Sabtu, 23 Julai 2011

DURIAN RUNTUH, SAPER MAU BELI????

Kan ritu mama bagitau mak mama datang rumah sebab nak jaga Dhiya
sementara mama mengursuskan diri (bukan menguruskan diri)..hehe
Seperti biasa ler kalau mak datang dari kampung, segala macam menda bawak
Kalau boleh ngan kampung2 nak bawak datang sini kan..hehe
Katanya kesian kat anak, duk bandar semua benda mahal, x segar lak tu..hehe

Lately ni, boleh kata semua blog tu tayang doyan kan???
Mama tengok blog orng sipolan meleleh air liur, blog si polin meleleh jugak.
Semua pakat buat mama terliur nak makan doyan..
Mak mama kata doyan belah Pahang x masak lagi, bolan pose baru ada
Tapi sekali semalam dia bawak doyan edisi banyakkkkkk punyerrrr
jadi stall durian jap umah mama. haha



Silalah menjeleskan diri anda tengok stok durian mama.
Tapi ni buat first round, x berapa nak manis ag..alaaaa, janji ada doyan
Kat kg sekarang 5biji RM10..
nnti dah banyak mesti jadi 10 bj RM10..heaven jer time tu tiba.


Ada jagung dan rambutan..
bestnya jagung tu buat bubur jagung..

Yg lain tu seperti biasa, mak bawak stok lauk2 basah yg fresh punyer


Ikan ngan sotong baru naik jeti..
Tapi x banyak sangat stok, sebab time mak nak bertolak datang tu
kebanyakan nelayan lum balik dari laut.

kali ni stok x banyak sangat macam sebelum2 ni...nak tengok, klik entry ni:
http://violetgloves.blogspot.com/2010/07/terbaik-dari-ladang.html
http://violetgloves.blogspot.com/2011/05/segar-dari-kampung.html


Ketam tu hasil tangkapan abah mama sendiri.
Tapi ketam masih kecik2, abah kata nnti bulan puasa ketam dah besar kot

Sian lak kat abah mama, dengar mak nak gi umah mama
pagi trus gi tahan pukat, tengahari balik dapat ler sikit ketam tu..
kalau dia balik petang mesti lagi banyak..hehe
Time kasih abah...sayang abah sesangat, sanggup menyabung nyawa di laut
demi anakmu yg sorang ni..sadisss ler plak tetiba mengenangkan kasih seorang ayah

Dan yg paling x tahan, mak mama bawak kelapa utk bekalan bulan puasa katanya
nnti bulan puasa kelapa mahal, so nak buat kuih senang skit.
Mak siap bawakkan yg agak2 muda, lagi sedap buat kuih kan...
Time kasih mak



 Biasanya mama hantar mesin kat kedai dekat rumah ni..
Sebiji 20sen dia amik upah mesin kan..
okey ler tu, dari sebijik kelapa rm1.50..hehe

Bestkan bila mak datang dari kampung..macam2 dia bawak
tu blum ag tunjuk beras pulut ler, gula kerek ler, gula kabung ler..
menda kecik2 yg remeh tu...macam2..



Nota kaki:
Harap2 mama balik dari kursus petang ni, masih ada ler saki baki makanan kat rumah.

entry ni autopublished...

6 ulasan:

Papa Mifz berkata...

fuyoo....fresh ikan2 nye eh...baru naik jeti lg...terbaik...

Amy Syaquena berkata...

Bestnya eily , kampung awak dekat dengan laut ke..

Cik Puan Nurul berkata...

byknya ketamm nak2...dan2 je kan

Amy Syaquena berkata...

dear mane pergi sonyap je , dah start lapor diri ke..take care ye

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

besnye..mak sy tak mampu kot nak buat semua ni sbb somi dah takde & if datang pon dtg ngan bas..:-( sob sob sob

sonotnye..mcm2 ade..:-)

...sWeeT uMi... berkata...

waaaaa byk2 buah..yum yum...ikan, sotong, ketam fresh2 tu sodap kalu bakar kan ihiksss