Jumaat, 22 Julai 2011

PULUT SERIKAYA YG KAYA RASA

Petang kelmarin dulu merajinkan diri buat pulut seri kaya..
Lama dah x buat, teringin plak rasa nak makan.
Tengok barang semua cukup, so aper lagi kan.....


Pulut seperti biasa mama tanak dalam ricecooker dulu
baru ler padatkan dalam loyang

Pastu bahagian atas tu mama kacau dulu sekejap dalam kuali
then baru tuang dalam loyang..


 Memula tengok macam..."Wahhhhh...Nampak best jer"
Cuma warna kurang menawan sebab gula kerek tu kurang itam

Nampak best kan...Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinyaaaaa


Tapinya kan, fizikal luaran jer nampak cantik
bahagian atas tu sedikit lembik ler sebenarnya..
Hadoiiiii frust sangat mama rasa...

Mama letak dalam petisejuk sekajap, tapinya kuih ni x best letak dalam petisejuk
sebab nnti pulut kat bawah tu jadi sejuk dan keras..

Malu jugak masa nak hidang kat papa..
Tapi papa telan jer, amik hati bini ler tu.
Lembik ker lembik ler, ku telan jua ek, kanda????
Sayang bini punyer pasal kan????
Neway thanks ler sebab makan sampai abis kuih lembik, dinda ni.
Memang lap u ler..hehe

PSSST: ustaz mama kata, (komen dalam fb) namanya seri kaya so kaya rasa, dan kaya tekstur.hahaha.
Anggaplah yg ni Serikaya versi lembik..boleh ker gitu???


Nota kaki:
Lately ni rasa skill memasak macam merudum jer...apakah?????
*entry ni autopublished

8 ulasan:

Lelord berkata...

hehehheh alah lela buat pun ritu x cantik seri muka ni

Mamamya berkata...

kuih kegemaran sya ni..makan hari2 pun x per..:) n sya sebenarnya suka klu kuih ni lembik yg blh atasnya tu..pelik kan?? :)

...sWeeT uMi... berkata...

btul tu mama, kalu letak dlm peti ais pulut tu dah tak sedap...ermmm tak pe t len kali mama try lagi...chaiyok2

amirah berkata...

eily, camne pun eily tetap pandai masak segala ni..kalo saya tak reti langsung tau eily..

eima berkata...

klu pulu sekaya belah utara warna ijau .... sedap sgt ..lemak2 gitu

Amy Syaquena berkata...

Hok nie selalu makan n fav sangat...

e.l.i.z.@ berkata...

hihih pesen dio doh..hubi keli pun x penah oyak masakan keli x sedap..sedap sokmo..belam² wi semangat ko keli hop meme malas masuk dapur

Puanbee2 berkata...

tapi kan bee suka makan yang sedikit lembik ..adoi lama juga tak merasa kuih ini