia tnya nnti...

iduraz berkata...

ti tu..kata orang tua sebenarnya banyak kebaikannya..cuma kita kena pandai faham apa yang tersirat

mamalieyna berkata...

eh bukan org pnggil sebutir nasi ke eily..hee~ ^_^

betul2x..mak kak eina dl pun suka pesan gitu..

betul tu..semakin lama , makin mencabar rasa tugas seorang ibu..

amirah berkata...

betul la eily..kdng2 terfikir mcmana anak2 kita bila dah dewasa nnt..mcmana hubungan dia dgn kita..bila mengenangkan betapa berbezanya cara kita dan anak kita dibesarkan..

Lelord berkata...

hahhahaha tu kan..eina pun ckp sebutir nasi

Bionic women berkata...

kesilapan amat dikesali..
seulas nasi telah ditukar kepada sebutir nasi..atas arahan cikgu bm..haha

tapi kat kg panggil seulas kan?
(cetttt..nak jugak betul)haha

Pn. Zana berkata...

sebutir nasi . :)

mama tisya berkata...

seulas nasi..1st time dgr...

ct N honey berkata...

mmg best lah ungkapan tu.suka sgt

http://aniesandyou.blogspot.com berkata...

peringtan yg mempunyai maksud yg amat mendalam

Sape nak angpow?

wahida berkata...

saya pun jenuh nak suruh anak2 habiskan nasi...makan sikit jer...padahal dah ckp, nnt nasik nangis, dia boleh tanya kita lak, nasi mana boleh nangis mama...adeh la...

pic tu mak u ke sis, nampak muda la...

Papa Mifz berkata...

kalo tgk budak2 skrg membesar dgn ipad la,laptop la....takut gak bila dah besar nanti...

mummysyafie berkata...

dulu kiter main seremban, budak sekarang main ipad. canggih benor kan..tapi takut plak dengan dunia ni selepas 10 tahun akan datang. agaknya sentatapi pun bleh jadi mainan..nauzubillah...


saya pun sayang mak saya :)