Khamis, 7 Julai 2011

RESEPI DARI BAHAN TERBIAR

Wah tajuk, macam extreme kan???Kenapa diberi tajuk sebegitu?
Bahan terbiar macamaner yg dimaksudkan itu???

Sebenarnya, beberapa hari yg lepas, papa ada ler beli jagung rebus
kengkonon buah tangan kat anak bini kat rumah..i like
tapinya bila rasa semolot jagung tu, hadoiiiii..payau...
dgn tawarnya, siap ada rasa klorin lg sebgai penambah rasa
Nak buang sayang, kang terasa hati plak papa...
So, jenuh ler mama duk mikir nak buat aper jagungnya

Simpan dulu dalam peti dgn nekad dalam hati nak mimpi resepi mlm nnti
tapi belum sempat tido pun, tetiba *ting* idea mari...
so boleh ler mama tido dengan nyenyaknya tanpa mimpikan jagung.

Jagung x berapa sedap yg akan ditransformasikan

Maka dengan itu, mempersembahkan....
PUDING TRIFFLE JAGUNG KOKOKRUNCH sdn,bhd.
(siap ada sdn bhd, sebab resepi men hentam, ase boleh)
Kokokrunch tu dari mana???? Leh tenguk entry ni
http://violetgloves.blogspot.com/2011/06/tekak-mahal.html

SEdap ni tau...
(cet..kalau x puji diri sendiri saper lagi nak puji kan)

Ni lapisan bawah skali...
Kokokrunc +biskut +butter


 Pastu lapisan kedua ialah kastard
atas kastard tabur jagung + kokokrunch lagi
(Kalau guna jgung krim lagi sedap ni asenya)

 Pastu lapisan atas sekali jelly 

Selepas dibekukan beberapa ketika....maka inilah dia..

 Close up skit....
kesilapan yg berlaku ialah, jelly tebal sangat


Siap utk dihidangkan...

Sedap tau triffle ni, lapisan biskut n kokokrunch kat bawah tu krunchy
kruk2 time makan. dhiya siap mintak yg bawah tu jer
jelly dia xnak..hehehe..kalau u oll buat tanpa jelly pun layan dah makan
buat lak topping coklat kat atas tu..sedap

So paham ler kan kenapa di beri nama bahan terbiar???
Biskut guna biskut lemak yg terbiar lama dah,
kokokrunch plak memang Dhiya reject
Jagung tu plak...seb bek x masuk dalam tong sampah jer.hehe


Nota kaki:
Nak resepi Triffle jagung kokokrunch ni???
Boleh ler ke dapur dinda.
http://dapurdinda.blogspot.com/2011/07/triffle-jagung-kokokrunch.html

9 ulasan:

amirah berkata...

perghhh mmang kretip la eily ni..bagusnyaa

MrS. F!zA berkata...

memeula igt bahan2 terbiar igt ouh apakah projek eily plk kali ni..hahaha

sayangsayangibu berkata...

heheheh kretif

dari tak habis coco krunch tu jadilah habis ye..

sayangsayangibu berkata...

heheheh kretif

dari tak habis coco krunch tu jadilah habis ye..

...sWeeT uMi... berkata...

tabik lah kat mama, memacam idea resepi yg mama leh create...kalu umi ntah2 dah lama buang jagung tu hehhe

LYAfrina berkata...

1st time tgk puding ni..teruja nk merasanya..nanti blh try..ada coccrunch lg best

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

heheh gud2..takdela membazir kan..nak2 lagi koko keranch dhiya tu :-)

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

wee...sangat lah kreatif...kalau kak ayu yg tak habis bagi bibik makan jer..confirm licin..hehe

mama tisya berkata...

bgs guna bahan2 terbiar...hehehehe