Ahad, 27 Februari 2011

MARI MERIAHKANNYA

*sticky post*
post terkini kena cari kat bawah lagi 



ANDA SEMUA DIJEMPUT HADIR!!!!!!



Kengkawan blogger yg mama sayangi dan hormati....
Anda semua mama jemput utk menghadiri majlis kecil-kecilan utk anak dara Mama, 
Dhiya Khairina yg bakal berusia 3 tahun
Mari lah sama2, memeriahkannya....
Kehadiran anda semua di alu-alukan

Best regards:
Mama Dhiya sekuarga




Opssss!!!! Ada yg x tau ker alamat tuh...Kuaters Pendidikan Seafield, dekat ngan Mydin USJ or Summit..Sebelah ngan Sek Keb Seafield (kalau pakai GPS leh letak sek.keb .seafield, sebelah pagar saja okeh)

Khamis, 24 Februari 2011

LELAKI DAN SELUAR DALAM

Di sebuah kampung yang terpencil, tinggal seorang lelaki miskin bersama dengan ibunya.  Lelaki miskin tersebut ingin melangsungkan perkahwinannya tetapi malangnya semua seluar dalamnya telah berlubang-lubang kerana terlalu lusuh. Kasihan melihatkan keadaan anaknya, si ibu membuatkan seluar dalam lelaki tersebut dengan menggunakan guni beras.  Di malam pertamanya, isteri lelaki tersebut telah mati terkejut.
Kenapa????? Cuba tekaaa?????

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

Sebab kat seluar dalam ada tulisan
"BERAT BERSIH: 50kg"
(sumber: Majalah Rapi feb)


gambar hiasan dr mr.goog

wakakakakahhh....gelak sampai sakit perut..Amik ngko 50kg tuh..
Ada berani???? hahaha.

So Kengkawan.....siapakah yang harus dipersalahkan dlm hal ni????


Adakah si ibu prihatin, yg sebenarnya kurang prihatin?

atau

Haruskan guni beras yg x bersalah dipersalahkan?

atau

Si isteri yg lurus bendul x kena tempat hingga memakan diri sendiri?

atau

si lelaki miskin itu sendiri, kahwin boleh pulak, beli seluor dalam sendiri x buleh....hadooo






Nota kaki:
Ramai aper lelaki yg amik remeh hal berkaitan seluar dalam nih. X macam pompuan, seluar dalam bertambun2. Pastuh siap ada lagi lingerie merah utk malam2 tertentu..huahuahua.
* Entry lucu, suka2 di pagi khamis yea..no hard feeling.

Tingat pulak masa duk ngan nenek kecik2 dulu, adik yg kecik tu dia selalu kencin gmalam, then nenek alaskan tido dia ngan plastik beras yg dibelah tghah2 ..x bagi basah tilam. hehe.

Rabu, 23 Februari 2011

ROBOCOP THE RETURN

Huhuhu, sakit bahu mama semakin tidak tertahan akhir2 ni. Semakin sengal, semakin lemah. Kalau dulu dulu pakai jam besi jer yg terasa berat giler, skang ni pakai gelang pun terasa sengal2. Henbeg apatah lagi, nak bawak belah kanan x berapa nak reti..huhuhu..

So, sepanjang minggu ni mama terpaksa ler menjadi robocop semula macam 5thun lepas. Dulu, mama kena jadi robocop hari2 tau, sebab posture mama dah lari. Bahu dah semakin ke depan, so bahu nampak jatuh dan badan sedikit bongkok. Nak tengok suit robocop mama?

Posture Brace with Steel Stay

  • Provides proper posture support
  • Breathable material keeps your skin cool and dry
  • Suitable for poor posture, osteoporosis and arthritis
  • The brace is designed to correct poor posture, relieve upper back pain caused by kyphosis or arthritis and prevent progressive deformity
  • Elastic straps hold the back in proper position and stabilizer stays help improve posture & trunk alignment
  • Triangle configuration correctly distributes pressure to tip of shoulder
  • Additional stays help reinforce back alignment and proper posture
  • Crisscrossing straps provide more support and make the support easy to adjust
  • Corrects poor posture and prevents slouching

Brand OPPO...Seksa jugak pakai menda ni, kena berdiri, dan duduk tegak ajer...
Sebab tu tiap kali pakai ni, papa panggil mama robocop
Tapi nak buat camner dah terpaksa. Dulu, setahun pakai hari2 nampak jugak hasilnya, tapi skrang ni kena beli yg lain ler...yg lebih focus pada bahu. Sebab sakit sangat dah nih.


