Jumaat, 1 Julai 2011

NISE OH NISE

Entry ni kira sambungan pada entry rege ayam sebelum ni
Kalu tu cerita pasal ayam, ni ada 1 ag menda yg x masuk akal nih.
U oll kenal x ngan gula kerek @ nise kerek


Gula kerek...
u oll panggil aper ek?

Gula kerek ni kalau kat kl ni susah nak jumpa kan..
selalunya ada gula melaka yg macam bentuk tin tu..hehehe,
Mama memang selalu beli kat Kelantan or Pahang nih.
Mama lebih suka pakai gula kerek ni daripada gula melaka time wat kuih
sebab warna gula kerek ni lagi cantik..

Ok, nak jadi cerita...
Balik kampung ritu dah tulis dalam list nak beli gula kerek ni
sebab kat rumah memang dah out of stock....
Kebetulan mama x pergi pasar Ketereh tu papa sorang jer gi, 
so mama suh dia beli ni, mama kata kalau murah beli ler 2 beg..hehe

Balik tu papa kata " mahal giler nise kerek tu tau?"
Mama pun terkejut..."Berapa RM?" mama tanya
"RM9"....
Dussss..mama pun pengsan, nafas pun tercungap2.
Mama pun tepuk dahi...xkan ler mahal sangat sekarang ni
"Pelik jugak ek, kalau saya yg gi beli boleh ler kata saya kena tipu, 
org kelate sendiri yg gi beli ni, anak jati ketereh lak tu, xkan ler kena tipu?"

U oll tau x dulu, masa memula kahwin dulu, mama beli dengan harga RM3.50/pack
tapi dalam tu ada 30 kerek atau 30 gelung...
Bila mama balik kg, cerita kat mak mama...mak mama kata murah nyerrrr,
time tu kat kg mama harganya RM4.50/pack..mak mama siap kirim lagi
kalau balik Kelate, belikan utk dia skali...
Waaaahh time tu terasa hebat jer jadi kelantanis..hehe

Pastu tahun berikutnya mama balik, beli lagi nise ni..
harga dah naik ke RM4.50 sepack tapi dlmnya ada 28gelung jer.
Aikkk, pelik bin ajaib kan? tokey kedai dengan ayat lazimnya.
"harga barang dah naik ler sekarang ni? huhuhuh.

Tapi yg papa beli bebaru ni, mama sesangat ler konfius...
adakah benar harga naik sebanyak itu??? ataukah papa yg ditipu??
macam x logik jer regenya RM9..huhu, dah ler tu ada 23keping jer tau.
Ataukah pakcik jual tu tau kami ni duk kl, di ketuknya papa 
(ape pakcik ingat sume orang duk kl ni kaya ker? silah ribulan pakcik lg kaya)

Papa lak memang x tau harga sebelum ni, sebab selalunya mama yg beli.
Mama nak jer gi tanya semula pakcik jual tu, tapi papa kata malas ler..
ade ker patut..


Nota kaki:
u oll rasa kena tipu ker ek??? sesaper duk Klate tau ker rege nise ni brapo lo ni?
Pengajaran buat papa, len kali kena amik list rege barang rumah. hehe

17 ulasan:

MRS. K berkata...

tak penah guna ni utk masak yang.. huhu..

...sWeeT uMi... berkata...

mcm kena tipu je mama, tak logik je rega tu....hurmmmm

MEL HASLINA AMIR berkata...

he,,he,,he org kelantan sini,,harga nise mmg naik tp x der la sampai RM9,,adakah ketereh sudah setaraf dgn k.l..oh no...heee..hee.beli yg besar2 ker?,,sy selalu beli kat kota bharu atas pasar ct khadijah,,tak de la semahal mcm tu,,sbb sy selalu beli bnyak2,,jap lg nk g kedai cek rega sikit

MEL HASLINA AMIR berkata...

jgn main2,,skrg silap aribulan,,brg kat kelantan lg mahal dr kat KL,contoh paling nyata ialah santan,,ade ke,,dh RM8-RM9,sekilo,,baik beli santan sawit,,walau 7.50 sekilo,,boleh guna bnyak sbb pekat n no kolestrol

dinor's family berkata...

dah lama x beli...blk kg pun mmg mak ada stok ni..xtau brapa rege...bla bln posa bru nak cari gula kerek ni. Buat kueh buah melaka...

sarah-najwan berkata...

mmg mahal la rasanya sb akak beli 4 kerek pom 2 hengget tau..huhu

amirah berkata...

dh lama tak beli sebab mak selalu bagi..tapi rasanya RM9 agak mahal jugak tu..

eB ezrin berkata...

skang nig x berbaloi bli g2... gi shopping complex jerk :)

Mama Kembar 3 berkata...

mama no komen, sbb mmg tatau harganya brapa, tak pernah beli. maklumlah, tak rajin memasak hehe

Papa Mifz berkata...

mesti sgt kerek gula nih...hehe

Lelord berkata...

xpenah beli dan x penah guna pun...hehhehee slalunya gula melaka jek

♥MiZz-siHa♥ berkata...

xkan la naik tinggi mcm tu skali kan...xlogik la kan..

nabilah_2908 berkata...

hari tu nampk gula ni kat JJ...

namanya gula daun nipah..harga tak perasan lak bape .. ;)

MamaRifqy berkata...

trg ni mmg la akan panggil nissang !!

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

kita tak pakai gula tu sebab tak pernah dengar pun nama gula tu

Irfa berkata...

hai awak..pinjam gambar ye ;)
tetiba rasa macam nak makan 'tupak sutun' bila tengok 'nise'

Irfa berkata...

eh lupa nak komen pasal rega
kalau x silap rm6 kot saya beli plastik mcm tu la.tp x tahu bape isi dalam tu