Rabu, 16 Februari 2011

KENAPA ADA GOV TAX?

Xtau ler kalau u oll sumer dah lama tau tentang perkara ni. Tapi mama xtau. Sebab sebelum ni memang urusan baya membayar ni guna internet sahaja. Katanya dunia dihujung jari.
Tapi semalam, ntah camner, terperasan plak x cukup bayar....
Memula terpikir, Astro naik harga lagi ker? Then mulalah gelabah cari bil. Semak punyer semak,
Upenya ada GOV tax 6%..Laa, sejak bila ni..siyes xtau.

6% tu jadi ler RM4. +
Membebankan jugak kan? nilainya nampak skit, tapi kalau kita darab 12bulan Dah lari aper budget tahunan kita.
Apa ek alasan utama di kenakan cukai nih?

Ntah ler nak kata aper tapi sejak bebrapa tahun kebelakangan nih, semuanya naik. Harga minyak, barang2 dapur, cukai pun naik..dah tu menda yg kena cukai pun bertambah bilangannya.
Apakah ini dikatakan rakyat didahulukan? opppssss..
Pernah terbaca 1 status di FB " Rakyat didahulukan utk disembelih lehernya"..huhu..dasyatttt..

Pastuh tadi terbaca plak status Pn.Zana ni kat FB..laaa dia pun sama jugak macam mama..


xceli entry ni mama tulis pagi tadi, dah schedule utk petang nih, tapi dah terlanjur berbalas pendapat ngan Pn.Zana nih, mama edit ler smla..
Pastu ada ler 1 topik menarik kuar..


To Pn.Zana, parabola tu macam nih:

Tapi yg ni besar gedabak ler...camner nak isi kat rumah kan?

Yg ni size yg mama lihat itu..
Yg mama tahu parabola ni xleh guna kat rumah2..sebab musabab x dikaji lagi.haha
Tapi best ooo guna nih, dengar cerita segala siaran dapat, dari Indon, Singapore, India silap aribulan Al-jazeera pun dapat.haha

Ekceli ada ler bebrapa pengalaman tentang tax ni yg masih berlegar di kepala:

1) Kami makan kat kedai di Kelana Jaya, kedai biasa jer..Makan pun nasi campur utk lunch, tapi masa nak bayar kena tax..Terkejut beruk kami. Kedai memang dah nak status gerai dah..haha.
Then Papa marah ler, tanya tauke tuh, dia kata MBPJ keluar arahan kenakan cukai..
Hadoiii..makan nasi + ikan goreng pun bercukai..haha

2) Ni plak kisah setahun lepas, masa tu gi beli pizza kat Shakey's Pizza (dah xder dah kan kedai nih) Pastuh masa nak bayar mahal giler dari harga kat menu. then kami check balik, tanya cashier tuh, dia kata kena GOV tax..so bila kami check kat bahagian GOV TAX tu, 15% dia charge...
Gila nak mampos, pastuh siap panggil Supervisor incharge..upenya cashier tu salah key in.
Bayangkan kalau ada 10 org pelanggan sebelum kami yg x perasan,,,,wow, kaya kejap.hahaha



Nota kaki:
Memang rasa terbeban pun dengan keadaan ekonomi Malaysia nih. HArga barangan harian melebihi gaji dah..Bayangkan susu anak pun ada yg nak cecah RM100, kalau minum 3tin sebulan?
Haru2 Seb bek Dhiya breastfeed lama, pastuh minum susu murah jer skang.

12 ulasan:

MRS. K berkata...

pasal gov tax tu dah perasan lama dah.. nak buat camna, takmau bayar kena la potong itu astrokkkk. kekek...

susu hadif 3 tin, eh 3 kotak jer dah lebih rm100 sebulan... camno?

Fadzillah Kamarudin berkata...

tau masa gov tax naik since january...
tiap2 bulan RM6.00++...

kalau penyambungan semula skang ni RM20.00...semalam baru tau sebab kena sekat...

makin lama tengok bil astro...makin sakit kepala...

Pn. Zana berkata...

huhu.dh up la entry ni yer. :D

mak aiii. kat kedai makan pun kena charge kan?kalu kat kedai2 glemer tu siap ada serv charge. dh kena byr lebihkan. lepas ni x yah dh mkn kat luar ..haha.

MrS. F!zA berkata...

sbb tu makin hari makin tersepit! gaji tk naik2 tp brg2 semua naik..camno tu?

kt rumah ni bil tepon, bil air, bil streamyx, + susu n pampers+ duit taska cecah rm1k tau.semua mahai! nak2 plk taska kt sini.giler bapak mahai.jga sama je. susu darwisy sebulan rm250.

*kalo cm gini smpai bila rakyat tk rsa senang kalo semua naik kan

Puanbee berkata...

hurm memang ada di astro tulagi2 langgan astrofirst dah kena rm15 ada lgcukai nyer..mampus lah sekarang nih..semua duit!

Diyana berkata...

diyana klu merungut bab2 semua harga brg naik ni..en suami akan menyampuk dgn satu barisan ayat..'nak selesa, kenala keluar duit'.klu nak jimat minyak,sng2 tk yah beli kereta en suami kata..klu tak nak bil elektrik mahal,cabut je aircond tu..haha. suami i ni memang pendiam,tp klu sesekali perli isteri ..perli rapat tu. terkedu sang isteri...haha

mama rifQy berkata...

banyak sgt tempat yang kenakan gov tax! padahal servis ntahapapape jeee

mamalieyna berkata...

eh yeke? tak perasan plak..huhu..terima bil tak pernah bukak ler pulak..ngee..tulah biasalah byr online je kan..

aduhai..mcm2 lah..tax pulak...eiii..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) berkata...

masih tak dapat jugak.

please comment kat blog ila emel awak ye..ila emel dulu then baru awak balas.. dalam spam pun takde tau emel awak..adesssssssssss

azura samsuddin berkata...

6% Gov Tax tu mmg start jan 2011 ni masa bentang bajet lg dah gtau tp tulah dgn keadaan skrg ni sumenye berbayar, sumenye ber tax... beban rakyat x sape nak amik tau...

mummysyafie berkata...

dah lama dah dear..tapi tu la, bila musim hujan takde plak dikurangnya byran tu. walhal time hujan asteruk mmg teruk

nampak gayanya kerajaan kena tukar slogan baru kan

AngahSayang2314 berkata...

heheh nak jimat tak yah guna astro hehehe