ShouldeSupport

Shoulder Support
  • Provides compression and support to shoulder and aids healing of the shoulder
  • Provides therapeutic warmth to the shoulder and upper arm
  • Gives the wearer support and added protection
  • Minimises chances of future injuries

Yg ni lebih membantu kot, cuma masalahnya kat silang dia tu, sebab kat bahagian tu ler tulang mama yg patah. Tulang clavicle yg dibulatkan dalam rajah kat bawah nih. tulang tu terletak antara leher ngan bahu...


Mungkin mama sekarang ni kekurangan kalsium tahap kronik kot, 
tu yg sakit sangat. Dah lepas ada anak, dukung2 anak ag..
Dulu hari2 makan kalsium + vit D, bila x sakit tinggalkan gitu jer rutin tu, skang bila dah sakit semula, mulalah....nak salahkan siapa?/ HUHU.

U oll yg masih sihat walafiatkan, jagalah tulang2, jangan sampai patah. Sebab skali patah, azabnya selagi nyawa di kandung badan ler. Makan ler kalsium banyak2. 
Tetapi kekadang kita x mintak pun jadi camnih kan, dah takdir..huhuhu..berserah ler.
Tapi lagi rasa x puas hati bila kita jadi macam ni sebab kecuaian org lain.....

Mama lagi sakit hati, masa kena langgar tuh, pemandu yg langgar mama bawak g klinik berhampiran, tapi Doc bertugas claimed mama xder mengalami sebarang kecederaan dalaman kecuali luka kat bahu, dan belakang. then after 1 week, mama sakit yg teramat then g Hospital wat x-ray ternyata tulang mama patah, so mama x dapat nak claim insuran tau, sebab laporan pada polis kata mama x patah..huhuhu..sedih sangat. Sudah jatuh ditimpa tangga.

Tambahan masa tu teramat ler buta pasal insuran atau segala claim2 ni. Ditambah lagi duk sorang2 sebagai perantau kat KL ni..huhu. Sedih, sedih..(Kejadian berlaku kat Kepong)

Nota kaki:
Sebab kecederaan ini, mama jarang dukung Dhiya tau, asyik papa jer dukung. Mungkin sebab tu Dhiya lagi manja ngan papa kot. huhu

*Jangan ler tegur bahu mama senget, kalau berjumpa yea...terasa hati I..hehe. Tapi, sejak patah kan, bahu jadi semakin besar ler, dan memang susah nak kuruskan bahagian tu. doc kata, berlaku pertumbuhan otot dan tisu baru menggantikan tisu rosak kat area patah tuh. Terlebih2 plak dia membiak..hehe

HIGH MENTENEN

Paham ke idok high mentenen tuh? Ala, high maintenance ler....
Ni nak citer al kisah anak dara Mama sorang ni hah..bukan main lagi kalau bab melaram2 nih, org kelate kate, "jangok mepeh".hehe.
Meme jangok pun anok dara nih.

Tahap kejangokan Dhiya ni high class jugak, boleh botak kepala papanya kalau duk layan. Kalah mamanya tau.Anak2 zaman skrang ni berbeza ngan zaman kita dulu2. Semuanya advanced.
Terlebih sudah. Huh.

Kalau nak tahu, Dhiya ada koleksi minyak wangi tau...
minyak wangi bese2 jer, tapi pantang tengok nak beli.
Dah banyak jugak beli tapi yg ada sekarang tinggal 3 botol ni jer.
Tu pun dah lama beli, awal tahun lepas kot. Ala RM5 jer sebotol.

yg kuning tu ajer tinggal skit, yg 2 botol ag, banyak ag..

