Khamis, 17 Februari 2011

MAMA, SAYA CONFIUS NIH.

Salam dan selamat pagi Khamis. eh, dah khamis ek..Sabtu ni papa kena ganti sek. Hadooo..x suka, x suka.
Dah lama asenya duk terperap-peram kat rumah nih hah.
Nak gi meronda2..Gian nak naik escalator dah ni.

Pagi ni, nak cerita kisah lucu anak dara mama. Hehe.
Semalam, mama bacakan buku tentang animal kat Dhiya..

 Buku ni beli lama dah..
Dhiya suka tengok gambar2 animals dalam nih

Tapi yg lucu nak cerita arini..Bila sampai page ni...
Bila tengok anak kanggaroo duk dalam poket ibu dia tuh
Dhiya pun terdiam, macam pikir sesuatu jer..
Mama pun bagitau, Kanggaroo ada poket kat perut dia, tempat anak dia duduk.

Pastu mama tengok, muka Dhiya semakin konfius. Aikk, naper lak???
Pastuh, Dhiya trus lari keluar bilik sambil cakap 
"Mama jap yea, mama tunggu yea"
Hampir 5 minit mama tunggu, Dhiya masuk bilik ngan kamera.

Pastuh, tunjuk kat mama gambar nih:

Pastu Dhiya cakap...
"Mama Dhiya duk dalam poket kanggaroo.."
Sebenarnya banyak ag gambar dhiya duk dalam perut Pussy cat tuh, tp dh selamat kena delete ngan tangan kecik tu

Alamakkkk....upenya dia konfius ler..sebelum ni dia tau ni cat.

Dhiya selalu cakap:
"Cat catch the tweety bird"..kekadang "black cat catch yellow bird"

Skang ni dia dah fenin...betul ker ini cat, atau kanggaroo. Sebab cat xder poket kat perut. Kanggaroo jer yg ada.Hadoiii.....
camner ler nak xplain bagi clear nih.
Mama Dhiya ni kena berfikir dengan waras dan kena susun ayat power.


Nota kaki:
Bila anak dah semakin bijak berkata2, makbapak pun kena selalu baca kamus yea..haha
Kena selalu tonton National Geografik..wakakah

12 ulasan:

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis berkata...

wah look smart la dia ni, memang dengan anak2 ni kita kena pandai cakap kan kengkadang diaornag pandai pusing balik tanya itu ini...

mama rifQy berkata...

nampak dhiya sgt smart! sgt bijakkkk!!

MRS. K berkata...

waiting for that moment too.. huhu

Amy Syaquena berkata...

alahai sweetnya..dhiya u look smart la dear..sangat bijakkk!!!

Puanbee berkata...

ta tak pe soalan yang anak2 bg tu selalu tk tercapai dek akal fikiran kita kan..sabar je lah..


kalau bee , bee terus terang jer..

cat itu adalah kartun ciptaan orang , tak real so orang boleh tambah apa2je..kalau cat yang real tak ada poket..dan hanya kangaroo yg real je ada poket..sebab budak2 nih tak boleh explain ringkas2 nati lain pemahaman diorang..

nanti dia mesti tanya kartu tu apa..haha cer try!:)

BIONIC WOMEN berkata...

Anje:
tulah kekadang tu penat nk jawab..
yg x tahan kalau dia kata, bukanlah mama..hahaha..dia lagi tau..

Mama rifqy:
Tq unty..nnti iqy dah pandai cakap mcm tu jugak

Mrs.K:
dah x lama tuh...bersiap siaga yea

Amy:
Tq unty Amy...

Puan Bee:
Try ler xplain camtu pasnih nak tengok aper reaksi ngan soalan tambahan dari dia..

mummysyafie berkata...

sib baik dier tak minta masuk kat dalam poket mama..hihihi...

itu belum dier keluar soklan cepumas lagi tu dear..

dyea irdina berkata...

pandainya dier....budak2 kan banyak yg tak terjangka

AngahSayang2314 berkata...

wahhh pandainyer diaaaaa comel jerrrr

amirah berkata...

pandainya dhiya...!!

Mama Hanim berkata...

ciri2 budak bijak tu.. btul x Dhiya?

Nad @ MamaZakwan berkata...

dhiya sudah semakin bijak..!
tak sbr tunggu saat2 camni gak ngan zakwan..kene byk membaca dari skrg!haha!