Rabu, 24 November 2010

AIR TANGAN MAK SAYA: WAJIK

Ni hasil air tangan tok Dhiya..
Wajik a.k.a nasi manis
( mama sendiri x tau aper beza wajik ngan nasi manis,
ada org kata beza...ada org kata sama sajer)...
ejaan sajer kot yg beza. hehe

Mak datang weekend baru ni, dia wat wajik sebab dia tau menantu ngan cucu kesayangan dia tuh minta yg amat dengan wajik a.k.a nasi manis
Dhiya memang suka wajik nih. Dia siap tau itu wajik..bila tanya,Dhiya makan aper...'ajik" jawabnya.

Tapi......................................
Mak mama tuh buat sampai 2kg pulut
bersamaan dengan 9 beg plastik seperti di atas.huhhuhu
Jenuh jugak tengok wajik tuh berlambak2 atas meja.

Mama pun membuat operasi menderma wajik berkenaan:
2beg bagi kat cousin kat Putra Perdana aritu
1 beg unty ilah bawak balik asrama
2 beg bagi kat kawan2 papa

ada ag 4 beg..huhuhu

Tapi tau x..Dhiya boleh abiskan 1 beg tu sehari
dia main2, mintak wajik...dia main2 pastu mintak wajik.



Haaaa...tu dah kena cubit dah ngan Dhiya

Senang packing camnih, x payah potong2 ngan pisau
masa dia panas tuh, lembik1 ag
masuk dalam plastik then lenyekkan skit..sejukkan
Bila nak makan potong ngan tangan sajer..pisau pun x kotor

Memang dari dulu ag mak mama wat camnih..time raya pun
senang kalau sedara mara nak mintak bawak balik umah.

Skang kat rumah dah tinggal 2 bungkus sajer..hasil penelanan papa n Dhiya
mama makan skit2 sajer..





Nota kaki:
u oll panggil wajik ker nasi manis?????

*teringin nak makan pulut sekaya ler..naper masa mak datang ritu x teringin..hadoiiii

14 ulasan:

MRS. K berkata...

ai panggil pulut hitam

BIONIC WOMEN berkata...

mrs.k:
plut itam tu yg buat bubur tu kan???

sarah-najwan berkata...

kat klate pnggil nasi manis..sedak weh..saya sukoooo...

BIONIC WOMEN berkata...

sarah:
meme klate paggil nasi manis ..sedak kei?hehehehe
kalu hok klate manis ag, ni kure manis.hahahah..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ berkata...

wah rajinnya wat sendiri kita suka wajik ni tapi lepas makan mesti sakit gigi...

Me_Lina berkata...

johor panggil wajik... sedapnyer...lg kalu org yg buat tu... pandai kukus pulut sampai lembut... xde keras2 tu... uwaaa teringin lak nak makan...

BIONIC WOMEN berkata...

anje:
sakit gigi tuh kalau yg org buat keras2 tu kot..yg ni lembut, mak kita kukus pulut uth lembut sangat..then kurang manis

me-lina:
haaa..yg ni lembut sajer..hehehe
teringin ker??? nnti mak kita datang ag kita suh dia buat banyak2..boleh pos laju..sari jer sampai..hehe

Me_Lina berkata...

kt KL ni... payah kan nk cr yg lembut mcmtu... kena balik johor n tgu cousin2 kawin... baru la nmpk bendalah ni... huhhuhu

BIONIC WOMEN berkata...

me-lina:
duk maner ek????
kalau dekat2 leh ler kita anto kalu mak kita datang ag..mak kita selalu buat wajik ni. menntu kesayangan dia tu suka makan

Me_Lina berkata...

hehehhehe kita duduk area balakong jer... heheh xpe2 xyah aaa susah2...

*azni* berkata...

azni panggil nasi manis...

MrS. F!zA berkata...

pulut itam kt kedah kt sini plk pggil wajik..kui3x.. suka la pulut itam ni..haihhh

BIONIC WOMEN berkata...

mrs.fiza:
pulut itam tu, kalau kat sini yg boleh eat bubur tuh..kat kedah panggil aper pulut tuh??

azni:
nasi manis, mesti ore klate nih....

aS_c0mei berkata...

aku tak igt panggil apa kuih ni weh!tolongggggg.hahahha...nasi manis kot kan??aku tak suka pon,sbb tu tak igt nama dia.*alasan*