Skang Dhiya dah x guna perfume ni, yg oren tu Dhiya kata dah buruk, sebab sticker dh tercabut so dia xnak pakai, kalau suh pakai jugak reaksinya "uweeeekk, usyuk ler"..Ngengada sungguh..
Tapi yg 2 botol ag tuh, dia x pakai sebab, dia berkenan yg lain tau...

Dhiya duk melaram Victoria Secret mama. huhu. 
Last year mama ada beli 3 botol VS body mist. 
Vanilla Lace, Sweet Daydream, ngan Love Spell. 
Yg Vanilla Lace tu, tok Dhiya minat so mama bagi ler kat tok. 

Tinggal ler 2 botol nih hah...SweetDaydream tuh, Mama suka pakai past mandi, yg botol kecik tu plak mama letak dalam henbeg, senang nak bawak ke mana2

Tapi mama sempat pakai sekejap ajer tau, pastuh Dhiya istiharkan sebagai hak miliknya.
 Mama xleh guna langsung. Siap marah ag kalau mama guna.
Katanya, dia punyer.Lawan tokey betoi ler. 
Pastukan,  bila dia tengok yg body mist tuh dah tinggal skit,
Dia mintak plak yg botol kecik tuh. 
Semalam siap sorok dalam drawer kat bilik dia dah. 
Memang selamat jadi hak milik ler tu.

Hadooo, budak itu punyer taste, 5 hengget punyer xnak, nak yg 50 hengget. Kalau sembur jugak yg 5 hengget tu kat dia, siap nangis kata x best bau dia..

Amik ngko....high class punyer budak. Mama hang ni, dah tua baru kenal VICTORIA SECRET anak oiiii.
Itu pun dapat sebotol 2 ni, bukan main selok ag.
 Jimat bukan main ag pakai, takut abis.

So, kepada yg ada anak teruna tuh, ada brrrrraaaaniiiiiii?????
 Hadif @ Mrs. K..camner????hahahhahahah...

Budak hign metenan nih....
Walauaperpun mama ngan papa tetap sayang kamuuu...


Oppppssss: 
Kami lakibini ada 1 perfume yg pakai bersama, CK Summer, sejak akhir2 nih, bila kami pakai sama2, Dhiya pun nak pakai yg tu jugak. Tapi kalau kami pakai perfume lain, pndai lak dia guna VS dia.



Nota kaki:
Bayangkan 3 thun dah guna minyak wangi RM50 sebotol, kalau umurnya 30 thun nnti? Lu pikir ler sendirik.
Sementara nak tunggu 30 thun tuh, pokai sepanjang tahun apaknya..wakakah

Selasa, 22 Februari 2011

LAGI ENTRY KASI TERLIUR

Arini memang nak buat entry makan2 jer. Kasi orang terliur. Hahaha..Kali ni misi utk membuat Pn.Zana plak terliur sebab dia pernah buat mama terliur dulu. HEHE. Macam entry membalas dendam ni tau. Wakakah, Pn.Zana sediakah kamu membaca entry nih????

Minggu lepas mama wat entry, misi mencari popiah sira kat Pasar Malam Puchong (KLIK)..tapi hampa sebab bayang2 popiah pun xnampak. Tapi usaha diteruskan lagi. Akhirnya berjumpa ker jugak. Walaupun bukan sira yg seperti ku bayangkan..


Popiah goreng S.S. Ali (eh..betul ke idok ek)..asenya betul dah
tengok kat van dia tuh. Beli kat pasar malam Seks 19 Shah Alam.
Harga dia lumayan....RM2 utk 3 ketul tuh

Sedap tau..popiah ni memang glamor kat situ, sampai ada 2 van kat pasar malam yg sama.
1 kat bahagian depan, 1 kat bahagian belakang. Popiah basah dia glamor.
Dulu selalu beli ke tokma popiah basah kat sini.

 Yg ni biasa ler, makanan kegemaran Dhiya. tapi karipapa utk mama

Kalau gi Pasar Malam memang kena beli murtabak dan potato twister tuh.
Kat sini, potato twister tuh ada macam2 perisa, cheese, BBQ, tomato, mcm2 ler...

