Rabu, 20 Julai 2011

TRAUMA

Masa tengah taip tajuk entry ni, tetiba lak dalam kepala
terngiang2 lagu TRAUMa kumpulan Elite dulu..

Trauma yang melanda
Menikam-nikam jiwa
Selemah ku lemah
Daku berserah
Trauma yang ku rasakan
Hanya pada Mu Tuhan
Yang memahami
Pedih di hati
Tiada pengubat bisa merawat luka
Ku dalam trauma...




Mama memang dibelenggu oleh trauma sejak beberapa tahun lepas.
Luaran nampak cool giler, tapi hakikatnya dalamnya tuhan ajer yg tau.
Nak kata serious tu, serious ler jugak, ...menyusahkan ler
Camner ek nak hilangkan? Any idea u oll?

Trauma aper???? Mama trauma nak memandu...
sebelum beberapa tahun yg lepas, mama pandai ler mamandu, walaupun xder lesen
sehingga ler xciden beberapa tahun lepas.
Xciden tu kete yg langgar mama naik motor, 
Tapinya sampai skrang ni, nak bawak kereta punyer ler takut, apatah ag motor.

Sejak mama dapat kerja ni, papa dah suh mama amik lesen.
Untuk memudahkan mama jugak kan..nak antar Dhiya gi school lagi
tapi mama macam x percaya lak ngan diri sendiri ni.
Ase nampak simpang jer, mama gelabah dah, ase semua kereta serentak keluar
Kalau nak tahu, even sekrang ni jadi co-pilot jer, tapi tiap kali jumpa simpang
kaki mama yg lelebih tekan, macam ada brek jer kat co-pilot tu..haha
Dalam hati ni dup dap dup dap, tuhan ajer tau, tapi muka menten control.
Kekadang tu, ase ada motor lalu kat tepi macam himpit2 skit mama nak termenjerit
dalam kereta, nak terkencing pun ada, kaki ase nak krem dah tekan brek halimunan. haha

Dah beberapa kali jugak papa ajar mama drive kat stadium Shah Alam tu
Papa duk kata, tu pandai bawak, boleh pun drive.
Hadooo la abang sayam, memang ler boleh drive, sebab dulu boleh mmg pandai drive tapinya kat situ xder kete, hebat ler di gelanggang, 
jalanraya aku yg punya. 

Pernah skali dulu, masa tu bebaru kawin, papa pernah ler suh mama bawak motor
Time tu nak balik kerja, kiranya papa amik pastu suh mama jadi penunggang
sampai kat simpang kan, ada lori jauh lagi, pastu lori tu nak masuk simpang
kiranya mama boleh jer jalan trus, lori tu yg kena benti
tapi sebab trauma punyer pasal, mama gi stop..haha, seb baik xder kete kat belakang kalau x maunya kena langga vontot..huhu
Pemandu lori tu siap angkat tangan tunjuk 'apa da' kat mama.
mesti dia kata 'tulah pompuan'..hahaha.
Papa plak bebel x abis kat mama. Baru ler dia tau tahap ketraumaan mama nih


Ni gambar en.goog jer ni..
Gambor kejadian sebenar xder, sebab xder org nak jd PhotoG

Agak2 aper mama kena buat ni? 
Asenya kena gi mintak air tawar ngan ustaz ni bagi ilang lemah semangat. hehe.
Comfom kena belajar semula, tapi xtau ler trauma tu leh ilang x
Buatnya mama men stop jer kat simpang tu, xker naya. 
Xnak ler masuk dalam golongan pemandu wanita yg bermasalah.


Nota kaki:
Masa xciden tu mama kena langgar dari sisi kiri, sebuah kereta keluar simpang secara menonong. Pastu rempuh ler motor mama tu, then melayang mama terkena kat bumper depan kereta dia. huhu
abis patah rebeh bahu kiri, dekat2 ngan leher lak tu, kalau patah leher xker lumpuh sepanjang hayat mama.
tu yg fobia semacam ngan simpang tu.

Nak lihat kat mana mama cedera?? tgk entry ni:
http://violetgloves.blogspot.com/2011/02/robocop-return.html

10 ulasan:

SYANI berkata...

Sejak jatuh motor, sekarang dah trauma nak naik motor.

Citarasa Rinduan berkata...

patulah mama dhiya trauma...

mmg menakutkan sangat2 keadaan mama masa eksiden tu..
tak silah ayu, kamu dapat kerja goment kan?

rasanya.. mmg kena gak ambil sedikit semangat utk drive kembali...

go mama dhiya!!!!!!!!!!!

cik Jue Aka Ibu Farisyah berkata...

memang trauma kalau mcm gitu...

*azni* berkata...

azni pernah eksiden thn 2009,ms tu tgh preggie 4bulan..serik kejap jer..thn lepas start bawak motor balik..hehe..kete pulak tak berani nak bawak walaupun dah ada lesen..

Mama Hanim berkata...

trauma teruk gak tu eily.. semoga eily dpt atasi dgn sebaiknya.

x tau la nk bg tip apa..

amirah berkata...

traumanya kan eily.kita pun tak pernah drive asik jd co pilot je..bilala nak tunjuk skill ni..hehe..asik renew lesen je tp drive nya tak jugak..

mamalieyna berkata...

huhu...kak eina nk ksi tips pun tak kena, sbb sndiri pun still tak lulus, nak drive jauh2..motor kalau dekat2 ok la..kereta?..herm...dh tukar kete auto pun still keberanian belum dtg..hu~..agaknya dh sampai tahap terdesak esok baru berani kot..

what to do? mintak air penawat la, kasi ilang sket trauma.hee~

eima berkata...

penah 2 kali xcden 1 keta 1lg moto
tp alhamdulillah tak dak cedera teruk ...klu tgk keta mmg org arwah @koma la ...huhu

tp alhamdulillah aku tak trauma....
cuma takut ckit kat trafik light je ...

zaidah berkata...

memang trauma...macam zai memang tak pandai bawak motor...tapi keta tu memang setiap hari drive gie kerja...dah dua kali kena langgar memula ngan bas pastu ngan keta...tapi kena drive jugak...trauma sekejap aje...klu masik membonceng motorpun pernah jugak xcident...kena kuatkan semangat...n buang perasaan tu jauh2...banyakkan berdoa klu nak mintak airpun bleh...biarkan tenang...

mamaRIFQY berkata...

oh..sian eily! mintak air la kot macam mamlieyna cakap!insyaALLAH akan ok