Rabu, 23 Februari 2011

ROBOCOP THE RETURN

Huhuhu, sakit bahu mama semakin tidak tertahan akhir2 ni. Semakin sengal, semakin lemah. Kalau dulu dulu pakai jam besi jer yg terasa berat giler, skang ni pakai gelang pun terasa sengal2. Henbeg apatah lagi, nak bawak belah kanan x berapa nak reti..huhuhu..

So, sepanjang minggu ni mama terpaksa ler menjadi robocop semula macam 5thun lepas. Dulu, mama kena jadi robocop hari2 tau, sebab posture mama dah lari. Bahu dah semakin ke depan, so bahu nampak jatuh dan badan sedikit bongkok. Nak tengok suit robocop mama?

Posture Brace with Steel Stay

  • Provides proper posture support
  • Breathable material keeps your skin cool and dry
  • Suitable for poor posture, osteoporosis and arthritis
  • The brace is designed to correct poor posture, relieve upper back pain caused by kyphosis or arthritis and prevent progressive deformity
  • Elastic straps hold the back in proper position and stabilizer stays help improve posture & trunk alignment
  • Triangle configuration correctly distributes pressure to tip of shoulder
  • Additional stays help reinforce back alignment and proper posture
  • Crisscrossing straps provide more support and make the support easy to adjust
  • Corrects poor posture and prevents slouching

Brand OPPO...Seksa jugak pakai menda ni, kena berdiri, dan duduk tegak ajer...
Sebab tu tiap kali pakai ni, papa panggil mama robocop
Tapi nak buat camner dah terpaksa. Dulu, setahun pakai hari2 nampak jugak hasilnya, tapi skrang ni kena beli yg lain ler...yg lebih focus pada bahu. Sebab sakit sangat dah nih.


ShouldeSupport

Shoulder Support
  • Provides compression and support to shoulder and aids healing of the shoulder
  • Provides therapeutic warmth to the shoulder and upper arm
  • Gives the wearer support and added protection
  • Minimises chances of future injuries

Yg ni lebih membantu kot, cuma masalahnya kat silang dia tu, sebab kat bahagian tu ler tulang mama yg patah. Tulang clavicle yg dibulatkan dalam rajah kat bawah nih. tulang tu terletak antara leher ngan bahu...


Mungkin mama sekarang ni kekurangan kalsium tahap kronik kot, 
tu yg sakit sangat. Dah lepas ada anak, dukung2 anak ag..
Dulu hari2 makan kalsium + vit D, bila x sakit tinggalkan gitu jer rutin tu, skang bila dah sakit semula, mulalah....nak salahkan siapa?/ HUHU.

U oll yg masih sihat walafiatkan, jagalah tulang2, jangan sampai patah. Sebab skali patah, azabnya selagi nyawa di kandung badan ler. Makan ler kalsium banyak2. 
Tetapi kekadang kita x mintak pun jadi camnih kan, dah takdir..huhuhu..berserah ler.
Tapi lagi rasa x puas hati bila kita jadi macam ni sebab kecuaian org lain.....

Mama lagi sakit hati, masa kena langgar tuh, pemandu yg langgar mama bawak g klinik berhampiran, tapi Doc bertugas claimed mama xder mengalami sebarang kecederaan dalaman kecuali luka kat bahu, dan belakang. then after 1 week, mama sakit yg teramat then g Hospital wat x-ray ternyata tulang mama patah, so mama x dapat nak claim insuran tau, sebab laporan pada polis kata mama x patah..huhuhu..sedih sangat. Sudah jatuh ditimpa tangga.

Tambahan masa tu teramat ler buta pasal insuran atau segala claim2 ni. Ditambah lagi duk sorang2 sebagai perantau kat KL ni..huhu. Sedih, sedih..(Kejadian berlaku kat Kepong)

Nota kaki:
Sebab kecederaan ini, mama jarang dukung Dhiya tau, asyik papa jer dukung. Mungkin sebab tu Dhiya lagi manja ngan papa kot. huhu

*Jangan ler tegur bahu mama senget, kalau berjumpa yea...terasa hati I..hehe. Tapi, sejak patah kan, bahu jadi semakin besar ler, dan memang susah nak kuruskan bahagian tu. doc kata, berlaku pertumbuhan otot dan tisu baru menggantikan tisu rosak kat area patah tuh. Terlebih2 plak dia membiak..hehe

7 ulasan:

Nad @ MamaZakwan berkata...

eily, jaga diri bebaik ly...
ksiannya kat eily..
kalu nak wat keje tu beringat2 sket tau..jgn nak buat jugak kalu kerja2 berat tu..
ni nak settlekan besday party dhiya lagi, huhu!
apa2pun, moga yg terbaik utk eily

amirah berkata...

ish eily..kena hati2 tu..jgn bg pressure pd bahu kanan tu..takut nnt lagi teruk

CiK JuE berkata...

kesian mama..jue doakan lepas ni bahu mama ok...mama lepas ni lebih berhati2 takut makin teruk

mamalieyna berkata...

issh trajisnya..huuu..take care...jd robocop pun redha jerlah..janji dpt pulih ..seksa pun kena tahan jerlah ye..

take care tau~

Monahiryanti berkata...

sakit lama kembali menyerang.. takpe elly.. sabar.. jangan buat kerja berat2 okayy..

Puanbee berkata...

la teruk juga tu kalau tk boleh claim insurans kan..apa daa doct tu..

e.l.i.z.@ berkata...

hah??? kironyo eily penah xcdent la ni? adusss sbb kecuaian ore lain dih..xpasal2 xleh claim insurans..xdop rezeki huhuh