Oppp...karipap tu beli kat tempat skali ngan popiah tuh, karipap dia 50sen sebijik. seb baik sedap.

Skali lagi nak expose gambar popiah...
Sedap ni Pn.Zana oiiii...walaupun bukan sira yg di bayangkan itu, tapi puas hati beli.

Atas popiah goreng tu dia letak sambal, sedikit kacang tumbuk ngan bawang goreng.



Nota kaki:
Kalau mahal tapi berbaloi x rasa nak marah sangat, tapi kalau beli mahal tapi xleh nak makan..memang sakit hati.


*Pemenang GA Besday Dhiya mungkin lambat skit umum, broadben lembat ler mama nak telek setiap entry..
Mungkin awal bulan 3 baru dapat pos hadiah kepada pemenang, tapi mama usahakan, umum pemenang sebelum bulan 3..

BILA ADA ORG SANGGUP LAYAN KETERLIURAN INI

Kak Ayu a.k.a Ibuayahdamia pernah wat entry pasal keropok lekor Mersing...(KLIK). Seriously mama terliur okeh. Kecur2 air liur ni hah, masa baca entry tuh. Teringat tang rasa keropok lekor tu. Mama pernah rasa, tapi masa last beli tuh, dapat rasa skit jer. Kena serbu ngn askar2 yg ada kat rumah. Sangat ler x puas hati.
Cuti CNY dulu, memang nak balik Rompin, then berhajat nak g Mersing umah Ustaz Lah..mama pernah cerita kan tentang ustaz mama sorang nih (LINk)...tapi sebab bimbangkan keadaan banjir so kami x jadi balik.

Masa kak ayu post kat dia nyer FB tentang kopok lekor Mersing ni, x sangka Ustaz mama ni baca yg mama terliur ngan keropok tu. Nak tau x...tadi keropok ni sampai depan pintu. Ya Allah sangat ler terharu, terima kasih yg x terhingga Ustaz. Semoga Ustaz trus murah rezeki. Ustaz pos ngan Skynet tau.

 Yg ni keropok sosej..sedap ni tau. 
Banyak tu Ustaz kirim..bila ler abis nih.
 Pastuh ni keropok lekor yg biasa tuh
Gambar di atas kurang menawan rupanya sebab maklumler duk dalam Van skynet tu sepanjang hari kan?
so mama rebus ler semula...
 Tadaaaaa....masih berasap u
Then goreng ler 5 ketul utk Dhiya..

Nnti papa balik boleh goreng lagi, then pas maghrib kan baru goreng utk mama.
Sedap ni cicah ngan sos pencicah Ummi. Pasni leh makan kopok sampai lebam..sampai muntah kopok semula. 
Ada x yg terliur???? 



Nota kaki:
Seronok bila ada org yg prihatin, amik berat dan masih ingatkan kita...
*Ustaz Lah ni memang macam ni, kat MRSM dulu pun selalu sangat buat makan2 kat kami, pastuh kalau terasa nak makan aper jer, cakap ler kat Ustaz mesti dapat. Tingat ustaz belanja kami makan Satay ngan Puyuh Goreng kat Satay Zul Kuantan. Memang kalau saper2 kurus tuh, gi umah ustaz selalu komform boleh naik berat. hahaha..Memang kena paksa makan..kalau boleh nak kasi abis makanan kat rumah dia tuh.


*Keropok sosej tu, kalau tak nak meletup2 time goreng kena kelar2 badan dia skit.

KEMENANGAN PERTAMA DARI MAGAZINE

Mama excited hokeh, menang peraduan dalam magazine wat pertama kalinya. Huhu. Sangat teruja walaupun hadiahnya x seberapa pun. Mama ni jengjarang benor beli magazine, tapi kalau beli tu, ada ugek ler antor peraduan. Tu pun kena tengok mood...

