Isnin, 7 Februari 2011

HUTANG DARAH DI BALAS DARAH

Wahh, tajuk macam seram jer kan? macam berdendam ajer.
saper yg berhutang darah ngan mama tuh? dah sediakan darah utk dibayar?
hehe..

Sebenarnya nak cerita kami menderma darah 30/01/2011 bebaru nih.
Laki bini berbakti..dah lama x menderma nih..sejak zaman belajar dulu jer aktive.
bila dah kawin, hampeh..hehe
Bila dengar kat Mydin ada wat derma darah handled by PPUM kami pun terjah ler.
My MIL kan mendapatkan rawatan kat sana, so kami berbesar hati utk menumbang.hehe.

Sebenarnyakan, banyak gambar2 kami masa proses derma darah nih.
Memang amik step by step, tapi abis kena deleted oleh Dhiya.
Yg ni jer yg tinggal..bertuah betul ler anak itu..
xtau ler dia belajar mana mendelete gambar dalam kamera x brape nak canggih itu.

 Ni first time derma lepas berkahwin tau..
Masa kat U dulu rajin ler..

 Nurse2 yg bertugas arini semuanya lemah lembut tau.
semuanya yg veteren...tapi sangat berhemah

 My collection..sekejap jer tau..x lebih 10min asenya

Sepanjang pengalaman menderma darah ni, mama memang x pernah alami masalah.
x pernah pitam ker, pening ker..
dan yg paling best darah cepat mengalir so x amik masa yg lama.
Ada org depan katil mama nih..dia buat dulu dari papa..
papa dah siap, then baru mama..
mama dah siap pun dia lum siap tau..sian sungguh..nampak pucat giler dia.

Sebenarnya ada gambar kami bergambar bersama hasil dermaan kami.
Nurse tu bagi pegang beg darah tuh.
Tapi kena delete dah, hampa sangat..
Gambar tu mama paling sayang sekali..

Ada 1 cerita nk bagitau nih..
Mama ok jer pas derma tuh, xder paper pun, papa pun memula menten jer.
Pas derma tu sempat ag merewang dalam Mydin.

Tapi balik2 rumah, bangun pagi esoknya, tengok tangan jadi camni hah..hehe
Sian papa..



Kulit sentitif betoi papa..
Mama xder kesan pun...macam kena dera jer..kuikuiki

Semoga sumbangan kami yg x seberapa tu memberi makna pada mereka yg memerlukan..aminn


Nota kaki:
U oll pernah derma darah? Ke ada yg takut jarum?

12 ulasan:

MRS. K berkata...

tak penah sekali pon derma darah... takot... orang cakap bile derma darah nanti gemuk.. ye ker? huhuh

Salina@IbuAqil berkata...

mama.. darah group apa?! kalo 'O' leh derma kat ibu.. :D

CiK JuE berkata...

pernah ..tapi tak boleh cukup paun yang dinak sebab darah lambat turun..tapi suka jugak dapat derma walupun sikitkan...

Lelord berkata...

xpenah pun...dulu ms kat itm nak derma tp berat x cukup so nurse kata reject

MrS. F!zA berkata...

hahahha betoi kata mrs k tu..ai pon tkut..lg 1, mmg dlu org sllu kata org yg kerap menderma badan akan senang naik..huhuhu

Monahiryanti berkata...

uihh, takut laa nak derma darah.. berani ko elly.. salute utk elly!!

Arizakiah berkata...

amalan mulia.....
hospital malaysia memang kekurangan bekalan darah....
akak pun pernah menderma...

Diyana berkata...

huhu.diyana tak boleh menderma ..x dibenarkan.darah diyana cukup2 utk keperluan badan sendiri sahaja..:|

Pn. Zana berkata...

sy takot ..hehe

mama rifQy berkata...

Na org biomedic!! so wajib la tak takut darah!!

puanbee berkata...

oh best nyer..tk berkesempatan lg kalo ada yang dtg kat kawasan dkt nih boleh lah derma..

wan nurul hezrina abd halim berkata...

murni sungguh niat derma darahnie.nurul ada gak 2,3 kali g nak dermah darah tapi sikjer tak lepas sb hb kita rendah.tak layak.huhu..kalau amek darahpun payah sangat nak kuar.