Rabu, 24 November 2010

BILA MAK DATANG

Byk sebab mama suka amat bila mak mama datang melawat mama kat sini.
Selain melepaskan rasa rindu yg mencengkam
Selain dapat makan yg best2
selain ada tempat nak bercerita, bertanya
Selain dapat relaxs dari tugas masak memasak
Selain peluang nak manja2..dan sebagainya

ini jugak sebab kenapa mama suka mak mama datang:



Mak mama dengan rela hati tanpa di suruh or dipaksa
akan memenuhkan balang ini dengan lada kering kisar
dan bawang kisar (bawang merah+bawang putih+halia)

Nak kasi senang anaknya memasak.
Mama ni kalau bab bawang tu rajin ag nak kupas n mesin
tapi bab lada kering tuh..jarang sekali
selalunya beli cili giling kat kedai tuh
bukan aper, selalu time tgh2 potong cili tu, dhiya nangis ler aper ler
pedas tangan makcik ni ha (*alasan semua tu kan?kan?)

Pastu kan>>>>>>>

Mak mama akan pastikan peti ais mama penuh dengan segala jenis buah
walllah....




itupun masa g Pasar Chowkit rituh dia nak g borong segala jenis sayur
tapi mama x bagi..cakap nnti nak balik kampung dah

ini antaranya sajer..kalau nak list kan semua
semua benda mak mama tu nak buat, termasuk ler penuhkan segala balang gula, tong beras,
dan macam2 lagi


Nota kaki:
kekadang ase malu jugak, terpikir jugak, mak aku ni fikir aku ni x pandai settle urusan dapur ker??? tapi pikir gitu skit jer, yg banyak....I LIOOOOOOOOKEEEE it so much

8 ulasan:

amirah berkata...

camni la mak2 kita.Anak dah besar pun masih nak senangkan anak kan?Nanti kita pon camni kot?Datang umah anak bawak segala benda, buat sume. Sebab sian kat anak..huhu..touching..errr...*makcik, jom datang rumah saya, nak tumpang bermanja..huhu*

MRS. K berkata...

selalu cili ai beli je yang.. malas nak blend.. kekeke

Me_Lina berkata...

heheheh nmpk buah pisang kaki [persimmon]... dh musim balik kan... kt OTK bawah tu... sebijik still RM1.20... tgu murah sikit lg... baru nak borong... suka sgt buah ni...

i pakai cili giling brand puteri jer... pastu blend siap2 bwg merah n putih... kalu halia... i just tumbuk je ngn bontot pisau... hahahahah...

sarah-najwan berkata...

gtulah mak kan..salu nk mudahkan anak2..tanda sayang tu..

*azni* berkata...

anak mak la katekan..hehe..

BIONIC WOMEN berkata...

amirah:
tu lah dia kasih si ibu...itu belum gitau ag, mak siap perahkan santan, then pek skit2 dalam plastik isi dalam peti ais..huhuhu
terharu ler

mrs.k:
me pun kalu x kerana mak yg buat, beli sajer cili kat kedai..hahaha

me-lina:
tulah buah pisang kaki sedapkan...
beli kat chowkit nih..

kita pun pakai brand puteri, best cili tuh

sarah najwan:
kasih ibu bawa ker syurga..hahahha

azni:
anak mak ler, kalau x anak saper ag..hahahah

aS_c0mei berkata...

weiii,aku pon malas nak blender bawang2 tu siap2.ape laaaa.padahal aku duduk saja jugak kat rumah.anak pon blom ada nak buat alasan cam ko.hahahhaha.....

bestnye,mak dtg kan.tak sabau nak bawak mak aku dtg sini.bila tahhh?hihi

nieda berkata...

baiknya mama awak...best