Tapi beberapa bulan yg lepas ada ler antar beberapa peraduan dalam majalah InTrend.
X sangka plak semalam mama terima surat ni yg suruh mama gi amik hadiah..hehehe

Bergaya bersama hadiah dimenangi. hehe
hamper ajer hokeh

 Nak jugak menempek kat situ.

Dhiya tanya :"Mama ni hadiah eday to u, Dhiya ker"
(read: mama, ni hadiah happy besday to u Dhiya ker?)
Amik ler nak oiii....

Mama menang hamper Antabax RM100.

Kecik jer, tapi ok ler kan, cubaan skali skala menjadi. hehe. Tapi setahun jugak ler kot x payah beli sabun mandi. Lepas ni nak try lagi ler. SEronok plak bila dah menang nih. Dah terlebih xcited. huhu.

Nota kaki:
Tengok geng2 comper yg lain2 tu menang hadiah lagi best2. Mama ni skali setahun jer antor. haha

Isnin, 21 Februari 2011

MACAM DALAM TV

Ni cerita ala2 gedixs gitu, ngengada nak bagitau
nak bagitau ler yg mama dan Dhiya dah try roti yg kerap keluar iklan dalam TV akhir2 nih. 
Wakakah...Dhiya kata "Mama, sama ler macam dalam TV kita"..huhu

Roti ni hah:
Ada 3 perisa semuanya yg nampak tadi..Chocolate fudge, Mocha Coffee ngan Chocolate Melt.
Amik Mocha ngan Chocolate fudge ni jer. RM1 seketul

Boleh ler tahan rasanya. Suka roti dia lembut sangat.
Dhiya seperti biasa memula nampak makan bersungguh, tp bila part krim banyak2 tengah tuh mamanya kena abiskan. Camner ler badan mamamu ni x kembang, anak oiii.
Pelik x? Sesetengah budak suka makan krim tu kan? 
Dhiya ni x..dari dulu ag, kalau roti gardenia 60sen tu pun, mama picit keluar krim dia baru bagi dia.

Tapi kalau bagi dia kek silver birrd yg macam kat bawah ni, sekejap jer tinggal separuh tau.
Petang kang makan ag, dah abis sebiji. Dhiya minat betul ngan kek nih. Memang selalu beli utk dia.


Yang ni pun Dhiya minat jugak, tapi sebab ada krim jugak kan, x laju macam yg kat atas tuh.
Sumber gambar: mr.goog



nota kaki:
Wishlist mama thun ni, nak beli oven...semoga tercapai, sebelum raya.nak buat kek banyak2.  
Percaya x mama xder oven ag tau...

Sabtu, 19 Februari 2011

NAMPAK GIGI BELAKA

Harini seharian duk mencari gambar kat dalam folder,
utk jawab tag dari Ibuaqil dan Puan Bee. Mama kena tag join Contest:
SEGMEN 1: SENYUM X NAMPAK GIGI
Tapi puas dah mencari2, upenya mama ni xdok gambor senyum x nampak gigi ler..huhu.
Sumernya nampak gigi...Apakah motifnya mama senyum gitu ek? Apakah motif senyum menunjukkan gigi yg x berapa nak cantik ituh..Huh..Terpikir ler kejap...

Cari punyer cari, jumpa ler sekeping gambor nih. Gambor masa amik Mak sedara balik dari Haji kat KLIA
Xleh tahan betoi tengok gambo nih..
senyum macam mickey mouse..haha. huduh benor ghupenya
xkan nak antar contest gambo nih,,,mau semput penganjur sambil gelak guling2 tengok gambor mama nih.

Asenya dulu2, banyak jugak gambar senyum xnampak gigi nih, tapi mesti dah hangus dalam Olympus yg dah hancus tuh. Dulu2 memang malu nak senyum nampak gigi....nak tahu rahsianya..? 
U oll kalau rahsia semua nak tahukan? hahaha

Kan mama pernah cerita part xciden patah bahu dulu. Xciden itu jugak buat gigi mama rosak tau. Tapi idok ler patah gigi depan tu.. Kan mama jatuh belah kiri. So masa jatuh tu, mungkin kuat sangat kot, buat gigi kat pipi sebelah kiri retak. Memula x perasan tau, tapi lama kelamaan sakit teramat yg x tertanggung, 
bila gi jumpa doc gigi katanya gusi mama tu dah rosak so kena cabut gigi yg terbelah tengah2 tuh..dan gigi sebelahnya pun kena cabut sebab gusi mama tu lambat laun x mampu nak handle gigi tu. ..so nak xnak terpaksa cabut.

