Rabu, 17 November 2010

RAYA AIDIL ADHA 2010: ALHAMDULILLAH, BERAYA JUGAK

Pagi tadi, saat takbir bergema sangat ler, syahdu.
Mak kat kampung plak berkali2 col, sedih ler tuh, anak cucu x sampai2..
Nak wat camner, takdir menentukan segala. hhuhuhu.
(kena baca entry sebelum nih..KLIK)

Pagi tadi agak down. X bersemangat langsung.
Pintu rumah pun x buka, sebab takut org datang nak beraya
sedangkan dalam fridge aper pun xder..
xkan ler nak idang air kosong di pagi raya.

Papa, g surau dalam kuarters ni..gi menyembelih lembu dan kambing
kami 2 beranak kat rumah ni..bergenang air mata.huhuhu
X pernah raya sebegini.
Papa kata, xperlah...nnti bawak balik daging masak.
Kedai2 banyak tutup..Mydin plak ramai org..malas nak beratur, kang take time lama sangat.
Pelik jugak...dowang ni x beraya ker, penuh Mydin nih..haha

Tapi suasana jadi lain bila Ayah Chik Dhiya col, kata nak datang beraya.
Alamak!!!!!!!! Camner ni...xkan x menjamu adik ipar makan kan???
So nak x nak, gagahkan jua kaki mencari ayam dan lauk pauk..aper ajer yg ada.

Allah itu maha mendengar...
Kesedihan itu beransur ilang, dengan tungkus lumus menyediakan juadah.
Hari raya ini bermakna jugak kot, first time tidak beraya di kampung..hahaha

Nak tau juadah mama????


Nasi beriani


Kari daging
Daging fresh nih...papa bawak balik dari surau


Ayam masak merah
(abaikan pinggan yg agak comot)
lum siap hidang ag...nak snap depan2 adik ipar malu plakkan??
hehe


Ni nama dia acar emergency
my mom yg ajar..
tapi selalunya org buat banyakkan sos cili dari kicap
tapi sos cili abis dah..sos cilinya skit jer, kicap yg banyak
dugaan betul ler...


udang tempura..
(konon2 jer..nak kasi sedap nama jer..ni udang celup tepung)


Pappadom mesti ada


Tembikai sebagai pencuci mulut
soo..juicy

Haaaaa...gigih x mama masak semua nih?
Tau x pukul berapa kami baru leh makan??
kul 3 petang..kuikui

Mama ni kalau menda x dirancang, memang akan slow tindakannya.
Kelam kabut jadinya
Tapi syukurlah..nampak raya ler jugak, walaupun lewat dapat makan.



Papa n ayah chik..
sama x muka dowang??
hehe



Dhiya seperti biasa ler
kalau ayah chik ada mesti berkepit jer kan???

Bila tanya Dhiya, ayah chik nama aper???
"uan ajri" (read: Tuan Azri)
Ayah chik kerja aper???
"eyak, eyak, eyak has" (read: gerak, gerak, gerak khas)..heheh

korang tau ker ayah chik kerja aper??



Harini anak dara badmud..xnak bergambar..adoiiiii





Nota kaki:

Sebenarnya tadi kami bersiap nak g umah Mrs.K...nak celebrate besday hadif...
dah kebetulan x balik kg, pastuh x memasak kan, so nak g menjamu selera kat sana ajer...
tapi tetiba ayah chik col kata nak datang

sori ler ibu hadif, x dapat meraikan hadif arini

13 ulasan:

Amy Syaquena berkata...

salam...

ya allah sedapnya , terliur udang gan ayam masak merah tue..sedapnya nyum3x..

BIONIC WOMEN berkata...

amy:
last minute nyer masak2 amy..hehehe
ingatkan nak makan kat luar jer.

ChLoE berkata...

senasib ler kite eily...beraye kat sini je. Aku pun ade kisah...baru nak update kat blog huhu.

Dugaannnn~~

BIONIC WOMEN berkata...

chloe:
cepat ler update ngah..nak dengar sangat aper kisahnya itu

Lelord berkata...

pehhh dasat tu menu

BIONIC WOMEN berkata...

lela lelord:
dasyat ker????xder ler, bese sajok.
org kat Doha mesti dah jemu ngan nasi beriani, nasi bukhara..dan sewaktu dengannya kan????hahahaha

amirah berkata...

uiii..dlm kelam kabut tu..tu diaaaa...bersusun makanan best2..kalolah saya, "ok, nak dtg..skrg ke?jom mkan kat kedai"..hehehe..

MRS. K berkata...

pergh.. nasi beriani tu beb!mabeles..

takpe la, orang tak sudi datang. hehehe.. taon depan ada lagi. hehe

nabilah_2908 berkata...

tangkas juga memasak sorang2 kt dapur..buat bryani lagi..huhu... kagum.... ;)

sy yg tolong2 masak ni pun dh penat..ni pula kalau buat sorang2...

jom ke APA KATA HATI pulak,
AIDILADHA 1431H - PART 1

BIONIC WOMEN berkata...

amirah:
adik ipar tuh org bujang..nak berya umah kakak abang sebab nak rasa suasana raya. masa col siap tanya buat makan aper arini..hehe
sebagai kakak ipar yg prihatin, rela ku korbankan..hahaha

mrs.k:
uihh..memang nak g dah pun, kengkonon nak wat surprise, sampai kat Nilai baru nak col..
tapi upanya kena berparty kat dapur.

Nabilah:
x tangkas jugak..sebab tuh kul 3 lebih baru leh makan. org lain sebelum mayang raya dah sempat makan 1 round..hehe

Mamamya berkata...

uih...dalam kelam kalibut masak memasak byk juga lauk pauk tuh....nasi beriani lagik...

klu lia mmg jadi2-3 jenis jer ler....itu pun t'masuk pencuci mulut...

BIONIC WOMEN berkata...

mamamya:
memula nak masak nasi bese jer..tapi macam x raya plak..so nasi beriani ler..tu pun hentam sajer labu..

ibuayahdamia berkata...

perfect....walaupun presentation tu ader ala2 comot sikit...yg penting kesungguhan utk memasak dan menyediakan makanan utk suami dan tetamu...insyallah...pasti ader ganjaran utk eily tu...aminn