Jumaat, 1 Julai 2011

VOCAB DARI ANAK YG PELAT

"Tucumatt, mama"

Tucumatt tu aper?? puas mama suh Dhiya ulang2..
Menghayati betul2 ayat dan intonasi anak,
bukan senang jugak tau nak paham anak yg pelat nih. hahaha.
Ni perkataan baru yg Dhiya pandai sebut ni, sebab baru sari 2 ni
dhiya asyik sebut perkataan nih

U oll rasa aper tucumatt???
Matt, tu kena tekan skit, ada sabdu kat situ..hahaha
Ada jugak unty2 yg teka kat FB..tapi semuanya salah


Agak2 unty yg lain boleh teka ker aper tu 'tucumatt'???

Setelah berulang kali dengar, baru ler mama paham
then bila mama tanya Dhiya betul ker mama cakap tu..dia kata betul
hehehe..macam tu ler selalu, kalau mama x paham
mama akan try padankan dengan perkataan lain berkali2
then kalau dia kata betul, ituler yg dia maksudkan.

Kalau sebelum ni..maksud kelatkelatkat u oll tah tau dalam entry
http://violetgloves.blogspot.com/2011/02/kelatkelatkat.html

Pastu maksud putai pun u oll dah tau dalam entry ni
http://violetgloves.blogspot.com/2011/06/putai-di-atas-pokok.html

hari ni kita tambah lagi pengetahun vocab kita sebagai ibu..

Maksud tucumatt ialah:

Thank you very much...


Hahahaha..jauh kelaut luas bunyi ngan maksudnya kan?kan?
mama perasan, kalau mama buat susu, dhiya cakap 'tucumatt' mama
kalau mama siap pakaikan baju "tucumatt, mama"
Selalu jugak dhiya sebut 'Tucumatt tu"

Pasni, kalau sempat mama nak rakam ler, dhiya sebut tucumatt.hehe
lucu sangat bunyinya, hehe
mama dah betulkan, tapi bunyinyer tetap sama. haha


Nota kaki:
* anak u oll pelat x? ada x perkataan yg lucu..jom ler share
sangat seronok melalui moment bergelar seorang ibu

13 ulasan:

Salina@IbuAqil berkata...

Alahai menantu ku ini.. Mama, tringin nk dgr dhiya ckp 'tecumat ibu!!' heheheehe

mama tisya berkata...

time kecik2 dlu tisya pelat jugak time tu die blum lancar ckp cz die dlm kategori mcm lmbt gk ckp compare ngan kwn2 sebaya tp bila dh lancar ckp mmg tk pelat la...

tucumatt ye dhiya..hehehe

eima berkata...

aku langsung tak leh tangkap tucumatt tuh ... hahahha

sama la cam fahim ....hahah ejnuh mama nk memikir pe la mende die ckp kan ...

MamaRifqy berkata...

loooo..kan na dah kate..mst bunyi yang lain gile dr asal

amirah berkata...

hahaha..sama ngan ahmad ler eily.."tetiuuuu"..thank you..lepas thank you especially kat tol mesti nak "byeee"..hehe..syoknya dgr dorang sebut kan..huhu

a.samad jaafar berkata...

nama sama ngan anak saya hihihi.. lelaki ke pempuan ? anak saya muhd dhiyaulhaq dan muhd dhiyauzzaky..biasanya dhiya utk pempuan kan ?

...sWeeT uMi... berkata...

hhhaahah gelak dulu ye...ok, tak terpikir lak word tu maksud nye...mmg jauh le pelat nye..ermmm ank umi pun ada lagi pelat dia, xpecially mirul...kait=tarik....jenuh dah betul kan tp still ulang yg tu gak...anak oh anak (^_^)

MrS. F!zA berkata...

hahahaha mmg jauh larinya nak oi..aunty mati2 igt tgersumbat..kalo yg tu sama la jgk kan..ekekek

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

ha ha ha....so sweet loa dhiya ni, auntie tak terpikir pun tucumat tu TQ so much...kalo balqis pun pelat gak, dah nak masuk 4 tahun ni, ada la pelat sikit, la ni dah pandai nanyi plak, tapi artis sorang pun dia tak kenal, yang dia kenal kartun kat tv je...Dora

Citarasa Rinduan berkata...

mula2 nak tolong gak..
tapi mmg tak faham..
hehehe.
thank you very much rupanya

umai tak pelat,,
malah 2 tahun dah masuk pertandingan bercerita
tapi hafal.. dia tak reti eja.

mama_umar_maryam berkata...

samelah, anak yg 1st zety (Umar) pon pelat sket..kdg sian gak die org xphm ape die ckp, hrp2 cpt2la ok nnt budak2 nih ;)

Ibu Mifzal Arsyad berkata...

hehe..comelnya....

ibuayahdamia berkata...

hik hik..luculah dhiya ni..