Bertahun jugak nak tunggu gusi pulih, baru leh buat gigi palsu cover that gigi. (pecah rahsia mak..hehe)
Walaupun 2 batang jer, pastuh kat bahagian geraham kat tepi tapi cacat jugak kalau senyum. So dulu cover2 kambing ler kalau senyum. 
Bila dah ada gigi baru.......amik ngko, sampai x jumpa sekeping pun gambo x nampak gigi.

IbuAqil,Puan Bee nnti mama cari ag gambar x nampak gigi ek, kalau ada mama join ler kontest tuh.


Nota kaki: 
u oll suka amik gambar senyum nampak gigi ker, x nampak gigi..Maner lebih konpiden?

Jumaat, 18 Februari 2011

KELATKELATKAT

Situasi 1
Perbualan telefon antara Dhiya ngan Tok Dhiya

Tok Dhiya: Assalamualaikum Dhiya, tok nak datang umah Dhiya      
                    nnti. Dhiya nak kirim aper?
        Dhiya: Alam(waalaikumussalam). Kelatkelatkat
Tok Dhiya: Aper dhiya? Tok jauh lagi ni, bukan dekat. tok jauh ni.
                    Tok nak datang nnti bukan sekarang
        Dhiya: Kelatkelatkat!!! (sambil keraskan skit nada, tanda       
                     protes)
Tok Dhiya: alahai sayang, tok x paham ler, panggil mama.
                  
Lepas beberapa ketika
Tok Dhiya: Aper gak along, Dhiya tu cakap, dekat, lekat,..
                    mak x paham ler?
(selalu kalau tok tepon mama akan buat loudspeaker)

Situasi 2
Papa bersiap nak g tuisen, sewaktu sesi salam2 tuh

 Papa: Papa gi dulu yea...
Dhiya: Papa, kelatkelatkat
 Papa: Aper
Dhiya: Kelatkelatkat ye..
 Papa: Ok...

Bila papa balik. Dhiya serbu papa kat pintu, sambil tgk plastik kat tangan papa

Dhiya: Yeay, yeay ada kelatkelatkat. Papa, eli utk Iya Nina.

Papa hanya senyum

Ok....anda semua paham?.hehe..KELATKELATKAT itu ialah COKLAT.
Dhiya dari kecik dulu memang lucu giler kalau sebut COKLAT.
Tapi dulu dia sebut KELATKELAT, ok lagi ler kan? Skang makin teruk plak. KELATKELATKAT, makin besar makin panjang plak, tapi makin teruk bunyinyer. Memang kitaorg suka menyakat Dhiya, kekadang sajer2 suruh dia sebut berulang2 kali. bagi dia marah.

Yg lagi best, suara dia makin tinggi, makin tinggi tiap kali kita tanya, tanda protes. Memang kalau dia sebut KELATKELATKAT tu papa ngan mama akan ketawa ler. Memang org akan x paham ler, selalu org tanya dia sebut aper tuh. dekat, sekat, lekat...aper ek..
Heheehe..

SO....Pemenangnya ialah:
FADZILLAH KAMARUDDIN yg menjawab tepat dan pantas.
Nnti emel details kat mama ek, tekan jer contact me kat sidebar tuh



Nota kaki:
Ada 3 org jer yg jawab betul, Fadzillah, Nana dan Puan Bee. Yg lain ramai jawab kitkat..
Dhiya ni sumer coklat kelatkelatkat, tapi Dhiya x makan kitkat. Tunggu nnti mama wat entry naper Dhiya x makan kitkat.

SIAPA BOLEH TEKA DENGAN BETUL?

