Selasa, 2 November 2010

KES JUAL BAYI: PENDAPAT U OLL???


Mama nak tanya pendapat u oll tentang kes
jual bayi seperti dilaporkan dalam akhbar harini?
Jom kongsi pendapat ek.




"bayi ini tersangat ler comell, kalau mama xder anak ag , mama pun teringin nak beli kot"
huhuhu

Berikut sedikit petikan dari Berita Harian:

Beliau berkata, kebanyakan wanita menjual bayi itu kerana tidak mampu menanggung kos bersalin dan perubatan yang mencecah sehingga RM5,000.

“Selalunya yang datang ke situ adalah wanita warga asing yang mengandung anak luar nikah selepas menjalin hubungan dengan lelaki senegara atau tempatan.

“Oleh kerana tidak mampu menanggung kos bersalin dan tidak mahukan bayi itu, mereka datang ke hospital berkenaan yang sememangnya diketahui menjalankan kegiatan menjual bayi.

“Si ibu akan bersalin di hospital itu dengan kos bersalin serta rawatan ketika pantang ditanggung hospital berkenaan, selain turut diberikan sedikit habuan selepas menyerahkan bayi mereka,” katanya.


Mama bukan ler menyokong aktiviti pemerdagangan bayi ni tau..
tapi kalau ikut laporan akhbar tu..
most of bayi tu adalah anak pendatang, anak luar nikah or sebagainya
yg mengikut kefahaman mama: anak itu sebenarnya tidak diinginkan..
So daripada dowang buang kan..baik ler bagi kat org yg betul2 nak tu..huhuhu
dah tentu nasib budak tu terbela

for mama, ada juga baiknya hospital tu wat gitu,
tapi bila sebut sudut etika..x patut ler kan

So pendapat u oll????


Nak baca berita lanjut boleh klik:Eksklusif: Bayi RM21,000





nota kaki:
Dunia sekarang macam2 terjadi...dah akhir zaman kan??

*yg nak anak ni...xder rezeki pulak la lagi..huhuhu

6 ulasan:

MrS. F!zA berkata...

hehehe jual bayi plk..mmg nsib bayi terbela tp dh mcm jual brg plk ek.. huhu

apa2 pon wlu kt mna bayi tu aslkan tk mati dibuang cmtu je..

BIONIC WOMEN berkata...

tu la...keian budak tu jadinya..tercampak kesana kesini..
lepas ni duk kat jabatan kebajikan masyarakat jugak jadinya...
tu pun belum tentu masa depan..huhuhu..
kekadang, bila pikir semula ada baik buruk kan???
hospital tu tanggung kelahiran dan pantang mak dia skali tuh..hhuhuhu..pikir 2x menggalakkan aktiviti buang anak ni terus berleluasa plak..huhu

jumie berkata...

i totally disagree.. WHY? coz kalo org yg nk baby tp mgunakan saluran yg salah of coz org tue bsalah.. n x semestinyer baby yg dibeli itu terbela, myb org tue beli utk wat sparepart (i mean untuk jual organ2) untuk diorg mkn ker, utk diaorg wat pengemis ke (potong kaki, potong tgn, butakan mata) kalo cara dptkan baby tu pun salah x mustahil byk lg benda salah yg diorg akan buat.. tz is my opion jer..

dayangkueffazulaikha berkata...

rasanya nanti makin giat pulak nanti dorg nak buat anak . pastu jual sbb boleh dpt byk duit .

^__^ pendapat saya je . hehe

BIONIC WOMEN berkata...

kak jumie:
tulah..kalau pikir negatif gitu plak..tapi dowang ni siap wat surat beranak atas nama dowang ler kak...maksudnya memang akan jd anak dowang..
cousin eily kata, nak amik anak kat jbtan kebajikan pun procedure byak sangat..mcm2 kena wat..kalau macam ni senang jer..
ntah ler, klau nasib budak tu bertuah, hidup senang ler dowang..huhu

effa:
tulah, kalau pandang dari sudut negatifnya banyak, postif pun ada kan...huhuhu...

ann @ hatiberbunga berkata...

ada gak terbaca citer ni.

pendapat ann la kan.. bukan nk menyokong. tp betul jugak apa yg mama ckp tu. drpd dicampak merata2 mcm sampah, kurang2 pun, dorg diberi peluang utk hidup, wpun dgn cara yg salah. sbb org2 yg beli baby ni, kekadang couple yg dah desperet sbb bila ikut prosedur yg betul, ada kalanya, birokrasi byk..

tp dari 1 sudut lg, bila dorg palsukan sijil lahir bagai, dorg tak terfikir ke isu wali bila bb tu dah besar.. or mslh2 lain spt kesihatan @ jenayah yg mmerlukan pihak tertentu rujuk kpd keluarga kandung??

hmm.. ntah ler, kan?