*STICKY POST, SCROLL DOWN FOR NEWEST POST*

Mama ada teka teki utk u oll sumer. Saper dapat jawab ngan betul, ada hadiah. Hadiahnya best tau..
Aper hadiah tu, surprise dulu. hehe.


Ok, soalannya ialah:

U oll kena teka ape makna perkataan ni:

KELATKELATKAT

Mama nak cari sorang jer peneka yg meneka dengan tepat dan cepat. Kiranya siapa cepat dia dapat ler.
Meh ramai2 kita teka ek, cepat2. Teka-teki tamat bila ada entry bertajuk itu keluar.


Nota kaki:
Bila entry tajuk tu keluar maksudnya pemenang diumum yea.


OPPPPSSSS: Checklist Dhiya Khairina 3rd besday dah kuar, KLIK, utk check penyertaan anda

KERANAMU NAJLA

Najla maner ni? cuba teka...cepat ler teka...
xkan xleh teka....Entry ini sebenarnya nak ucapkan terima kasih kat buah hati pengarang jantung LelaLelord a.k.a MamaNajla. 

Kerana aper? Kerana Najla ler Dhiya sudah berjaya diapers free...Mama sukerrrrr sangat.
Mesti ada yg tanya apa kaitan ngan Najla kan? Ni ler yg nak diceritakan

Dhiya &Najla

Aritukan mama ada wat entry Lela sekuarga ada datang rumah mama (Link)...
Terjadi ler insiden di mana, Najla telah sound Dhiya baik punyer. Maklum ler masa tu Najla dah diapers free, Dhiya lak x lagi.
Mama dh trained tau tp Dhiya penggeli, dia xleh nak poo-poo kalau xder diapers.

Ayat Najla "Eiiii, x malu pakai pampers ag, Lala pakai cepender jer"..(Kalau x silap Najla bahasakan dirinya Lala ker Jaja gitu ler). Time kena sound tu Dhiya diam ag. Wat dono jer. PAstuh, masa Najla gi pee, mama cakap ler kat dia "Tengok kakak, pandai jer pee kat tandas. Kakak budak pandai sebab tu dia pee kat tandas". Dhiya mula ler x puas hati kan, mama puji org lain.

Esoknya, terus xnak pakai pampers tau...
asyik cakap "Dhiya nak pee macam kakak Najla"..
So start aritu, siang langsung x guna pampers tau.
Syabas, Dhiya, Terima kasih sesangat Najla.
skang ni pampers 1hr sekeping jer utk malam, sebab malam mama macam x yakin lagi nak free kan dia.
Tapi hari2 mama duk kaji, keberatan pampers dia bila pagi. Skang dah semakin kurang pee malam, sebab pagi2 pampers semakin ringan. So dalam minggu depan dah leh kot free sepenuhnya.


Well, Dhiya terpengaruh ngan rakan sebaya. Hahaha..tapi x sebaya jugak, Najla tua setahun dari Dhiya. Pengaruh yg macam ni xper, mama suka Dhiya terpengaruh. hahaha.Itu namanya belajar dari pemerhatian dan persekitaran.
Akhinya target mama utk diaper freekan Dhiya before 3thun tercapai jugak. Yesssss!!!!! Suka sangat.
Kena bagi reward kat Najla nih. Nnti Unty carikan hadiah ek..



Nota kaki:
Semakin hari anak2 semakin besar tanpa kita sedari. Rasa cepat masa berlalu. Bila mereka dah semakin pandai berdikari, terasa diri semakin jauh dari mereka...sebab dulu semua benda mereka bergantung pada kita. huhuhu..sedih tapi gembira :(

Khamis, 17 Februari 2011

JANGAN KIRIM SALAM

Petang ni nak kongsi skit pengetahuan dan info...baru jugak baca nih. Sangat berguna kat kita semua kot.
Mama pun sangat terasa okeh. Memang mama ada lakukan kesilapan nih. So kepada semua yg mama pernah ungkapkan perkataan 'salam'..mama mintak maaf yea..Tapi dari sudut hati, ia membawa maksud yg sebaliknya...

JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.



Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, 
Jawab salam yang betul ialah ;



“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya  “WAALAI KUM SALAM”


Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.
Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”

* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan  

    bagi“Assalammualaikum.”
(Sumber dari FB)



Jadi kengkawan, segala ilmu yg baik, mari kita amalkan dan kongsikan. Segala yg silap kita perbetulkan, segala yg kurang elok kita hindarkan..
Renung2kan dan selamat beramal...wahhhh...nak jugak guna tag line glamer tuh..wakakah

Nota kaki:
Kekadang rasa menyesal plak x dalami bahasa Arab dulu. Dapat B ajer PMR. Pastuh trus tenggelam. haha. Tapi asasnya yg sebenar tetap pada niat dan hati. Cuma bila kita dah tau, kita perbaiki ler kan?
 *Kalau ada mama tertulis salam masa komen kat entry u oll sila tegur yea, dah terbiasa..

Win A Free Bag From BabyIbu!!!

Win A Free Bag From BabyIbu

GA ni akan berlangsung daripada 26 Januari 2011 sehingga 25 Februari 2011

Hadiahnya?

Organize Anne yang bernilai RM 52 daripada BabyIbu Shoppe
9 voucher bernilai RM190 daripada Tote Boutique



Syarat-syaratnya?
  • Tampal banner di atas di sidebar blog anda dan link ke entri ini
  • Tambah  BabyIbuBabyIbu Shoppe dan Tote Boutiquedalam bloglist anda
  • Membuat review mengenai contest ini dengan tajuk Win A Free Bag From BabyIbu!!! dan link ke entri 
  • Dah siap semua, tinggalkan link entri anda dan juga email
  • Boleh hantar banyak penyertaan - satu entri di kira satu penyertaan. Sekiranya anda hantar 2 entri - maka dikira dua penyertaan.
  • 10 pemenang akan dipilih berdasarkan cabutan bertuah

Penaja-penaja





Boleh KLIK Banner utk join yea kengkawan..

KANTOIIIIII DI SITU!!!!

Beberapa minggu yg lepas, kami jengjalan ukur keluasan shopping complexs sambil main escalator. Hehehe.
Macam tu ler kalau ada masa terluang..Sebenarnya, niat asal nak mencari cat kat JUSCO HOME CENTRE..nak guna voucher ajer. Rupanya mama ni dah lama tertinggal keretapi, xtau pun HOME CENTRE tu nak tutup dah joyah oiiiii..HAHAHA..Cat semua dah xder.

Bila macam tu, kami pun amik kesempatan meronda ajer ler kat 1UTAMA tuh. Kesudahannya cat x beli jugak tau. tapi time tu CNY kedai hardware banyak yg tutup.
Dah..dah..dah..jauh plak melalut..sebenarnya, nak citer menda lain..Nak citer pasal gambar ni hah...



Happy family :)

Masa nak amik gambar ni macam2 angel try tau..supaya tidak nampak seperti kat kedai.Nak wat penyamaran ler katakan..hahaha..kengkonon kat sofa umah sendiri ler. (cetttt...)
Maklumler duk kuarters ni included perabot, termasuk kerusi kayu berkusyen tuh x dapet ler nak beli sofa cantik2.
Nak letak ceruk mane..

Gambar ni dah cantik dah xceli....skali tengok puas hati..

2x tengok...
Waaaaaaaaaaaaaaaa....ada tanda harga daaaaaa...
Hadoiii..kantoiiiiiiiiiii
Ni unty ilah punyer kerja..hokeh..kasi sekeh itu orang.
Dia siap kata, "Cun punyer yg ni"...cun hapernyer...Itulah dia fotoG x bertauliah kami.


Nota kaki:
*Lagi 1 kantoi ialah kasut papa, well unty, kena berusaha lebih lagi yea..
Kat HOME CENTRE banyak barang sale nak clear out, ada jugak barang yg sale tapi macam  tipu jer.
cthnya: ada frame gambar (yg mama beli) harga before sale RM80-RM25(pas less)..tapi asenya frame tu x sampai pun RM80 kot kalau tgk fizikalnya.